Hlavní obsah

Slovenský Kocourkov! Finále poháru má dohru. Rozhodčí neznali pravidla

Praha

Final 4 slovenského poháru v házené přineslo výborný sportovní zážitek, famózní finálové představení outsidera z Považské Bystrice, ale také porušení pravidel, na které ale upozornil poražený finalista z Prešova až dlouho po utkání. Co se vlastně ve finálovém duelu v Košicích událo?

Foto: Alex Wipf/chf.ct

Český házenkář Jakub Hrstka, působící ve slovenském Prešově. Na snímku v reprezentačním dresu.

Článek

Slovenská klubová házená je tradičně poměrně silná. Tatran Prešov je pravidelným účastníkem Ligy mistrů, kde navíc rozhodně nehraje druhé housle. Hrají za něj třeba i české opory národního celku Jakub Hrstka, Tomáš Číp nebo nedávný velký talent Michal Kasal. A právě hegemon tamní soutěže nastupoval v roli obrovského favorita i do finále Slovenského poháru.

Soupeřem mu byla Považská Bystrica. Mužstvo, které také hraje evropské poháry a jenom potvrzuje vysokou kvalitu slovenských družstev. Přesto byl jednoznačným favoritem klub z třetího největšího města na Slovensku. Výborný týmový výkon a hlavně galapředstavení gólmana Bystrice Kovačina, to byl recept na favorita. Utkání nakonec po remíze 26:26 dospělo až k sedmičkám, a právě tady nastala osudová chyba.

Po prvních pěti sedmičkách, které se v házené vykonávají stejně jako například ve fotbale, byl stav opět nerozhodný a tak se určilo dalších pět hráčů, kteří na sedmičku půjdou. V sedmé sérii nejprve nedal Bystický Ivanytsia, aby následně prešovský Rabák proměnil. Po této penaltě měl, alespoň ale pravidel, následovat konec. V pravidlech je uvedeno, že se po páté sérii sice nominuje pět dalších hráčů z každého týmu na následující penalty. Pokud ale v jednotlivé sérii hráč jednoho týmu promění a druhého nikoliv, utkání končí. Ve zkratce jde o pravidlo náhlé smrti.

Na skutečnost však ani jeden hráč, trenér či vedoucí mužstva Prešova neupozornil a pokračovalo se dál. Co je ale horší, tak na situaci nezareagovali ani rozhodčí, kteří se neznalostí pravidel dopustili obrovské chyby, a ke vší schválnosti - Bystrica v dalších třech sériích duel otočila.

Zajímavou paralelou tohoto příběhu pak zůstává zápas v pohárové Evropě mezi islandským týmem z Hafnafjoduru a ruským Petrohradem, ve které se odehrála naprosto totožná věc. Jak situace dopadne na Slovensku zatím jasné není. Prešov podal námitku, na níž Slovenský házenkářský svaz reagoval tím, že v zápisu o tom není uvedeno nic a že žádný z vedoucích mužstev do něj nic neuvedl. Prešov se odvolal...

Myslíte, že si toto pravidlo měli ohlídat představitelé týmu nebo rozhodčí zápasu?
Představitelé týmu
3 %
Rozhodčí
97 %
Celkem hlasovalo 2844 čtenářů.

Reklama

Související témata: