Intriky, milostné pletky, touha po pomstě. To vše obnáší román, ve kterém autor dokonale popsal volnomyšlenkářské mravy ve šlechtických kruzích Francie. Hlavními hrdiny jsou vášnivá markýza a chladnokrevný vikomt, kteří si lehkomyslně hrají s city jiných lidí.

 „V mých očích je to excelentní komedie, ale pod brilantní konverzací se ukrývá velmi silná emocionální bolest,“ konstatoval režisér inscenace Mikoláš Tyc.

Hlavní role, markýzu de Merteuil a vikomta de Valmont, svěřil Radce Coufalové (40) a Michalu Isteníkovi (35).

Představitel Valmonta - Michal Isteník - je známý jako hospodský Eda z televizního seriálu Most!. Zároveň je už stálicí domovské scény, kde působí od roku 2008. V roce 2014 získal Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon v oboru Činohra za postavu Čičikova v dramatizaci Gogolova románu Mrtvé duše. „Michal možná není typickým představitelem Valmonta, přesto se na roli intrikána a svůdce hodí,“ ubezpečil Tyc.    

Valmont podle Formana

Nebezpečné známosti posloužily jako trvalá inspirace divadelníkům i filmařům. Miloš Forman podle románu natočil v roce 1989 snímek Valmont, Stephen Frears oscarový film Nebezpečné známosti s Glenn Closeovou a Johnem Malkovichem v hlavních rolích. 

Brněnští divadelníci inscenaci v souladu s překladem manželů Smočkových nazvali Nebezpečné vztahy. Jde o v pořadí šestý Tycův režijní počin na prknech Městského divadla Brno, naposledy připravil úspěšné Čarodějky ze Salemu.

Video: Vzpomínka na legendárního herce divadla Husa na provázku Jiřího Pechu.

Video
Video se připravuje ...

V těle mi tančí rakenroll, řekl zesnulý Jiří Pecha o své těžké nemoci mm

Fotogalerie
7 fotografií