Dohodu ne, tak co dál? Mayová chce hlasovat počtvrté, ve hře jsou i alternativy z parlamentu

Všechny možnosti, jak dostat Velkou Británii z brexitového patu, jsou stále ve hře, tvrdí šéf Konzervativní strany Brandon Lewis. Premiérka Theresa Mayová podle BBC nyní hledá cestu, jak zajistit čtvrté hlasování o dohodě s EU, kterou zákonodárci v pátek znovu odmítli. V pondělí pokračují sondážní rozhovory, při nichž budou poslanci hlasovat o alternativách. V minulém kole jen těsně neprošla celní unie s Bruselem a referendum o dohodě.

„Musíme se podívat na všechny možnosti,“ řekl BBC předseda konzervativců Brandon Lewis. Dolní sněmovna již odmítla brexit bez dohody, zrušení brexitu i osm poslaneckých návrhů, jak postupovat při odchodu z EU.

Vládní zdroje přitom nevylučují, že nakonec dojde na rozhodování mezi variantou, jakou v pondělí vyberou poslanci, a premiérčinou dohodou, píše BBC. Podle Lewise ale kabinet nepodporuje žádný z poslaneckých návrhů.

Smlouvu v pátek odmítli opoziční labouristé. „Sněmovna se vyslovila jasně, dohoda se musí změnit. Musíme najít jinou alternativu, a pokud toto premiérka nemůže přijmout, musí odejít. Ne v neurčité budoucnosti, ale teď, abychom mohli rozhodnout o budoucnosti této země ve volbách,“ prohlásil šéf labouristů Jeremy Corbyn.

Severoirští unionisté (DUP), o něž se vláda Mayové opírá, zase odmítají choulostivou irskou pojistku, která podle nich ohrožuje integritu Spojeného království.

Je možné, že Británie bude směřovat k předčasným volbám jako k jednomu ze způsobů, jak rozetnout tento komplikovaný gordický politický uzel ve sněmovně. Premiérka to mezi řádky naznačila i v první reakci na další neúspěšné hlasování.
Martin Řezníček

Mayová si navíc stále nedokázala získat rebelující poslance z řad vlastní strany – jak zastánce setrvání Británie v Unii, tak ty stoupence brexitu, podle nichž současná dohoda zachovává příliš úzké vazby Londýna na Brusel.

Nicméně podle zdrojů blízkých premiérce se bude Mayová dále snažit získat podporu v Dolní sněmovně, protože její snahy prý „jdou správným směrem,“ uvedla BBC. K takovému přesvědčení dospěla na základě toho, že proti její brexitové dohodě se v pátek postavilo méně poslanců než při předchozích hlasováních.

Buď nastane tvrdý brexit, nebo premiérka bude muset žádat unijní lídry, aby jí povolili odložení brexitu. Podmínkou bude, že se v Británii budou muset konat volby do Evropského parlamentu. To je v tuto chvíli scénář, o kterém se nejčastěji mluví. Možná se ale Mayová pokusí napočtvré přijít se svou brexitovou dohodou. Má čas do 12. dubna.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT

EU počítá s tvrdým brexitem

Británie měla podle původního scénáře opustit Evropskou unii v pátek. Minulý týden Spojenému království unijní summit umožnil odklad brexitu na 12. dubna. Po pátečním hlasování v britském parlamentu předseda Evropské rady Donald Tusk svolal mimořádnou schůzku prezidentů a šéfů vlád zemí EU na 10. dubna.

Představitelé unijních zemí se po třetí porážce Mayové v parlamentu shodli na tom, že pravděpodobnost, že Británie odejde z EU bez dohody, výrazně vzrostla.

Britská média spekulují o čtvrtém hlasování o brexitové dohodě (zdroj: ČT24)