reklama

Devětadvacetiletá Ruska byla zadržena ve Washingtonu 15. července 2018. Americká prokuratura ji obvinila, že působí v USA jako nenahlášený agent v zájmu cizí mocnosti. Butinová to zprvu odmítala, v prosinci se však na základě dohody s vyšetřovateli k činu doznala. Média dříve psala, že ji přiznání dává šanci na nanejvýš půlroční trest vězení. Podle zákona jí hrozí až pět let za mřížemi a pokuta ve výši 250.000 dolarů (zhruba 5,7 milionu korun), upozornila dnes ruská BBC.

Butinová se loni v prosinci přiznala, že se snažila proniknout do americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA) s cílem získat informace o vlivných Američanech a přes ruského prostředníka je předat do Moskvy. Podle jejích obhájců byl kontaktem, který měl její informace předávat Moskvě, vlivný ruský politik a bývalý poslanec Alexandr Toršin, nynější viceguvernér ruské centrální banky.

Moskva obvinění vůči zadržené Rusce odmítá. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že o její příslušnosti k ruským rozvědkám žádná ruská tajná služba nic neví. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov pak prohlásil, že americká justice uplatňuje proti Butinové "zvláštní mučení", které ji dovedlo k doznání.