Místo čerstvé pizzy nebo baget usedají na potravinářské pulty v bývalé kavárně a restauraci přezdívané Muzejka chuchvalce prachu. Rozsáhlý prostor v brněnské Berglerově vile si už v roce 2016, s úmyslem zřídit tam restauraci, pronajala od brněnského magistrátu společnost Gattamelata. Restaurace však stále není zkolaudovaná.

Podle nájemníků je chyba na straně městských úředníků, kteří postupují pomalu. „Nejprve nám pomáhali a vycházeli vstříc. S postupující rekonstrukcí se ale začaly vršit různé problémy a přístup magistrátu se změnil. Nyní máme problém se dohodnout,“ uvedla ředitelka firmy Lucie Nahodilová.

Dokončení oprav a zkolaudování prostor podle nájemníků brzdí práce, které musí obstarat zástupci magistrátu. „Muzejka je památkově chráněná a rekonstrukce je proto složitější. Práce, které jsme zařizovali my jsou v podstatě hotové. Kolaudaci brzdí město,“ řekl za nájemce Jan Nahodil.

Leoš Čermák.
Čermák vyhrál s Kometou sedmou sérii play-off v řadě: Jsme hladoví po úspěchu

Zástupci Brna kritiku odmítají. „Představitelé Odboru správy majetku již osmého února písemně oznámili nájemci ukončení svých stavebních úprav nutných ke kolaudaci. Dvacátého března jsem poslali sdělení ohledně naší stavební připravenosti. To dokazuje snahu Brna komunikovat s nájemcem a co nejdříve stavbu zkolaudovat,“ popsala Radka Loukotová z brněnského magistrátu.

Spor o otevření Muzejky v Brně
čeho se spor týká: otevření restaurace v bývalé kavárně a restauraci Muzejka v Brně

nájemce říká: naše práce jsou hotové, kolaudaci brzdí úředníci magistrátu, máme problém se domluvit

reakce magistrátu: kritiku odmítají, své práce podle jejich slov již ukončili a stavbu chtějí zkolaudovat.

historie: naposledy byla Muzejka otevřená před sedmi lety

Magistrát podle Nahodila pochybil i při opravě vzduchotechniky. „Představitelé města vypsali projekt opravy za více než tři miliony korun. Firma, která jej vysoutěžila ale práce odvedla špatně. Vzduchotechnika je nefunkční a fungující část digestoře někdo odstranil. Opakovaně jsme úředníky žádali, aby práce reklamovali, nikdo to ale neudělal,“ postěžoval si Nahodil.

Ani s tímto tvrzením úředníci Brna nesouhlasí. „Vzduchotechnika je připravena k řádnému provozu. Nájemce jsme informovali dopisem. Není však ochotný zprávu přijmout a domnívá se, že práce nejsou dokončené. Přitom nemá připojené své spotřebiče, hlavně pece, což brání kolaudaci a řádnému provozu zařízení,“ tvrdí Loukotová.

Do Muzejky, jejíž interiér upravil pro účely kavárny v roce 1934 známý architekt Bohuslav Fuchs, by se po osmi letech znovu rád podíval například Miroslav Patka. „Budova je krásná i zvenčí, a je škoda, že uvnitř se už tolik let nic neděje. Nevím, kdo za to může, ale doufám, že Muzejku co nejdřív znovu otevřou,“ poznamenal muž.