Vietnamka původně viněná z vraždy Kimova bratra dostala tři roky vězení

Zpravodajka ČT: Vražda Kim Čong-nama zůstane nepotrestaná (zdroj: ČT24)

Malajsijský soud poslal Vietnamku Doan Thi Huong, původně viněnou z vraždy nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Podle jejího právníka to znamená, že bude už v prvním květnovém týdnu propuštěna na svobodu. Prokuratura krátce před vynesením rozsudku zmírnila obvinění ženy z vraždy na úmyslné zranění nebezpečnou zbraní.

Diktátorův bratr Kim Čong-nam byl zavražděn v únoru 2017 na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Dvě ženy, Indonésanka a Vietnamka, byly obviněny z toho, že mu v prostorách letištního terminálu vstříkly do obličeje nervový plyn VX. Indonésanka Siti Aisyahová byla nečekaně propuštěna na svobodu minulý měsíc.

Vietnamka se po změně obvinění přiznala

Podle agentury AP, která se odvolává na právníky ženy, se Doan Thi Huong po vznesení „alternativního obvinění“ přiznala a žádala o slitování. Vietnamka přitom byla nově obviněna pouze z úmyslného způsobení zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem. Za to třicetileté ženě hrozilo nanejvýš desetileté vězení, zatímco předtím za vraždu doživotí.

Verdikt je mírný, tři roky a 4 měsíce vězení. Část už si žena odpykala a zbytek jí odpustí za dobré chování. Její právník řekl, že očekává propuštění své mandantky v prvním týdnu května poté, co jí bude trest zkrácen o třetinu díky dobrému chování.

Horizont ČT24: Soud uzavřel případ vraždy nevlastního bratra Kim Čong-una (zdroj: ČT24)

Soudce Azmi Ariffin konstatoval, že délka vězení podle jeho názoru „poslouží zájmu spravedlnosti“. Odsouzené řekl, že má „veliké štěstí“, a popřál jí vše nejlepší. Huong prostřednictvím tlumočníka poděkovala soudu, prokuratuře i vládám Malajsie a Vietnamu. Novinářům pak řekla, že je šťastná a doufá, že se po návratu do Vietnamu stane zpěvačkou nebo herečkou. 

„Máme radost. Měli jsme velký strach, když jsme slyšeli o trestu smrti a o tom, že ji pověsí. Teď jí zbývá poslední měsíc, to už vydrží,“ řekla nevlastní matka odsouzené Nguyen Thi Vyová. 

Prokurátor Iskandar Ahmad soudu řekl, že od nejvyššího žalobce dostal pokyn, aby Doan Thi Huong nabídl mírnější „alternativní obvinění“. Ještě v březnu prokuratura odmítla žádost Vietnamu o stažení obžaloby z vraždy.

Obě ženy svou vinu od počátku odmítaly a hájily se tím, že je oklamali severokorejští agenti, kteří jim namluvili, že vstříknutí látky do obličeje Kim Čong-nama je jen neškodný kanadský žertík pro skrytou kameru.

  • Letiště v Kuala Lumpur bylo v únorový den roku 2017 plné lidí. Kim Čong-nam se chystal k odletu, když ho překvapily dvě dívky a na obličej mu mázly gel.
  • Až později se ukázalo, že šlo o prudce jedovatou látku VX, která je na seznamu zakázaných chemických zbraní, a jíž má severokorejský režim obří zásoby. V tu chvíli už bratr Kim Čong-una umíral na zástavu srdce. 
  • Příběh je plný podivných detailů. Hlavní viníci – muži, které dívky naverbovali, jsou stále na svobodě. 
  • Čtyři severokorejští agenti opustili Malajsii ještě v den vraždy. Od té doby o nich nikdo neslyšel. 
  • Malajsijský soud poslal Vietnamku Doan Thi Huong, původně viněnou z vraždy nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Část už si žena odpykala a zbytek jí odpustí za dobré chování.
  • Druhá obžalovaná – původem z Indonésie – je na svobodě. Soud ji viny zprostil. Jedna z nejrafinovanějších vražd v moderní historii tak zůstane nejspíš nepotrestaná.