Saúdští hackeři napadli telefon šéfa Amazonu Bezose. Krádež dat má souviset s vraždou Chášukdžího

Hackeři ze Saúdské Arábie napadli mobilní telefon šéfa internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose a ukradli z něj jeho osobní data. Podle zpravodajského serveru BBC to vyplývá ze zjištění soukromého vyšetřovatele, který měl vypátrat, jak Bezosovy osobní zprávy získal americký bulvární deník National Enquirer. Rijád zprávy zatím nekomentoval.

Tento článek je více než rok starý.

Washington / Rijád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Šéf Amazonu Jeff Bezos | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Bezos v únoru obvinil na svém blogu společnost American Media, Inc. (AMI), která list National Enquirer vlastní, že se ho snaží vydírat hrozbou zveřejnění „intimních fotografií“, které údajně poslal své přítelkyni.

AMI podle něj chtěla, aby veřejně prohlásil, že zpravodajství listu není politicky motivované. Požadovala také, aby upustil od vyšetřování, jak AMI získala jeho soukromou korespondenci. Bezos na blogu zmínil i spojení AMI s prezidentem USA Donaldem Trumpem, který se přátelí se šéfem AMI Davidem Peckerem.

Nikdo k tomu nedal příkaz, popřel Rijád vinu korunního prince na vraždě Chášukdžího

Číst článek

Vyšetřovatel Gavin de Becker spojuje útok hackerů na Bezosův telefon s vraždou kritika Rijádu a novináře Džámala Chášukdžího, za níž podle amerických úřadů stojí saúdskoarabská vláda. Chášukdží psal pro deník The Washington Post, který Bezos také vlastní. Informace o svém vyšetřování předal de Becker americkým federálním úřadům.

Chášukdží, který otevřeně kritizoval režim saúdskoarabského prince Muhammada bin Salmána, byl zabit na saúdskoarabském konzulátu v tureckém Istanbulu loni v říjnu. Podle amerických úřadů vraždu novináře musel nařídit sám Muhammad bin Salmán, Rijád to ale odmítá.

„Někteří Američané s překvapením zjistí, že saúdskoarabská vláda se snaží záměrně poškodit Jeffa Bezose od loňského října, kdy The Washington Post začal vytrvale informovat o vraždě Chášukdžího,“ napsal de Becker v materiálu pro server The Daily Beast.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme