Jsme bruselštější než Brusel. Prý za to mohou čeští úředníci

30.03.2019 7:26

Za pár týdnů oslavíme 15 let od našeho vstupu do EU. Není to dokonalá organizace a řada českých občanů je dnes k EU a k Bruselu velmi kritická. Ale publicista David Štverka v sobotní MF Dnes tvrdí, že EU není tak špatná, jak se říká. Zošklivují nám ji prý čeští úředníci, kteří se snaží být bruselštější než Brusel.

Jsme bruselštější než Brusel. Prý za to mohou čeští úředníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V květnu oslavíme 15. výročí našeho vstupu do EU a část české politické scény tvrdí, že bychom z EU měli odejít, i když většina politiků se shoduje v tom, že je pro nás členství výhodné, a to nejen kvůli penězům, které k nám tečou v podobě dotací.

Publicista David Štverka tvrdí, že si EU tak trochu sami zošklivujeme, když se naši čeští úředníci snaží být bruselštější než Brusel a rozumná opatření ženou do extrému tak, že se jeví jako nesmyslná.

„V praxi to vypadá tak, že Unie přijde s návrhem a český úředník tomuto návrhu přidá volume – tedy ho vylepší, přičemž slovo vylepší v těchto případech znamená přitvrdí. Jinými slovy: jsou případy, kdy je originální verze evropských požadavků třeba i logická a snesitelná, kdežto po zásahu českých úředníků ‚padlá na hlavu‘. Na konci tohoto zásahu je potom obyčejný člověk, který si říká, že „padlá na hlavu“ je naopak Evropská unie,“ napsal publicista.

Štverka si také položil otázku proč tak činíme. Snad proto, abychom se zalíbili, komu je zrovna třeba, kdysi císaři pánu, později sovětským komunistům a dnes snad Bruselu. Ještě mnohem důležitější otázka, než proč to děláme, je, jak to změnit.

„Asi by stačilo i málo – aby našinci hrozil za nesmyslné pozlacení trest. Anebo ještě méně – aby se před rozdáváním štemplů zašel do terénu podívat. Jen tak, aby si to, o čem rozhoduje, dovedl představit,“ uzavřel autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…