Volodymyr Zelenskyj vyhrál první kolo ukrajinských prezidentských voleb 2019

Volodymyr Zelenskyj vyhrál první kolo ukrajinských prezidentských voleb 2019 Zdroj: ČTK

Prezidentské volby online: Ukrajina do druhého kola vybrala komika Zelenského. Kdo bude druhý finalista?

Volby prezidenta na Ukrajině nejsou nikdy úplně jednoduché a často nekončí samotným zvolením. Stačí si vzpomenout na Oranžovou revoluci, na zvolení Janukovče, na Majdan a tak dále. Země rozdělena na dva tábory, z nichž západní chce na západ (nebo aspoň ne na východ), zatímco ten východní pošilhává po ruské náruči. V neděli v 19:00 se zavřou volební místnosti. Favorité na postup do druhého kola jsou tři: herec Volodymyr Zelenskyj, expremiérka Julija Tymošenková a prezident Petro Porošenko. Sledujte ukrajinské volby online.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
3. dubna 2019 · 14:32

(Téměř) definitivní výsledky

Po třech dnech sčítání jsou sečteny už téměř všechny okrsky. Přesně 99,87 % z nich. 

Výsledky vypadají takto:

Zelenskyj       30,24 %          5.712.827 hlasů

Porošenko      15,95 %          3.013.969 hlasů

Tymošenková 13,40 %          2.531.632 hlasů

Bojko             11,67 %         2.205.708 hlasů

Hrycenko         6,91 %         1.141.149 hlasů    

Smeško           6,04 %         1.306.243 hlasů

Ljaško             5,48 %         1.035.658 hlasů

Vilkul               4,15 %           784.188 hlasů

Košuliňskyj       1,62 %          307.144 hlasů

 

Ostatní získali pod jedno procento, ale je mezi nimi a na jejich čele s 0,62 % jmenovat kandidátky Tymošenkové, v originále také Tymošenko, ale Jurij, takže mají stejný monogram... 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 13:05

Kdo kde vede – tři Ukrajiny

Převahu Volodymyra Zelenského ve včerejších volbách ukazuje i mapa, která znázorňuje, který z kandidátů dostal zatím nejvíce hlasů na úrovni jednotlivých správních jednotek – oblastí. Jen v pěti z nich vyhrává zatím někdo jiný než Zelenskyj, jehož bašty znázorňuje zelená barva.

Druhý v pořadí Petro Porošenko (modrá) vede pouze ve dvou oblastech západní Ukrajiny (Lvovské a Ternopilské), třetí tradiční baštu prozápadních a ukrajinsky národně orientovaných stran zatím ovládá Julije Tymošenková (fialová barva), která dostala nejvíce hlasů v Ivanofrankivské oblasti.

Až celkově čtverý v pořadí Jurij Bojko (červaná barva) vede ve dvou východních oblastech s největším podílem rusky mluvících voličů, které navíc částečně ovládají proruští separatisté – v Doněcké a Luhanské oblasti.

 

Volby Ukrajina
Volby Ukrajina
Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 12:52

Tři čtvrtiny sečteny

Už chybí sečíst jen čtvrtinu okrsků. Čísla se hýbají jen mimimálně. Náskok Zelenského na Porošenka se zvětšil nad 14 procent, Tymošenková nepatrně snížila ztrátu na druhé místo, ale už ji určitě nesmaže úplně, protože zbývá dopočítat něco více přes čtyři miliony hlasů a bývalá premiérka stále na postup do druhého kola ztrácí přes 400 tisíc hlasů.

Sečteno 76,45 % okrsků:

Zelenskyj 30,40 %

Porošenko 16,10 %

Tymošenková 13,22 %

Bojko 11,52 %

Hrycenko 7,06 %

Smeško 5,95 %

Ljaško 5,20 %

Vilkul 4,40 %.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 12:47

Sečtena celá Česká republika: u nás také vyhrál Zelenskyj


Volební komise už oznámila výsledek hlasování v obou volebních okrscích na území naší republiky. V součtu u nás zvítězil Volodymyr Zelenskyj s 36,68 %. Počet hlasů odevzdaných v České republice byl překonán pouze v Polsku, Německu a Itálii. Celkem na zastupitelských úřadech v Praze a Brně hlasovalo přes čtyři a půl tisíce Ukrajinců.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 08:53

Prezident v nesnázích, ale jako lídr "národního" tábora


Obhajující prezident Petro Porošenko dokázal odrazit opoziční útok bývalé premiérky Julije Tymošenkové, i když mu to stačilo jen na druhé místo, a to s výraznou ztrátou na vedoucího komika Zelenského. Těšit ho může snad jedině fakt, že si udržel pozici hlavního kandidáta národně orientovaných Ukrajinců, kteří přes všechny problémy věří v Ukrajiny, jak vypadá od Majdanu a nechtějí v konfliktu na východě země ustoupit Rusku. To mu umožní na národní vlně rozehrát kampaň před druhým kolem a pokusit se stáhnout více než desetiprocentní náskok svého soupeře.

Ve volbách nakonec propadla Julije Tymošenková, která se ani napotřetí prezidentkou nestane. Hlasy zejména ze západoukrajinského venkova nestačily více než na třetí místo. Tymošenková o něj nakonec dokonce musela bojovat s překvapením voleb proruským kandidátem Jurijem Bojkem, který vyhrál volby v oblastech, které hraničí s územím kontrolovaným separatisty a dokázal, že starý Janukovyčův otevřeně „východní“ tábor není politicky úplně mrtvý.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 08:44

Sluha lidu zabral

Nepopsaný list Zelenskyj zaujal voliče ve zkoušené zemi. Ukrajina je už pět let ve válce s proruskými povstalci, klesla na pozici nejchudší Evropské země, minimálně podle HDP na hlavu, neklesla zde úroveň korupce a Ukrajinci věří ze všech měřených států nejméně vlastní vládě. To je prostředí, v němž téměř musel zabrat protestní kandidát bez politické minulosti, kterým je Volodymyr Zelenskyj. Jeho vedení nenarušila u volebních uren ani silná antikampaň, která ho (možná oprávněně) líčila jako loutku v rukou oligarchy Ilhora Kolomojského. Ten je v dlouhodobém střetu s prezidentem Porošenkem a ovládá televizní kanál, na němž běží oblíbeného pořady komika Zelenského, včetně dnes už kultovního satirického seriálu Sluha lidu, ve kterém tento herec hraje postavu učitele zvoleného náhodou prezidentem.

Zelenskyj vystupuje jako ukrajinský vlastenec, ale sám mluví rusky, a právě ve více ruskojazyčných oblastech včera nasbíral nejvíce hlasů. Tam lidem vadí umenšená role ruštiny v době po Majdanu, což kritizuje i Zelenskyj ve své kampani. To bude bez pochyby v druhém kole terčem antikampaně vůči němu ze strany jeho rivala v rozhodující volbě – Petro Porošenka.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 08:31

"Ostří" pozorovatelé

Specifikem ukrajinských voleb byl také vysoký počet organizací, které se přihlásily jako domácí pozorovatelé průběh voleb a jejich sčítání. Vyjímala e mezi nimi i krajně pravicová paramilitární organizace Národní milice, která je známá i různými útoky na příslušníky menšin. Národní milice vyslala do volebních místností několik stovek pozorovatelů, kteří se netajili tím, že, pokud se stanou svědky volebních podvodů, použijí násilí a budou ochotni ty, kteří se pokusí volby manipulovat, i "udeřit do obličeje."

 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 08:27

Mimo území Ukrajiny vede Porošenko

Přes dílčí výsledek z České republiky ale celkově mimo území samotné Ukrajiny dostal nejvíce hlasů obhajující prezident. V zásadě platí, že nevyhrál jen ve středoevropských a východoevropských státech, kde pracuje hodně Ukrajinců. Výjimku pak tvoří ještě státy bývalého Sovětského svazu, kde žije velká slovanská menšina (Moldávie, Estonsko), kde volbám vévodí proruský kandidát Bojko.

Celkově mezi "zahraničními" Ukrajinci zatím získal Porošenko 38 %, Zelenskyj 27 % a Hrycenko 12 %. V cizině ovšem zatím komise zohlednila odevzdání jen asi 50 tisíců hlasů, ale celkem jich nebude o moc více.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 06:45

Ukrajinci hlasovali i v České republice


I zde je ale sečten jen jeden okrsek ze dvou. Hlasovalo se totiž nejenom na ambasádě v Praze, ale i na ukrajinském konzulátu  Brně. Zatím vede se 40 % komik Zelenskyj.  

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 06:41

Rozdíly se nemění

Po téměř 12 hodinách od uzavření volebních místností je sečteno jen 43 % okrsků. Komik Zelenskyj má ovšem před prezidentem Porošenkem už náskok více než milionu hlasů. Porošenka dělí od Tymošenkové 300 tisíc odevzdaných hlasů.

Zelenskyj 30,18 %

Porošenko 16,68 %

Tymošenková 13,11 %

Bojko 11,49 %

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 03:15

Pětina okrsků: Zelenskyj zvyšuje náskok, Tymošenková dále ztrácí

Jsou sečteny tři miliony hlasů z předpokládaných 17 milionů celkem odevzdaných hlasů. Známe proto výsledky z přibližně pětiny volebních okrsků.

Zelenskyj 29,97 %

Porošenko 16,83 %

Tymošenková 13,33 %

Bojko 11,32 %

Hrycenko 7,00 %

Smeško 5,87 %

Ljaško 5,27 %

Vilkul 4,17 %

ostatní cca 7 %

Stále platí, že Zelenskyj lehce uniká Porošenkovi a ten stejným způsobem zvyšuje náskok na Tymošenkovou, ke které se pomalu přibližuje i čtvrtý Bojko.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 02:51

Dvě želízka v ohni?


Mimochodem s Ilhorem Kolomojským, který nyní žije v dobrovolném exilu ve Švýcarsku, je ve spekulacích spojována i Julije Tymošenková, která také pochází z oblasti Dněpropetrovska,  kde je hlavní ekonomická základna tohoto ukrajinského oligarchy. Na Ukrajině dokonce existuje i nepotvrzená úvaha, že by Tymošenková mohla proto být v případě vítězství Zelenského budoucí premiérkou.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 02:47

Válka loutek

Oba dosud nejsilnější kandidáti z prvního kola již začaly kampaň před druhým kolem. Prezident Porošenko prohlásil, že rozumí signálu, který mu vyslali voliči a chápe, že se staly některé chyby, ale udělá před druhým vše, aby žádnou šanci nedostala loutka Ilhora Kolomojského. Měli tím na mylsi Zelenského, který je obviňován, že je jen loutkou oligarchy Ilhora Kolomojského, který se v minulosti dostal do konfliktu s prezidentem. Mnozí jsou přesvědčeni, že za kandidaturou Zelenského stojí právě Kolomojského plán na pomstu Porošenkovi za to, že ho odvolal z funkce gubernátora v Dněpropetrovsku.

Na "loutkový" útok zareagoval během volební noci i Zelenskyj, který se pro změnu před novináři zeptal, zda je Porošenko loutkou Svinarčuka nebo je to naopak. Svinarčuk je původní jméno dlouholetého obchodního partnera prezidenta Porošenka, kterého prezident musel krátce před volbami odvolat z důležitých státních pozic v oblasti obrany a vyzbrojování ukrajinské armády potom, co byl právě tento Oleg Gladkovskyj spojován s korupčními skandály.

Oba pravděpodobní postupující do druhého kola ale vyhlásili, že se spolu utkají před druhým kolem v předvolebních debatách.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 02:15

Scénář pro druhé kolo

Podívejme se, jak by se mohlo vyvíjet nejpravděpodobnější druhé kolo ve složení Zelenskyj – Porošenko. Vyjdeme-li z názorů samotných kandidátů je pravděpodobné, že žádný ze silnějších hráčů nepodpoří v druhém kole současného prezidenta. Hrycenko již vyhlásil, že nepodpoří nikoho z postupujících. Bojko s oporou v ruskojazyčných voličích určitě nepodpoří prezidenta, který svou kampaň založil na propagaci ukrajinštiny a samostatné ukrajinské pravoslavné církve. Tymošenková zatím mluví o zmanipulovaných exit-pollech a zásazích tajné služby do předvolební kampaň, což v kombinaci s dlouholetou rivalitou mezi ní a prezidentem, také téměř nedává šanci na to, že by Porošenka před druhým kolem podpořila.

Voliči se ale samozřejmě budou rozhodovat samostatně a na výzvy nepostupujících kandidátů asi příliš nedají. Ve hře proto pro druhé kolo, které proběhne 21. dubna, bude více než polovina všech hlasů z prvního kola.

Papírově bychom mohli sečíst hlasy pro Zelenského a Bojka, protože známý ruskojazyčný komik bude asi pro rusky orientované voliče Jurije Bojka menším zlem. To by aktuálně dávalo přibližně 41 %, ke kterým ale můžeme přidat ještě i zisk dalšího proruského kandidáta Oleksandra Vilkuka, který také patří k bývalému táboru Viktora Janukovyče a zatím si připisuje přes 4 procenta hlasů. Ruskojazyčné kandidáty tedy v prvním kole podpořilo 45 % hlasujících.

Geografické rozdělení výsledků zatím ukazuje, že Porošenko je silný v podobných oblastech jako Tymošenková a Hrycenko. Součet jejich hlasů dává aktuálně 36 %. Kdybychom k nim připočetli ještě "pětiprocentního" bývalého šéfa tajné služby Ihora Smeška, dostaneme se na zhruba 41 %.

Klíčovou roli proto mohou mít v druhém kole voliči populisty Oleha Ljaška, jehož volební základna je hlavně na severu země. Kritik všech ostatních politiků, který žádá zavedení trestu smrti za korupci, téměř jistě nepodpoří v druhém kole prezidenta Porošenka, ale není předem jasné, že jeho voliči automaticky podpoří dalšího protestního kandidáta Zelenského.  

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 01:54

Sčítání jde pomalu, trendy se nemění


Sedm hodin po uzavření volebních místností známe výsledky jen z 11 % okrsků.

Zelenskyj 29,79 %

Porošenko 16,72 %

Tymošenko 13,65 %

Bojko 11,45 %

To znamená, že základní trendy zůstávají stejné. Vede komik s antiestablishmentovým programem Volodymyr Zelenskyj. Spolu s ním by měl být v druhém kole současný prezident Petro Porošenko. Ten si stále udržuje tříprocentní náskok před bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Novinkou je snad jedině fakt, že proruský kandidát z východní Ukrajiny Jurij Bojko pomalu začíná dýchat na záda i třetí Tymošenkové.

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 01:09

Sečten první milion hlasů: stále vede s náskokem Zelenskyj

Volební komise zveřejnila výsledek po sečtení 9 procent okrsků. Pořadí v čele se nemění a procentní zisky se blíží většině zveřejněných exit-pollů.

Zelenskyj 29,48 %

Porošenko 16,96 %

Tymošenková 13,87 %

Bojko 11,08 %

Rozdíl mezi Porošenkem a Tymošenkovou tedy aktuálně činí jen tři procenta, ale podrobnější informace ze zveřejněných průzkumů nedávají Tymošenkové velkou šanci na to, že by náskok dohnala. Podle průzkumů totiž voliči bývalé premiérky nejčastěji žijí v nejmenších obcích, které se sčítají jako první. Tymošenková aktuálně vede v jediné oblasti – na Volyni, která leží na severu západní Ukrajiny.

Naopak její hlavní rival v boii o druhé místo Porošenko má voliči nadprůměrně ve velkých (oblastních) městech, kde se hlasy budou sčítat nejdéle a jeho výsledek ještě může proto jít nahoru.

Doplňme, že dosavadní lídr sčítání – Zelenskyj - má podle průzkumů hlavní volební základnu v menších městech.  

Petr Sokol
Petr Sokol
1. dubna 2019 · 00:44

Hrycenko nikoho nepodpoří

Nyní v pořadí pátý kandidát Anatolij Hrycenko již uznal svou porážku a vyslovil se pro druhé kolo. Bývalý ministr obrany v prozápadních kabinetech a nyní lídr strany Občanská pozice získává hlasy zejména v západní části země, ale v druhém kolo nikoho nepodpoří. Své voliče považuje za inteligentní lidi, kteří se sami rozhodnou. On sám nedá hlas ani jednomu kandidátovi. Petra Porošenka zná moc dobře, a proto nechce dalších pět let podvádění a rabování. Zelenského nemůže podpořit, protože ho vůbec nezná.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 23:59

Ve frontových oblastech vede Bojko 


Ve dvou oblastech, jejichž velkou část Ukrajina nekontroluje, protože tam vládnou proruští separatisté, ukazují dosud sečtené výsledky ještě jiný obrázek. Sčítání v Doněcké a Luhanské oblasti totiž zatím dominuje Jurij Bojko.  Tento bývalý ministr energetiky či vicepremiér ve vládách Viktor Janukovyče je dnes lídrem Opozičního bloku, který je následovníkem Janukovyčova uskupení Strana regionů. Bojko se nedávno popral s jiným současným kandidátem Olehem Ljaškem, když ten o něm mluvil jako o "kremelském agentovi".

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 23:46

Střední Ukrajina většinou rozhoduje

Zelenskyj ale zatím vede i ve střední části země, což mu dává náskok v celoukrajinském měřítku. Jako příklad mohou sloužit dosavadní výsledky z hlavního města Kyjev:

Zelenskyj 26,88 %

Porošenko 24,77 %

Tymošenková 13,82 %

Smeško 9,86 %

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 23:42

Rozdělení západ-východ se opět potvrzuje


Je sice sečteno jen něco málo přes dvě procenta okrsků, ale už teď se Ukrajina opět rozpadá do několika oblastí, které volí úplně jinak. 

Na úplném západě země výrazně vede Porošenko, což můžeme demonstrovat na výsledcích ve Lvovské oblasti:

Porošenko 29,66 %

Tymošenková 21,69 %

Hrycenko 17,91 %

Zelenskyj 9,49 %

 

Naopak východ je baštou Zelenského. Jako příklad mohou sloužit výsledky z Dněporpetrovské oblasti:

Zelenskyj 44,46 %

Vilkul 12,88 %

Bojko 12,42 %

Tymošenko 8,23 %

Porošenko 7,14 %

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 23:20

Zelenskyj se ujímá vedení

Se sečtením jednoho procenta hlasů se mění pořadí kandidátů, do jehož čela se poprvé dostává herec Volodymyr Zelenskyj. Rozdíl mezi druhým a třetím v pořadí je ale zatím minimální.

Zelenskyj 27,22 %

Porošenko 17,69 %

Tymošenková 15,98 %

Bojko 9,02 %  

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 21:25

Sečteny první okrsky a vede Porošenko

Volební komise uvolnila první reálná čísla. Po sečtení 0,12 % všech okrsků vypadá pořadí následovně:

Porošenko 28,69 %

Zelenskyj 24,27 %

Tymošenko 15,12 %

 

Reálně jde ale zatím jen o sečtení několika stovek hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 21:01

Jak vidí Zelenského jeho odpůrci

Ti, kteří dnes nedali hlas herci a komikovi Volodymyru Zelenskému, ho často vidí jako loutku jednoho z nejbohatších Ukrajinců oligarchy Ilhora Kolomojského (na kresbě to je muž nahoře). Zelenskyj udělal kariéru právě na televizním kanálu 1plus1, který tento kontroverzní muž ovládá.

Dnešní odhadovaný výsledek, ale ukazuje, že situace, kdy Ukrajina tvoří nejchudší evropskou zemi, kde navíc nejméně lidí věří vládě, nahrává kandidátovi, o němž si velká část Ukrajinců myslí, že nepatří k zavedeným firmám. A u Zelenského tomu očividně uvěřil skoro každý třetí volič, který dnes přišel k urnám.

karikatura
karikatura
Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 20:43

Bývalé krajany volby nezajímaly


Naopak nejnižší volební účast byla na území, které historicky pod názvem Podkarpatská Rus v letech 1920 až 1939 patřilo k Československu, dnes se oficiálně jmenuje Zakarpatská oblast a přišlo v ní volit jen 40 % voličů. Zakarpatsko sice leží na západě země, kde tradičně volí pro ukrajinské národně orientované kandidáty, ale tato oblast volí úplně jinak. Voliči na Zakarpatsku se často cítí Rusíny a nemají příliš rádi ukrajinské vlastenectví, což vede k tomu, že tato oblast je překvapivou baštou proruských politických stran a kandidátů.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 20:39

Volily dvě třetiny Ukrajinců

Podle údajů celostátní volební komise se voleb zúčastnilo 63,99 % oprávněných voličů. To by znamenalo překonání účasti z roku 2014. Oproti původním informacím, se zdá, že ukrajinský západ měl volební účast ve srovnání se zbytkem země vysokou a hodně voličů přišlo i v hlavním městě Kyjev.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 20:29

Tymošenková: podle vlastního průzkumu postoupím

Štáb Julije Tymošenková zveřejnil údajný vlastní průzkum , který zatím jako jediný předpokládá úplně jiné výsledky hlasování.

 I podle něj ale měl vyhrát Volodomyr Zelenskyj s 25,1 %, ale už druhá by měla být Tymošenková s 24,3 % a až třetí současný prezident Porošenko s 16,2 %. Proruský kandidát Bojko by pak získal přes 13 % hlasů.

Průzkumu se mělo zúčastnit 250 tisíc respondentů...

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 20:16

Porošenko: porazili jsme Rusko

Zatímco ve štábu Volodymyra Zelenského panuje skvělá nálada, u prezidenta Porošenka je o poznání horší. Porošenko přesto již veřejně vystoupil a řekl, že dnes na Ukrajině prohrálo Rusko, protože v Moskvě si přáli, aby současný prezident do druhého kola vůbec nepostoupil. Porošenko věří, že v druhém kole bude jeho výsledek mnohem lepší.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 20:13

Zelenskyj hrál ve volebním štábu ping-pong

Aktuální lídr podle průzkumů Volodomyr Zelenskyj byl ve svém volebním štábu a mezi novináři již déle než hodinu před uzavřením volebních místností. Před záplavou kamer si zahrál ping-pong a celkem v klidu přijal vedení v exit-pollech. Jeden z jeho spolupracovníků se ovšem na pódiu po zveřejnění prvních odhadů radostí rozplakal.  

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 19:55

Pomohla účast Zelenskému?


Dílčí údaje o volební účasti po regionech ukazují o několik procent nižší hodnoty ze západní Ukrajiny. To může být důvod velkého náskoku Zelenského, u něhož se předpokládají vyšší ziska na ruskojazyčném východě.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 19:44

Tymošenková odmítla exit-polly jako zmanipulované

Podle jejího volebního štábu jsou reálné výsledky jiné a ukáží, že to bude právě bývalá premiérka, která postoupí z druhého místa do druhého kola.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 19:25

Další dva průzkumy u volebních místností dávají Zelenského na první místo


Kromě již popsaného exit-pollu organizace Demokratická iniciativa již známé také výsledky dalších dvou průzkumů udělaných u volebních místností. Oba potvrzují pořadí prvních kandidátů a přibližně i rozestupy mezi nimi.

Socis:

Zelenskyj 29,25 %

Porošenko 19,19 %

Tymošenková 13,75 %

 

Sora

Zelenskyj 30,7 %

Porošenko 18,6 %

Tymošenková  13,9 %

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 19:19

Další v řadě

Podle prvního zveřejněného exit-pollu následují za velkou trojkou: proruský kandidát Jurij Bojko s 9,8 %, Anatolij Hrycenko se 7,1 % a na šesté místo se propracoval bývalý šéf tajné služby a poradce současného prezidenta Ihor Smeško se 6,4%. Až sedmý je populista Oleh Ljaško se 4,8%.  

Přesné výsledky těchto kandidátů mohou být důležité pro druhé kolo, kam by podle odhadu měl postoupit komik Zelenskyj a současný prezident Porošenko. Kandidáti na čtvrtém až sedmém místě totiž podle exit-pollu obdržely dohromady zhruba stejně hlasů jako předpokládaný vítěz prvního kola.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 19:08

Podle prvního exit-pollu vede Zelenskyj

V 19 hodin našeho času se uzavřely volební místnosti na Ukrajině a již byl zveřejněn první exit-poll. Podle něj jsou výsledky následující:

Zelenskyj 30,4 %
Porošenko 17,8%
Tymošenková 14,2%

tento exit-poll ale zatím zohledňuje pouze údaje od osmi do 18 hodin. Údaje za poslední dvě hodiny hlasování by měly být zveřejněny až zhruba za tři hodiny.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:43

Pomůže vyšší účast komiku Zelenskému?

Podle alternativního sčítání organizace Opora byla volební účast v 16 hodin už na 49 procentech, to by znamenalo, že je o 5 procent vyšší než před pěti lety. Přilákal komik Zelenskyj voliči, kteří obvykle nechodí?

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:36

Bude se volit ještě 2 hodiny

Volební místnosti se zavřou v 19 hodin našeho času a následně by mělo být zveřejněno hned několik průzkumů od volebních místností (tzv. exit-pollů). Paralelní sčítání, které slouží ke kontrole, zda nedochází k manipulacím, navíc chystají kampaně všech tří hlavních kandidátů.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:34

Zase západ vs. východ?

Všechny dosavadní prezidentské volby se nesly ve znamení naprosto odlišných výsledků na západě a východě země. Západní Ukrajina je ukrajinskojazyčná a hodně národně, ale zároveň proevropsky orientovaná, zatímco na východě se mluví více rusky a spíše se vzhlíží ke spolupráci s velkých východním sousedem. Projeví se tyto rozdíly i dnes? Všichni tři hlavní kandidáti pochází z jihovýchodu země, ale čeká se, že na východě uspěje hlavně Volodomyr Zelenskyj, který je sám ruskojazyčným Ukrajincem a donedávna točil v ruštině i všechny své pořady. 

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:29

Účast v 15 hodin signalizuje zájem voličů


Podle údajů ukrajinské volební komise odvolilo do 15 hodin ukrajinského času celkem 45,02 % voličů, což napovídá, že účast dnes rozhodně nebude nějak extrémně nízká.

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:28

Bude zvolen šestý prezident?

Ukrajina měla od obnovení nezávislosti v roce 1991 celkem pět prezidentů. V roce 1991 byl už v prvním kole zvolen kandidát postkomunistického establishmentu Leonid Kravčuk, Ten po třech letech ve volbách podle nové ústavy prohrál s Leonidem Kučmou. Kučma dokázal jako zatím jediný prezident v roce 1999 prezidentský mandát obhájit. Následující volby v roce 2004 vyvolaly tzv. Oranžovou revoluci, když byl za vítěz nejprve označen proruský kandidát Viktor Janukovyč, ale volby byly uznány za zmanipulované a v jejich třetím kole (při opakování druhého kola) už uspěl Viktor Juščenko. Ani on ale mandát po pěti letech neobhájil a novým prezidentem se napodruhé stal Viktor Janukovyč, když porazil jednu z dnešních favoritek Jiliji Tymošenkovou.

Janukovyč ale musel odstoupit po demonstracích na Majdanu a v roce 2014 si Ukrajinci zvolili umírněného muže Majdanu Petro Porošenka.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:20

Lístek jak Lovosice


Kvůli vysokému počtu kandidátů má volební lístek netradiční podobu, když měří 83 centimetrů. Jsou na něm uvedeni všichni i kandidáti a volič zaškrtne jednoho z nich, kterému chce dát hlas.

 

Petr Sokol
Petr Sokol
31. března 2019 · 18:17

Čokoládový král, Plynová princezně a Sluha lidu

Předvolební průzkumy předvídaly, že v čele kandidátského pelotonu je trojice hlavních kandidátů. Každý z nich má na Ukrajině svou přezdívku. Jako Čokoládový král je známý současný prezident Petro Porošenko, který mandát poprvé obhajuje. Jeho opoziční vyzývatelku znají Ukrajinci jako Plynovou princeznu, protože Julija Tymošenková zbohatla v 90. letech na obchodu s plynem. černým koněm je ovšem Sluha lidu – Volodomyr Zelenskyj - komik, který je hlavním hrdinou stejnojmenného seriálu, v němž hraje učitele zvoleného náhodou prezidentem. Satiricky obsah seriálu, který kritizuje oligarchy i politiky, přesvědčil velkou část Ukrajinců, že by se Zelenskyj choval jako prezident stejně jako hrdina, kterého hraje.

Poslední zveřejněný průzkum ukázal tyto údaje:

Zelenskyj - 26,6 %

Tymošenková - 17,2 %

Porošenko - 17,2 %

Až s větším odstupem následovali: proruský kandidát Jurij Bojko (9,5 %), zastánce tvrdší ruky Anatolij Hrytsenko (9,8 %) a populista, žádající trest smrti za korupci Oleh Ljaško (5,4 %).

31. března 2019 · 18:08

Čeká se spíše nižší účast

K urnám je dnes povoláno 35 milionů oprávněných voličů, ale samozřejmě nepřijdou volit všichni. Před 5 lety účast přesáhla 60 procent, ovšem tehdy se volby konaly těsně po politickém vzedmutí při demonstracích na Majdanu.

31. března 2019 · 16:29

Bez Donbasu a Krymu

Volby se ovšem nekonají ani na Krymu, který je sice podle mezinárodního práva součástí Ukrajiny, ale fakticky ho kontroluje Ruská federace, která ho považuje za jednu ze svých federálních republik.

Nevolí se na části Donbasu, kde část ukrajinského území kontrolují proruští povstalci, kteří tam vyhlásili kvazistáty Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika.

Naopak mohou volit ukrajinští vojáci, kteří bojují a hlídkují na frontě s těmito separatisty. Podle zpráv ukrajinských médií chodí volit po malých skupinkách, aby neohrozili obranyschopnost na frontě. 

 

31. března 2019 · 16:25

V Rusku se nevolí

Na rozdíl od včerejších voleb na Slovensku mají ukrajinští voliči možnost volit i mimo území svého státu. Jedinou výjimku tvoří Rusko, kde se Ukrajina kvůli možnosti provokací rozhodla volby neuspořádat a vyzvala tam pobývající Ukrajince, aby se vrátili kvůli volbám domů, nebo jeli volit do některé země, která s Ruskem hraničí.

 

31. března 2019 · 16:09

Rekordní počet kandidátů

Do přímých voleb se tentokrát kvalifikoval rekordní počet 44 kandidátů, přestože se v mezičase pět z nich účasti ve volbách vzdalo, je jejich pole nebývale široké.

31. března 2019 · 15:58

Volby začaly

Dnešní prezidentské volby se na Ukrajině konají od 8 hodin ráno do 20:00 místního času, který je posunutý o hodinu dále oproti středoevropskému. Podle našeho času se tedy volí od sedmi do sedmi.