Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V Izraeli je apartheid, jediné řešení je společný stát Židů a Arabů, tvrdí izraelský historik a aktivista

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

„Myslím, že kdyby Židé i Palestinci žili v opravdové demokracii, kterou Izrael není, volili by strany, které by zajímalo bydlení nebo sociální stát. Teď, když jdou k volbám, volí strany, které jim slibují úspěch v konfliktu,“ říká v rozhovoru Ilan Pappé, izraelský historik a aktivista působící v Británii na Univerzitě v Exeteru.

Napsal jste knihu Deset mýtů o Izraeli. Který je podle vás ten největší?

Největší mýtus je, že Palestina byla pustou zemí, když přišlo sionistické hnutí. To není pravda. Další mýtus je, že Palestinci odešli dobrovolně, popřípadě že si zasloužili, co se jim stalo v roce 1948, protože se bránili sionistické kolonizaci. Ve skutečnosti sionistické hnutí Palestinu etnicky vyčistilo.

Svět stále ignoruje fakt, že židovský stát mohl být založen pouze vyhnáním Palestinců. Nejdůležitějším mýtem je tedy popření, že Palestinci jsou v Palestině původním obyvatelstvem.

Druhým největším mýtem je, že jediný způsob, jak vyřešit problém Palestiny, je vytvoření dvou států. Toto řešení je ve skutečnosti recept na katastrofu, jak dokazuje posledních 50 let. Řeči o dvou státech umožnily Izraeli pokračovat v okupaci Palestiny.

Problém mýtů o Izraeli není v tom, zda jsou pravdivé. Mnoho mýtů není pravdivých. Mně dělá starosti, když se na zakládě těchto mýtů páchá násilí.

Co by tedy bylo řešením?

Jeden demokratický stát. Jediný způsob, jak vyřešit velmi komplikovaný vztah mezi třetí generací židovských osadníků a původním obyvatelstvem Palestiny, je vybudovat jeden demokratický systém pro všechny.

Fungoval by takový systém? Nezničil by izraelskou demokracii?

To je mýtus, s nímž jsem jako produkt izraelského vzdělávání vyrostl. Tento mýtus tvrdí, že v Izraeli může být demokracie, pouze když mají Židé většinu. To je ta nejméně demokratická myšlenka vůbec. To je jako kdybych řekl, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Izrael

Palestinská území

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější