Brno má první Knihovnu věcí

foto: pixabay
foto: pixabay

Stan, štafle, zavařovací hrnec i mnoho dalšího si již brzy budou moci lidé v Brně půjčit v knihovně věcí. První brněnská knihovna věcí otevřela své brány 21. března 2019.

„Věříme, že není potřeba mít doma věci, které využijeme jen jednou či dvakrát do roka,“ vysvětluje Eva Kopčíková, která brněnskou knihovnu věcí připravuje. „Tyhle věci jen zabírají místo a jejich pořízení většinou přijde dráž, než půjčení.“ Právě na tomto principu knihovny věcí na celém světě fungují. Lidé si v nich mohou půjčit pomůcky na sport, vaření, nářadí nebo hry, které se nevyplatí si kupovat. Knihovna věcí je také ideálním způsobem sdílení věcí pro ty, kteří v Brně studují nebo žijí jen krátkodobě.

Brněnská knihovna věcí začíná svůj provoz asi se stovkou předmětů. „Mnoho z nich jsme dostali darem, ostatní jsme nakoupili díky podpoře Nadace Via. Při výběru věcí jsme vycházeli z vlastních zkušeností i podnětů od našich fanoušků. Myslím, že výběr je opravdu pestrý – od sportovního vybavení, nářadí a spousty her až po kulmu, štafle nebo tvořítka na pelmeně,“ vysvětluje Kopčíková. Pokud máte i vy doma předměty, které byste do knihovny rádi věnovali, je možné je přinést kdykoliv v otevírací době.
Knihovny věcí již fungují po celém světě a pomalu se jejich síť začíná rozšiřovat i po České republice. Kromě finančních úspor svých uživatelů a uživatelek podporují také udržitelnou spotřebu a sdílení. „Když jsme začali knihovnu věcí plánovat, sama jsem našla doma desítky věcí, které jsem už několik let nepoužila. Pro někoho to přitom mohou být poklady, které si nemůže dovolit, nebo se mu domů zkrátka nevejdou. Teď už čekají v knihovně věcí, než si je lidé začnou půjčovat,“ popisuje Markéta Dědková, která za myšlenkou zřídit v Brně knihovnu věcí stojí.

Věci je možné zarezervovat na webových stránkách knihovny a vyzvednout každé úterý a čtvrtek odpoledne. Knihovnu věcí v Brně provozuje organizace Mladiinfo ČR na adrese Štefánikova 40 v Brně.

Comments

comments

Vyhledat