Slunečný víkend plný orientačního běhu

31.3.2019 Petr Klimpl

Slunečný víkend plný orientačního běhu

Poslední březnový víkend se běžela řada závodů v orientačním běhu, krásné jarní počasí přilákalo na start velký počet závodníků, na stratu jich bylo téměř 5 500.

Sobota

  • SKOB Slaný uspořádal Mistrovství Středočeské a Pražské oblasti v nočním OB. Centrum bylo v hospodě v Libovicích, běželo se na mapě Kejkol 2019 (kartograf: Zdeněk Švec), něco nad 100 závodníků čekaly tratě, které postavil Jan Hanák v mírně zvlněném terénu, kde byly místy pískovcové skalky, v terénu byla hustá síť cest. Pro vítězství v ženách si doběhla s velkým náskokem Petra Aschermannová (KAM), na druhém místě skončila Vanda Králová (BZP), třetí byla Karolína Bořánková (KAM). V mužích měl vítězný Jan Procházka (PGP) náskok před druhým Lukášem Kettnerem (KAM) skoro pět minut, třetí skoro se sedmi minutami ztráty skončil Jan Flašar (PGP).
  • V jižních Čechách se dopoledne konalo mistrovství Jihočeského kraje ve sprintu. Centrum závodu bylo ve sportovním areálu v Dobré Vodě u Českých Budějovic. Závod uspořádal SKP České Budějovice, běželo se v předměstské zástavba bývalého lázeňského místa, kde byly parky a příměstské lesíky, terén byl značně vertikálně členitý. Mapu Mariánský pramen mapoval Filip Hulec, tratě pro skoro 200 závodníků postavil Radim Hošek. V ženách byla nejlepší Kateřina Blažková (SJH), jen tři sekundy za ní skončila Gabriela Šimůnková (TAP), třetí místo obsadila Karin Sanna (DKP) se ztrátou 26 sekund na vítězku. V kategorii H21 byl první Petr Matula (ADA), 39 sekund za ním byl Lukáš Šmahel (OPI), dalších 7 sekund ztratil na třetím místě dorostenec Jáchym Hojný (SJH). Odpoledne se konalo ve stejném místě mistrovství oblasti štafet (pořádaly Orientační sporty Písek). Běželo se na mapě Dobrovodské lomy (hlavní kartograf Filip Hulec) v předměstské zástavbě, parcích, příměstském lese, který byl vertikálně členitý. Stavitelem tratí byl Vojtěch Blažek, startovalo skoro 50 štafet. V ženách vyhrála štafeta TAP (Gabriela Šimůnková, Tereza Hošková, Lenka Rosendorfová) před SJH, v mužích vybojovala vítězství také štafeta TAP (Martin Černý, Radim Hošek, Jakub Vlášek), druhé místo obsadila štafeta OPI a třetí VCB.
  • Mistrovství Ještědské oblasti na krátké trati uspořádal OOB TJ Turnov. Centrum bylo v kempu Sedmihorky. Tratě (autoři Vojta Zabořil a Martin Vlček) byly připraveny v terénu, který byl mapově a technicky náročný svah s kameny, srázky, vrstevnicovými tvary, v části se sníženou viditelností, běželo se na mapě Kočičí hlava. Pořadatelé museli některé závodníky mimo Ještědskou oblast odmítnout kvůli limitu počtu závodníků daném CHKO (500 + děti do DH14). V ženách vyhrála s velkým náskokem Eva Kabáthová (ZBM), druhá Anna Štičková (SSU) měl odstup tři a půl minuty, třetí Kristýna Kolínová (DKP) čtyři a půl minuty. V mužích pro vítězství doběhl Jan Flašar (PGP), 24 sekund za ním skončil druhý Martin Janata (TJN), třetí místo obsadil Michal Horáček (VLI, +1:37).
  • Druhé kolo Východočeského poháru připravil SOOB Spartak Rychnov nad Kněžnou. Stejně jako loni byla centrem louka u myslivecké chaty v Byzhradci. Klasická trať se běžela na mapě Komorna (hlavní kartograf Jan Potštejnský). Přes 900 startujících závodníků čekal převážně velmi rychlý terén, který byl plochý, byla tam hustá síť cest, místy zhuštěná vegetace a síť vodotečí, terén byl místy dost zarostlý a zaklackovaný. Tratě postavil Tomáš Locker. Celý závod proběhl za nádherného jarního počasí - sluníčko, teplo. V ženách slavila úspěch zkušenost - vyhrála Martina Hepnerová (SHK) o minutu před Lucií Vítkovou (PHK), další dvě minuty zpět byla třetí Marta Fenclová (LPU). V mužích vyhrál veterán Petr Vítek (PHK), minutu za ním zaostal na druhém místě Petr Remeš (SHK), další minutu zpět zůstal na třetím místě Zdeněk Šabatka (PHK).
  • V Moravskoslezském kraji se konaly hned dva závody, které uspořádal Sportovní klub orientačního běhu Ostrava. Po obědě se běžel závod jarního krajského žebříčku ve sprintu. Centrem byl Hlučín - štěrkovna (u motorestu Laguna). Připravena byla mapa Hlučín u Štěrkovny (mapoval Tomáš Vavřík, který postavil i tratě). Přes tři stovky závodníků čekaly tratě ve všech druzích městské zástavby se zelení. V ženách s náskokem minuty a půl vyhrála Monika Doležalová (KAM), druhé a třetí místo obsadily dorostenka Teresa Mrózek (TRI) a Marcela Tesařová (LCE). V mužích potvrdil své sprinterské kvality Jaku Glonek (KAM), který o 50 sekund porazil druhého Davida Procházku (LPU), dalších 44 sekund zpět zůstal třetí Ondřej Kantor (TRI). Večer bylo připraveno mistrovství oblasti v nočním OB, které mělo centrum v prostorách restaurace Pizzerie club Kuželna v Dobroslavicích. Pro 120 závodníků byla připravena mapa Kamenec 2019 (autoři Jindřich Hostaš, Josef Juřeník, Jan Panna a Tomáš Vavřík). Stavitel tratí Václav Petr měl k dispozici středoevropský terén se středním převýšením, se středně hustou sítí komunikací, který byl porostově pestrý, místy byla snížená průchodnost, většinou dobrá viditelnost. V ženách si pro první místo doběhla Eliška Hájková (KAM), minutu a půl zpět zůstala na druhém místě Tereza Poláková (SOP), třetí skončila Teresa Mrózek (TRI). V mužích opět vyhrál Jakub Glonek (KAM), druhý Zdeněk Rajnošek (KSU) měl ztrátu dvě minuty, třetí místo obsadil dorostenec Martin Kovařík (SIT).
  • V Hanácké oblasti uspořádal oddíl orientačního sportu SK Prostějov oblastní žebříček na krátké trati, běželo se v okolí Lhoty pod Kosířem, kde závodníky čekaly tratě v mírně kopcovitém terénu, kde byl smíšený les s velkou hustotou komunikací pravidelného tvaru, porostově byl velmi pestrý, místy byly skalky a kameny, místy nepříjemný podrost. Stavitel tratí Jiří Otrusina postavil tratě pro více než 450 závodníků na mapě Tři sády, kterou mapovali Zdeněk Rajnošek a Zdeněk Janů. V ženách byla nejrychlejší bývalá polská reprezentantka Anna Górnicka-Antonowicz (STE), jen 19 sekund zpět byla dorostenka Vlaďka Raclavská (UOL), třetí byla další dorostenka Ema Marková (STE), její ztráta už byla velká. V mužích skončili na první třech místech veteráni - vyhrál Radim Ondráček (EKP), minutu zpět zůstal druhý Petr Turczer (KSU), další minutu a zpět zaostal třetí Juraj Bencúr (AOP).
  • Dva závody byly připraveny ve Valašské oblasti. Dopoledne upořádal SKOB Zlín mistrovství oblasti na krátké trati. Centrum bylo na fotbalovém hřišti v Rackové. Závodníky čekal středoevropský terén, který byl průběžný, s množstvím cest a terénních prvků. Mapu připravil Bohumil Háj, tratě pro více než 350 závodníků postavil David Mikel. V ženách vyhrála Eva Pekárková (TZL), tři a půl minuty zpět zůstala Tereza Miklušová (ZBM) a třetí skončila Renata Michálková (LCE). V mužích vyhrál bývalý slovenský reprezentant Marian Davidik, druhý byl dorostenec Medard Féder (LCE) se ztrátou 19 sekund, o dvě sekundy pomalejší byl na třetím místě Bronislav Přibyl (TZL). Odpoledne proběhl oblastní žebříček Valašské oblasti, který uspořádala TJ Jiskra Otrokovice s centrem na fotbalovém stadiónu TJ Mysločovice. Běžely tři stovky závodníků, které čekal městský sprint s krátkou lesní vložkou. Autorem mapy byl Ondřej Vystavěl, tratě připravil Martin Kunz. V ženách vyhrála Iva Kavánková (TZL), druhá Tereza Miklušová (ZBM) za ní zaostala o 42 sekund, třetí skončila dorostenka Kateřina Nevěřilová (LCE). V mužích zopakoval dopolední vítězství Marian Dávidík, druhý Johan Vavrys (LCE) byl o pět sekund pomalejší, třetí Roman Zbranek (TZL) měl na vítěze ztrátu 29 sekund.
  • První závod Jihomoravské ligy (krátká trať) připravil BETA URSUS orienteering. Běželo se v okolí Radostic na mapě Radostice-Okrouhlík, kterou mapovali Jan Drbal, Jan Potštejnský a Pavel Ptáček. Běželo skoro 550 závodníků, pro které postavil tratě Pavel Ptáček starší ve středně kopcovitém terénu, kde byla středně hustá síť komunikací, smíšený les, místy s podrostem, část prostoru byla s roklemi a rýhami. Ve vyrovnaném závodě žen vyhrála Zdenka Kozáková (TBM), za ní skončily dvě závodnice ZBM Jindra Hlavová (+0:21) a Adélka Indráková (+0:44). V mužích pro první příčku doběhl Adam Chromý (TBM), Marek Prášil (SJI) a Stanislav Mokrý (ZBM) měli ztrátu přes minutu.

Neděle

  • Druhý závod Středočeské a Pražské oblasti (krátká trať) uspořádal SKOB Slaný v Kvílici. Tisícovku závodníků čekaly tratě na mapě Kejkol 2019 - Horka (kartograf: Zdeněk Švec), stavitel tratí Jan Hanák měl k dispozici mírně zvlněný terén, s pískovcovými skalkami a hustou sítí cest. V ženách těsně vyhrála Marie Pospíšilová (DKP), druhá Barbora Vyhnálková (RIC) měla ztrátu 11 sekund, třetí místo obsadila Karolína Bořánková (KAM). V mužích byl nejrychlejší Lukáš Kettner (KAM), druhý Jakub Veselý (PGP) za ním zaostal jen 5 sekund, třetí Antonín Semerád (PGP) mel ztrátu 1:21 min.
  • V Čechách pod Kosířem byl veřejný závod ve sprintu. Běželo se na mapě Dračí jeskyně, (mapovali Zdeněk Rajnošek a Zdeněk Janů), kde byl převážně zámecký park, zbytek vesnická zástavba a smíšený les, vše mírně kopcovité, tratě připravil Petr Hynek. V ženách stejně jako v sobotu vyhrála Anna Górnicka-Antonowicz (STE), s více než minutovou ztrátou obsadily 2. a 3. místo Eliška Hájková (KAM) a Ema Marková (STE). V mužích vybojoval další víkendové prvenství Jakub Glonek (KAM), jen 17 sekund zpět zůstal na druhém místě Radim Perknovský (JPV), třetí s odstupem 37 sekund za vítězem skončil Jan Skoupý (STE).

Výsledky všech závodů najdete v IS ORIS.


« zpět