Češi ve Svobodné Evropě chtějí ukončit stagnaci mezd

Svobodná Evropa

Svobodná Evropa Zdroj: ctk

Češi ve Svobodné Evropě chtějí srovnat platy s cizinci
Budova Rádia svobodná Evropa na pražském Hagiboru
3
Fotogalerie

Českým pracovníkům rádia Svobodná Evropa v Praze vadí, že pobírají citelně nižší platy než jejich zahraniční kolegové. „Platy expatů rostou a přístup k nim je úplně jiný. Víme od nich, že oproti nám mají několikanásobně vyšší platy. Na českých smlouvách děláme veškerou administrativu a cizinci jsou redaktoři v zemích, kde se vysílá. Respekt vůči naší práci je velmi nedostatečný,“ soudí  předsedkyně odborové organizace Svobodné Evropy Jana Jarošová.

Tuzemští zaměstnanci si rovněž stěžují, že ke stagnujícím platům přibývá práce. Záležitost chtějí řešit s vedením rádia.

Podle mluvčí Svobodné Evropy Joanny Levinsonové je vztah se zaměstnanci konstruktivní. „Jejich problémy bereme vážně a reagujeme tak transparentně, jak jen můžeme,“ řekla deníku E15 Levinsonová. Firma podle ní s odbory pravidelně jedná. Šéfka odborů jí oponuje.

„Velice vázne komunikace mezi managementem a zaměstnanci,“ říká Jarošová. Rádio bylo podle ní konkurenceschopným zaměstnavatelem, ale v posledních deseti letech stagnuje. Ke konkrétní výši platů se ale nechtěla vyjádřit. Problém patrně spočívá také v nesystémovém odměňování zaměstnanců.

„Někteří nemají odpovídající názvy pracovních pozic a kvůli tomu jsou zařazováni do nižších platových tříd,“ uvádí Jarošová s tím, že mzdy stagnují zaměstnancům, kteří mají české pracovní smlouvy. To platí pro 350 lidí, zhruba polovinu všech pražských zaměstnanců rádia.

Zástupci odborové organizace Svobodné Evropy se setkali i s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou a se šéfem Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavlem Bednářem.

„Bohužel nespokojenost je velká, a to i s komunikací mezi odborovou organizací a zaměstnavatelem,“ napsal Bednář na svůj twitterový účet.

Svobodná Evropa je rozhlasová organizace zřízená Kongresem Spojených států. Důležitou roli sehrála v šíření informací přes železnou oponu. Své vysílání v češtině a slovenštině zahájila v roce 1951. Po sametové revoluci se její sídlo přesunulo z Mnichova do Prahy.