Liberec a Brno ve finále dorostu. Svozil srazil mistra v čase 59:58!

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

O zlato si na mistrovství republiky v Ostravě zahrají dorostenci Liberce a Komety Brno. Ti ve velkolepých semifinálových bitvách vyřadili domácí Vítkovice, respektive Hradec Králové, jenž tak titul neobhájí.

Vítkovice byly v dlouhodobé části nejlepším týmem republiky, prohrály jen pět zápasů, potom ve dvou kolech play off jako jediné neztratily ani zápas. A přesto se jim sen o zlatu na domácím mistrovství rozplynul. V semifinále ani jednou nevedly, pouze dotahovaly ztrátu.

Povedlo se jim to hned třikrát. Na gól Jakuba Masaře ze třetí minuty odpověděl Alex Kotásek, po trefě Jakuba Hujera srovnal Samuel Rajčan. Ani dorážka Luky Vodlana ještě Tygrům nestačila, krátce po startu třetí třetiny určil Kotásek stav 3:3.

Jenže i Liberec našel dvoubrankové střelce. Hujer ve 48. minutě podruhé v zápase využil přesilovku, pět minut před koncem přidal pojistku Vodlan a Ridera už v závěrečném tlaku nedokázala tygří obranu rozlousknout.

Jan Vavrečka (trenér Vítkovic): „Rozhodující byla druhá třetina, kdy jsme měli velký tlak do branky a taky jasné stoprocentní šance. Bohužel, všechno létalo vedle. Dá se i říci, že měl Liberec lépe postavenou branku. Ve třetí části jsme říkali klukům, jaká je síla přesilovek Liberce, ovšem přišly z naší strany dva tři zbytečné fauly a ty definitivně rozhodly zápas.“

Richard Lobo (trenér Liberce): „Jsme šťastní, je to super pocit. Kluci odehráli fantastický zápas, odmakali to, odbojovali, nechali tam všechno. Někteří i zdraví. Vždycky, když soupeř vyrovnal, jsme se naštěstí brzy oklepali. Kluci se nesložili, přece jenom je to v tomhle věku těžké. Ve druhé třetině při nás stálo i trochu štěstí, ale to k tomu patří, pomohly nám i přesilovky, ve kterých jsme dali dva góly. Kuba Šedivý má nastřelenou ruku a uvidíme, jak to s ním zítra bude. Další kluci jsou pomlácení, ale zítra se bolístky zapomínají a jdeme do finále. Doufáme, že bude taky se šťastným koncem.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Kotásek (Krejsa, Petr), 26. Rajčan (Brada, Cubo), 43. Kotásek (Machů, Petr) – 3. Masař, 19. Hujer (Gajda, Rossmy), 34. Vodlan, 48. Hujer (Měchura, Rossmy), 56. Vodlan (Masař, Putz).
Rozhodčí: Čuňočka, Ondráček – Bartoň, Hranoš.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 33:24 (9:9, 16:6, 8:9).

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Druhý souboj nabídl hodně bláznivou podívanou plnou slepených gólů, obratů a rozhodnutí pouhé dvě sekundy před koncem. To nakonec srazilo do kolen Hradec Králové, který ve Vítkovicích další prvenství nezíská.

Obhájce titulu přitom vedl 2:0, Kometa ale dvěma brankami v rozmezí pouhých 11 sekund před první sirénou vyrovnala. Ve druhé třetině si vzal slovo autor dvou branek Juraj Slafkovský a když Hradec skóroval i krátce po startu té třetí, vedl 5:3.

Postupně mu však docházely síly. Po snížení Jakuba Kose se o všechno podstatné postaral nejzkušenější hráč Stanislav Svozil: V 53. minutě proměnil nařízené trestné střílení a když už zápas spěl do prodloužení, pouhé dvě sekundy před sirénou trefil odkrytou bránu od mantinelu. Kometu tak poslal do finále!

Marek Moskal (trenér Komety): „Dneska budu stručný – zasloužili jsme si vyhrát. Kluci předvedli naprosto perfektní výkon. Dvakrát v zápase jsme prohrávali o dvě branky, takže si myslím, že jsme šli štěstí naproti. Hradec byl kvalitní soupeř, ale byli jsme v zápase lepší a vítězství bereme zaslouženě.“

Petr Luštinec (trenér Hradce Králové): „V první řadě bych chtěl soupeři poblahopřát k postupu do finále. Celý zápas jsme sice vedli, třikrát dokonce o dva góly. Nakonec jsme ale dvě vteřiny před koncem dostali branku, která nás odsunula do malého finále. Uděláme ale maximum pro to, abychom získali alespoň bronzovou medaili. Určitě bude těžké tuhle porážku dostat z hlavy, musíme se dobře vyspat a připravit na dalšího soupeře. Zápas začíná za stavu 0:0 a hrajeme s domácími Vítkovicemi, o to bude utkání těžší. Věřím ale, že kluci se dají do kupy a zvládnou to.“

HC KOMETA BRNO – MOUNTFIELD HK 6:5 (2:2, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 20. Brabenec (Mišiak), 20. Šalé (Fajmon, Svozil), 29. Kos (Brabenec, Sedláček), 46. Kos (Svozil, Brabenec), 53. Svozil (TS), 60. Svozil (Brabenec) – 3. Giesl (Boukal), 13. Beneš (Jirků, Giesl), 26. Slafkovský (Pajer, Táborský), 28. Slafkovský (Marha), 42. Pelda (Budina, Beneš).
Rozhodčí: Cabák, Jaroš – Bartek, Dohnal.
Vyloučení: 5:6.
Bez využití.
Střely na branku: 46:38 (17:8, 12:17, 17:13).

Finálový den MČR dorostu

Neděle 31. března:
11:30 zápas o bronz HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK
14:00 finále HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz