V dendrologicky významném zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí se objevili škůdci

31. březen 2019 10:24

Na stoletých jasanech v přírodní rezervaci zámeckého parku v Kostelci nad Orlicí se v letošním roce poprvé objevil kůrovec. A podle zahradníka Miloše Janečka není jediným škůdcem, který napadá zdejší stromy. Poprvé se na majestátních lipách vyskytl také druh ploštice - blánatka lipová. Do unikátního parku o rozloze přibližně 30 hektarů se vypravila reportérka Jana Házová.

Chci, aby zámek v Kostelci nad Orlicí nebyl jen historickou památkou, ale živým kulturním místem

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí restituovala rodina Kinských v roce 1992

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové podíváte do Kostelce nad Orlicí na zámek, protože i tam už je jaro v plném květu. A navíc už teď o víkendu kostelecký zámek vstoupí do letošní turistické sezóny. Osobně vás přijel pozvat zámecký pán a potomek jednoho z našich nejstarších šlechtických rodů František Kinský. 

Přicházíme k zátarase, kde je uvedeno: zákaz vstupu, kalamitní stav porostu. 

"Tady máme první jasan, kde je vidět, že v tom něco leze. Problémy začaly začátkem února, kdy jsme zjistili, že je na některých stromech oloupaná kůra od datlů. Ale ty tady máme normálně, takže jsme si toho ani moc nevšímali. Ale během 14 dnů jsme zjistili, že z původních takových stromů, kterých bylo pět, je nakonec celkem 26. Tak jsme si uvědomili, že se jedná už o nějaký problém," říká Miloš Janeček.

A hned doplňuje: "Zjistili jsme, že se nejedná o žádný malý problém, ale že se nám tady objevil kůrovec."

Na majestátních lipách v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí se vyskytl druh ploštice - blánatka lipová

Co se tedy nyní bude kolem napadených stromů dít?
"Počkáme, až začne vegetace působit, jak budou stromy obrážet, nebo ne. A potom to budeme muset řešit dál."

Nekonečný bílý koberec zdobí zámecký park v Kostelci nad Orlicí. Vykvetly lány bledulí

V Litovelském Pomoraví v těchto dnech narazíte na tisíce sněženek a bledulí

Příroda položila v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí bílý koberec v podobě vykvetlých lánů bledulí. Podle Ivony Jasníkové ze správy zámku jde o unikát, který každé jaro láká stovky návštěvníků. 

Kůrovec je jediný škůdce, který se v letošním roce objevil v zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí?
"Máme tady také blánatku, to je ploštice. Lidé znají takovou tu červenou ploštici, která žije na kmenech stromů. A tohle je černá ploštice. Jsou jí tady milióny, dá se říct, zejména na lípách. Jak se oteplilo, tak už lezou do korun stromů, aby měly blíž na pupeny."

Přešli jsme přes velkou část zámeckého parku a míříme ke skupině lip.
"Právě proto se onen škůdce jmenuje blánatka lipová. Objevili jsme jej letos v lednu, takové černé pruhy na lípách od kořene směrem do koruny. Opravdu jich je tam obrovské množství. A máme tady kolem 50 lip, jen tady nahoře v parku."

Jakmile začnou rašit pupeny, sejde se v zámeckém parku skupina odborníků, která se bude radit o tom, co se bude s napadenými stromy dít dál.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související