V seniorském věku se zamilovaly. Kamarádky z výtvarné skupiny PJETTET našly svou lásku v malování

30. březen 2019

V Knihovně města Hradce Králové vás v těchto dnech potěší výstava skupiny amatérských výtvarnic PJETTET. Tvoří ji Anna Zlatová, Věra Černá, Ivana Maršounová, Růžena Rákosníková a Helena Kokrdová. 

S paní Helenou se na výstavě sešla redaktorka Romana Pacáková, aby si o zálibě v malování a přátelství těchto pěti šarmantních dam ve zralém věku popovídaly.

Je radost, dívat se na krásný obraz. Ale ještě radostnější je, namalovat si svůj

Výtvarnice a lektorka Dana Činčarová se svým obrazem

Krédem Dany Činčarové, výtvarnice a lektorky, která vede kurzy relaxačního malování, jsou slova: radost je se na obraz dívat, ale radostnější je ho malovat. Také ve Vile Čerych v České Skalici se pravidelně scházejí lidé, kteří chtějí malovat. Přijít může kdokoliv, bez rozdílu věku i nadání. A nikdo neodejde zklamaný. 

Paní Helena Kokrdová, stejně jako její čtyři kamarádky z výtvarné skupiny PJETTET, našla svou lásku k malování na Univerzitě třetího věku Univerzity Hradec Králové v dvouletém kurzu olejomalby u akademické malířky Jany Bitnerové.

A nejen lásku k malování, ale také přítelkyně, s nimiž může svojí radost z tvorby sdílet. Od té doby se pravidelně scházejí.

Je to koníček, skvělá relaxace. Malují pro sebe a pokud dostanou příležitost, rády svá dílka vystaví.

Letos je to právě deset let, kdy vystavovaly poprvé

Po celá ta léta se pravidelně každý čtvrtek scházejí v klubu seniorů v Hradci Králové. Společně malují, povídají nejen o malování a jsou také jedna druhé prvními výtvarnými kritiky. Každou z nich k malířskému stojanu přivedlo něco jiného.

Výstava výtvarné skupiny PJETTET v Městské knihovně Hradec Králové

Paní Věře v útlém věku nadělil pastelky svatý Mikuláš. S menšími či většími přestávkami pak malovala celý život, kdykoliv se našla volná chvilka. Je to pro ni výborná relaxace.

Lidské tělo je jako vesmír. To je životní zkušenost anatomického malíře Josefa Bavora

Malíř Josef Bavor, předseda Unie výtvarných umělců oblastního sdružení Hradec Králové, host Evy Boudové v pořadu Návštěva

Malíř a šéf královéhradecké Unie výtvarníků Josef Bavor by se bez tvorby neobešel. Stále maluje a nepřestává žasnout nad skrytým tajemstvím života.

Paní Anna od mládí prošla desítky výstav, vždy obdivovala olejomalbu, ale sama začala malovat až v 68 letech. Na Univerzitu třetího věku ji přihlásil syn. Ráda maluje krajiny a květiny.

Paní Helena prožila dětství na vesnici v Orlických horách. O letních prázdninách tam jezdili na plenéry pražští malíři a ona se zamilovala – do malování. K opravdové tvorbě se ale také dostala až v seniorském věku.

Ani paní Růžena velmi dlouho k realizaci svých výtvarných představ neměla vhodné podmínky a čas, i když ji prostředí rodných Jižních Čech od dětství inspirovalo. Vynahradila si to v posledních letech, kdy ve svém volném čase maluje nepřetržitě.

Výtvarná skupina PJETTET

Paní Iva také celá desetiletí neměla na vlastní tvorbu čas. S o to větším nadšením se ke své lásce z dětství vrátila v seniorském věku, kdy se malování stalo jejím milovaným koníčkem.

Výstava amatérských malířek uskupení PJETTET v Knihovně města Hradce Králové je velmi inspirativní, protože tu své umění veřejnosti představují nezahálející dámy, které jsou ve svém seniorském věku aktivní a nanejvýš činorodé. Můžete si ji prohlédnout do 29. dubna.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.