Corbyn chce vyslovit nedůvěru premiérce Mayové. Britové by potom mohli jít k předčasným volbám

Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn bude usilovat o to, aby parlament vyslovil nedůvěru premiérce Therese Mayové a britští voliči šli k předčasným volbám. Britským médiím to řeklo několik labouristických poslanců, jejichž strana získává v posledních průzkumech náskok před vládnoucími konzervativci. Ačkoli Mayová čelí od pátku i útokům z vlastní strany, většina toryů se kvůli hrozící volební prohře k opozici přidat nehodlá.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn.

Lídr britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn. | Foto: Mark Duffy | Zdroj: Reuters

„Mluvil jsem včera (v sobotu) večer s Jeremym a připravuje se na parlamentní volby,“ řekl podle listu The Sun místopředseda labouristů Tom Watson. Labouristé by do případných voleb šli se slibem těsnějších vazeb na unii, než dojednala Mayová, a jejich program by podle Watsona velmi pravděpodobně počítal s vypsáním druhého referenda o odchodu z EU.

Přes šest milionů Britů podepsalo petici proti brexitu. Mayová ale hodlá dodržet výsledek referenda

Číst článek

Corbyn vyvolal hlasování o nedůvěře již v prosinci, tehdy se za Mayovou postavili jinak rozhádaní konzervativci i severoirští unionisté, kteří podporují její menšinovou vládu.

Mayová po pátečním neúspěchu své dohody v Dolní sněmovně naznačila, že jednou z možností, jak z krize, je právě vypsání předčasných voleb. Podle posledních průzkumů by v nich však labouristé získali až pětiprocentní náskok před stranou premiérky, kterou by v případě pádu Mayové patrně čekal složitý boj o nástupnictví.

Podle nedělního vyjádření ministra spravedlnosti Davida Gaukea by mohla Mayová v příštím týdnu přiložit větší váhu než dosud názorům poslanců, kteří by v pondělí měli hlasovat o další sérii preferovaných variant řešení brexitové krize.

Vláda bude muset „velmi pečlivě zvážit vůli parlamentu“, řekl Gauke. Zdroje britských médií z okolí premiérky již v pátek hovořily o možnosti, že by Mayová mohla dát poslancům na výběr mezi svou brexitovou dohodou a variantou, která v pondělí získá nejširší podporu.

Británie musí Bruselu do 12. dubna sdělit svůj další postup ve snaze o uspořádaný odchod z EU. Pokud tak neučiní nebo unijní země neschválí další odklad, dojde o půlnoci tohoto dne na neřízený brexit.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme