Duben

Rozhovor: Matěj Ruppert

Vydáno dne 28.03.2019
Zpěvák Monkey Business si zahrál ve filmu Úhoři mají nabito poměrně dost výraznou roli.

 










 

FDb: Jak byste takříkajíc vlastními slovy představil postavu, kterou hrajete ve filmu Úhoři mají nabito?
Matěj Ruppert: Z toho filmu může vzniknout představa, že to je na jednu stranu dobrák. Ale ono to tak je i v životě, že málokterý zlosyn je opravdu čistokrevný zlosyn. A to se mi na tom i líbilo. Je to člověk, který na začátku naprosto nepokrytě kšeftoval s tím hlavním grázlem, kterého hraje Martin Sitta, přestože věděl, že to je levé. A pak ho tenhle sviňák, protože je to opravdu ultra sviňák, podrazí. A on se tím pádem dostane do dluhové pasti a celé se mu to zbortí. Ale tak trochu vlastní vinou. A tu mezní situaci řeší ještě meznější situací.
Trpí trochu sebelítostí, protože máme tendenci sklouzávat k tomu, že nám ty špatné věci způsobil někdo jiný, a bohužel se nezamýšlíme nad tím, jestli jsme si je nespáchali sami. To je, myslím si, dost příznačný problém i naší současné společnosti. A nejhezčí je vlastně ten moment, kdy si uvědomí, že ohrožoval tu těhotnou holku zbraní. Vždyť ji mohl zabít nebo zranit nebo jí přivodit šok a to dítě se nemuselo narodit! To si myslím, že je takový stěžejní okamžik. Ale pak se mu tam zase vkrade ten šmejd, protože vydírá. Takže to není žádný lidumil.

FDb: Je fakt, že se nejedná o úplně malou roli. Říkal jste, že jste se nepřipravoval Kurosawou, ale nějaká příprava proběhnout musela …
Matěj Ruppert: S tím Kurosawou to byl samozřejmě jen vtip. Jinak příprava probíhala tak, že jsem si četl ten text. Protože já mám klasicky amatérskou bázeň z toho, abych nezkazil text. Abych říkal to, co mám říkat. Ale ono není nutné se ten text naučit slovo od slova. Daleko důležitější je porozumět tomu, co ten člověk říká a proč to říká v té chvíli, vůči té situaci, v jaké se nachází. Takže je velice dobré si přečíst ten scénář celý. Aby člověk věděl, v jakém úseku toho filmu se nachází, co se kolem něj děje, co prožívaly ty ostatní postavy třeba před pěti minutami.
Ale zároveň se zdráhám mluvit o tom, že hraju, protože nejsem herec a je to pro mě v první řadě zábava. Baví mě si občas někde takhle zahostovat, kór u takhle význačného režiséra, jako je Vladimír. Ale Vladimír je v první řadě můj dobrý kamarád, takže to byl asi hlavní důvod, proč jsem do toho šel. A neméně důležité bylo, že mě vlastně uklidnil. Řekl: „Hele, já jsem si tě vybral, protože si myslím, že to zvládneš a protože si myslím, že se na to hodíš.“ I všichni ostatní, tedy herečtí kolegové i členové štábu, pak pracovali na tom, abych se cítil dobře. Protože všichni jsou to profesionální, perfektní herci. A věděli, že ta moje situace není úplně lehká. Takže to bylo hrozně pěkné.

FDb: Namaskovat vás pro film Úhoři mají nabito trvalo dvě hodiny. Jste z těch lidí, kterým to nevadí, nebo jste spíše neposedný typ?
Matěj Ruppert: To je zajímavá otázka! Já jsem spíše neposedný člověk. Ale tady jsem si prostě profesionálně sednul a nechal jsem profesionální maskérky dělat jejich práci. Člověk samozřejmě ví, že není času nazbyt, takže jsem se držel jejich pokynů. Asi nejtěžší bylo nasadit mi tu čočku. S tím jsme se prali několik minut. A pamatuju si ten krásný pocit, když to tam poprvé zaklaplo. (úsměv)

FDb: Lákala by vás některá z těch postav víc než ta, kterou jste hrál?
Matěj Ruppert: Takhle jsem o tom určitě nepřemýšlel. Ten film je zajímavý tím, že je uvěřitelný v tom smyslu, že takoví lidé kolem nás jsou. Jsme jimi my všichni. Speciálně u té mojí postavy člověka, který byl dohnán dílem náhod, dějin nebo vlastním přičiněním do nějaké mezní situace. A ti kluci jsou to samé. Oni si jen tak hrají, bezmyšlenkovitě žijí nějaký život a taky si neuvědomují, že třeba můžou někomu přivodit infarkt. Protože když někam přiletí URNA a ozve se ohlušující rána … Byla to zajímavá zkušenost. Nejen tím, že to byla zatím asi největší role, ale byla i zajímavá.

FDb: Mně tohle hraní na URNU nebo vojáky připadá jako docela zajímavá recese. Teď by to zřejmě nebylo možné, ale dovedete si představit, že kdybyste nebyl mediálně známý, tak byste se tomuhle koníčku taky věnoval?
Matěj Ruppert: To asi ne.

FDb: Doteď jste se ve filmech objevoval spíše v menších roličkách. Lákalo by vás se více zkusit prosadit i ve filmu, pokud by to šlo skloubit s vaší pěveckou kariérou? Ostatně vaše manželka před odchodem na mateřskou pracovala pro jednu filmovou distribuční společnost …
Matěj Ruppert: Ano. A i filmy byly jednou z věcí, která nás hodně spojila, když jsme se seznámili. Já jsem původně kdysi dávno jako student začal dělat na natáčeních. A k filmu jsem měl vždycky blízko i díky rodičům, protože maminka byla kostymérka a dodneška to dělá. A tatínek byl rekvizitář, který to dlouho nedělal, a pak to zase začal dělat. Tak jsem začal dělat na reklamách i na pár filmech a pomáhá nám to i s Monkey Business, když točíme klipy. Mimochodem, já jsem se na natáčení jedné reklamy vlastně potkal s Pavlem Mrázkem, což je baskytarista Monkey Business, a ten mě pak přivedl na konkurz do Monkey Business. Takže i tohle je celé provázané. Ale pro mě jsou Monkey Business naprosto hlavní věc, a pokud by s nimi mělo něco kolidovat, tak vždycky dostanou přednost. Ale rozhodně nemám žádnou ambici se najednou stát hercem. Ale když nějaká nabídka přijde a budu mít pocit, že jsem něco platný a že to zvládnu, tak to rád přijmu, protože se tím rád bavím.

FDb: A co kdyby šlo o divadlo?
Matěj Ruppert: Občas nějaká taková nabídka přijde, ale to divadlo je trochu jiná věc. I když v Čechách to tolik oddělené není, protože ve filmech hrají zároveň divadelní herci. Ale každý herec vám potvrdí, že filmové herectví je trochu jiné. Jsou i příklady lidí, kteří ve filmu byli naprosto excelentní, ale na divadle to tak zajímavé nebylo, protože ten film má trochu jiné zákonitosti. A já si v první řadě myslím, že jsem na divadlo dost líný. (úsměv) Protože tam se tu roli fakticky musíte naučit celou a ve dvou hodinách to předvést. Není tam čas na opakování. U filmu to jde a to mi vyhovuje víc.

FDb: Oldřich Kaiser hraje v Úhořích na kytaru. O vás se samozřejmě ví, že v Monkey Business zpíváte. Ale na jaký hrajete hudební nástroj?
Matěj Ruppert: Já bohužel na žádný hudební nástroj neumím. Umím pár akordů na klavír, pár tónů na zobcovou flétnu a pár akordů na kytaru, protože jsem to studoval na střední pedagogické škole. Ale na žádný hudební nástroj neumím.

FDb: Je pravda, že tohle se nedá úplně ošidit, jako vaše němčina, angličtina, francouzština, italština
Matěj Ruppert: (smích) To bohužel ne. Klíč k parodii je si to předtím dokonale osvojit.

FDb: A jak je to u vás s moderováním? Tenkrát jste si myslel, že vám nabízeli za přenos České MISS dva miliony, jenže oni mysleli 200 tisíc a vy jste stejně odmítnul …
Matěj Ruppert: (smích) No, ta historka vlastně hovoří sama za všechno. Že i přesto, že jsem si myslel, že ten honorář je takhle velký, a on ve skutečnosti nebyl, ale i tak byl dost zajímavý, tak jsem to přesto přese všechno odmítnul. Protože moderování je zase svébytná věc, na kterou musíte mít určité vlastnosti, abyste byl dobrý. Bohužel přežívá ta myšlenka, že tam člověk prostě přijde a něco řekne, ale ono to fakt není tak jednoduché. A taky známe z minulosti řadu herců, kteří moderovali a vylámali si na tom zuby. Není to legrace, kór když se má při premiéře moderovat přímý přenos MISS.

 










 

FDb: Hostoval jste třeba v Partičce, což byla určitě taky zajímavá zkušenost …
Matěj Ruppert: Zaprvé, tam je výhoda ta, že je to o úplně jiných lidech než o vás. Vy jste tam jenom jako host. A můžete jenom pozitivně překvapit. A když to nedopadne, ty lidi jsou dobří v tom, co dělají, a tu situaci tím pádem zachrání, takže to pro toho diváka je zajímavé. Já jsem byl už dvakrát v Partičce a mě na tom strašně baví ten moment té improvizace, ve které já mám tu svobodu, protože to není na mně.

FDb: Která z těch her vás nejvíc baví?
Matěj Ruppert: (úsměv) Asi vlastně všechny. Na každé z nich je něco zajímavého.

FDb: Na jaké filmy se rád podíváte jako divák?
Matěj Ruppert: Já jsem celoživotní fanoušek Miloše Formana. Mám doma všechny jeho filmy a všechny je zbožňuju! Ale rozhodně nejsem žádný filmový intelektuál. Klidně se přiznám k tomu, že Vláčilovy filmy jsem musel zvládnout třeba natřikrát nebo načtyřikrát. Pro mě se třeba Údolí včel nedá zvládnout na jeden zátah. Podobně to mám třeba s Buñuelem. Některé z těch filmů jsem viděl, protože jsou to hodně oblíbené filmy Romana Holého. Ty filmy jsou zajímavé, mají ohromné poselství, ale Kozoroh 1 to není, no … (úsměv)

FDb: Zmínili jsme Monkey Business. Kde jste koncertovali v zahraničí?
Matěj Ruppert: Asi nejčastěji jsme hráli v Londýně, kde je poměrně rozsáhlá česká komunita. Tam jsme hráli převážně pro Čechy. A nejdál jsme byli v Argentině v Buenos Aires.

FDb: Jaké tam byly divácké reakce?
Matěj Ruppert: Výborné! My jsme se tam dostali dílem náhod. Pozval nás chlapík, který se jmenuje Zeta Bosio a je to baskytarista nejslavnější jihoamerické rockové kapely s názvem Soda Stereo. V Latinské Americe jsou opravdu slavní jako Rolling Stones. Hrají v amfiteátrech pro dvacet nebo i třicet tisíc lidí. Tenhle člověk vlastní v Argentině televizi a tři rádia a spolupořádá jeden z největších festivalů, na který nás pozvali. Jako hlavní hvězda večera hrál Chris Cornell a Happy Mondays, a my jsme byli jakože ti třetí hlavní.
A bylo to vlastně hrozně vtipné v tom, že Latinská Amerika je známá tím, že si tam spoustu věcí přibarvují. Pamatuju si, jak jsem se probudil po dlouhém letu v hotelu, někdy v sedm hodin večer. A v hlavní vysílací čas na Bosiově komerční televizi běžely upoutávky na ten festival. Z té španělštiny jsem pochytil, že Monkey Business jsou jedna z nejúspěšnějších kapel střední Evropy a že máme kolik milionů prodaných alb. Prostě to celé zveličili, aby opodstatnili to, že tam vystupujeme. Takže ti lidi pak měli pocit, že jsme fakt hvězdy. A byl to úžasný, skvělý koncert. Hráli jsme pro nějakých třicet tisíc lidí a fakt jsme si to užili … A čůral jsem na záchodě vedle Chrise Cornella. (úsměv)

FDb: Jak tenkrát vzniknul ten nápad, že jste hostoval v klipu Vrátnej od skupiny Wohnout?
Matěj Ruppert: To byl nápad Wohnoutů. Jsme kámoši a v první řadě se jim líbilo, že by v tom klipu hrál frontman jiné kapely. Přišlo jim to zajímavé, protože to nikdo moc nedělá. Zároveň je to taková „propojka“ mezi těmi kapelami. A prostě jsem se jim na tu roli hrozně líbil. A mně to zase celé přišlo fajn, takže jsem souhlasil.

FDb: Co vás letos s Monkey Business čeká?
Matěj Ruppert: Jsme na turné k novému albu, které vyšlo na podzim a jmenuje se Bad Time for Gentlemen. Takže teď objedeme republiku a v létě se těšíme na festivaly.

FDb: Rýsuje se i nějaká další nabídka na roli ve filmu?
Matěj Ruppert: Ne. Zatím se čeká. Ale telefon je stále k dispozici. (úsměv)

FOTO: Falcon
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz