Týden s hudbou

Jaký bude nový hudební program příštího týdne od 1. do 7. dubna 2018? Prozradíme vám, co chystá PKF – Prague Philharmonia, Collegium 1704, Česká filharmonie, Brno Contemporary Orchestra, Filharmonie Brno, Severočeská filharmonie Teplice, Janáčkova filharmonie Ostrava nebo třeba Český filharmonický sbor Brno. Dozvíte se program Pardubického hudebního jara i rádia Classic Praha a povíme vám o premiérách pražského Národního divadla, nebo také, že José Carreras se chystá opět vystoupit v Praze.

Gábor Boldoczki (zdroj filharmonie-zlin.cz)

Zahraničí
I v tomto týdnu pokračuje PKF – Prague Philharmonia společně s uměleckým vedoucím Janem Fišerem, trumpetistou Gáborem Boldoczkim a houslistkou Soyoung Yoon ve svém turné v zahraničí. Koncerty s trumpetistou odehraje 2. dubna 2019 v Kielu, 3. dubna 2019 Eckernförde, 4. dubna 2019 v Meppenu a 6. dubna 2019 Landau in der Pfalz. Houslistka pak filharmoniky doplní na koncertech 5. dubna 2019 v Mülheimu a 7. dubna 2019 v Regensburgu.

Bachovy Matoušovy pašije pak zazní v neděli 7. dubna 2019 (18:00 hodin) ve vídeňském Konzerthausu. Provede je Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse. Jako sólisté se představí Eric Stoklossa (Evangelista), Jan Martiník (Ježíš), sopranistky Céline Scheen s Lenkou Cafourkovou, altistky Sophie Harmsen, Susanne Langner, Aneta Petrasová, tenorista Krystian Adam a basisté Hugo Oliveira, Tomáš Král a Jaromír Nosek.

José Carreras (foto archiv)

Praha
Pondělí 1. dubna 2019 (19:30 hodin) zaplní Dvořákovu síň Rudolfina tóny Dvořákovy kantáty Stabat Mater. Ke svému druhému koncertu v sezóně přizval Ondrej Lenárd kvarteto vynikajících sólistů (Pavla Vykopalová, Denisa Hamarová, Jaroslav Březina, Peter Mikuláš) a Pražský filharmonický sbor v čele s Lukášem Vasilkem a Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Celovečerní Dvořákova kantáta Stabat Mater, za jejímž vznikem se skrývá bolestná inspirace úmrtím tří skladatelových dětí, je jedním z autorových prvních opravdu zralých děl.

V úterý 2. dubna 2019 (18:00 hodin) v Sukově síni Rudolfina zahraje Kvarteto Norbert složené z hráčů Milan Vavřínek, Petr Havlín (housle), Jiří Řehák (viola), Josef Špaček (violoncello). Program je sestaven z Mozartova Kvartetu č. 17 B dur „Lovecký“ KV 458, Dvořákovy Humoresky č. 7 Ges dur, Chačaturjanova Šavlového tance a Dvořákova Smyčcového kvartetu č. 12 F dur „Americký“ op. 96.

Rybova Stabat Mater pak bude uvedena ve středu 3. dubna 2019 (19:30 hodin) v České muzeum hudby Národního muzea. Provede ji Musica Florea se svým uměleckým vedoucím Markem Štrynclem.

Dny 3., 4. a 5. dubna 2019 (19:30 hodin) budou patřit v Dvořákově síni Rudolfina koncertu České filharmonie. Provedením Symfonie č. 9 D dur vstupuje Česká filharmonie s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem do dalšího souborného nahrávacího projektu, tentokrát zaměřeného na Gustava Mahlera.

Koncert pro Anežku je připraven na čtvrtek 4. dubna 2019 (19:30 hodin) do Kláštera sv. Anežky České v Praze. Martin Kumžák pro tuto příležitost napsal kantátu věnovanou Svaté Anežce, která samozřejmě nemůže mít světovou premiéru jinde než v Jejím domě. Vedle předních českých pěvců se do provedení zapojí i elita hráčů na tzv. staré nástroje, aby připomněli, že Anežka má věčný rozměr. Účinkují sopranistka Michaela Šrůmová, barytonista Roman Janál a Cappella da Camera Praga.

Ve dnech 4. a 7. dubna 2019 (19:00 hodin) jsou naplánovány do Stavovského divadla premiéry dvou oper, uvedených pod společným názvem Mozart a ti druzí. Čekají vás Nymanovy Dopisy, hádanky a příkazy a Stuckyova Klasika. Režie se ujala Alice Nellis a hudební nastudování obstaral David Švec.

José Carreras má v České republice velkou komunitu fanoušků a velmi rád se do naší země vrací. Proto v pátek 5. dubna 2019 (20:00 hodin) v O2 aréně Praha představí za doprovodu Českého národního symfonického orchestru ty nejkrásnější hudební kousky, kterými těší posluchače po celém světě již několik dekád. Za dirigentským pultíkem bude na hudebníky i pěvce samotného dohlížet jeho synovec, uznávaný dirigent David Giménez.

Jako součást hudební oslavy Mezinárodního dne Romů se nabízí v jeho předvečer, 7. dubna 2019 (20:30 hodin) v Sukově síni Rudolfina, mimořádný koncert, na kterém vystoupí Taraf de Caliu z Rumunska a kapela Ivan Herák and band z České republiky. Oba soubory se objeví také na večerních koncertech 7. a 8. 4. 2019 ve Dvořákově síni Rudolfina, každý se zhruba desetiminutovým hudebním vstupem. Ale toto je pro posluchače jedinečná příležitost zažít oba soubory v delším hudebním programu. Na programu tradiční i soudobá romská tvorba.

Festival Procházky uměním nabídne 7. dubna 2019 (19:00 hodin) koncert v Muzeu Bedřicha Smetany koncert. Vystoupí na něm violistka Jitka Hosprová společně s Ivo Varbanovem, který ji bude doprovázet na bulharský klavír. Čeká vás výběr z děl Barbera, Smolky, Vladgerova, Pärta, Khristianova a Mussorgského.

Case Scaglione (foto Chris Lee)

Brno
V pondělí 1. dubna 2019, (19:30 hodin) vás čeká sedmý Den hudby ve vile Tugendhat. V podání Brno Contemporary Orchestra zde bude uveden program složený z Lutoslawskiho Dance preludes, Adamíkova Nonetu, Forróho 100 tvarů české hymny a Stravinského Ragtimu.

Závěrečný koncert cyklu Mladá krev aneb Hudba zblízka bude uveden 3. dubna 2019 (19:30 hodin) v Besedním domě, kde se představí Moravský komorní orchestr, který doplní Štěpán Vicenec (fagot), Dominik Seďa (kontrabas), Kryštof Koska (lesní roh) a Filip Pokorný (klarinet).

Ve čtvrtek 4. dubna a v pátek 5. dubna 2019 (19:00 hodin) provede Filharmonie Brno pod dirigentským vedením Case Scagliona v Sále Stadion kulturního centra Babylon koncert složený z Offenbachova Grand Concerta pro violoncello a orchestr („Concerto militaire“) a Prokofjevovy Symfonie č. 5 B dur op. 100. Hostem koncertu je violoncellista Petr Nouzovský.

Koncert pod názvem Pocta Petru Ebenovi je připraven na neděli 7. dubna 2019 (19:30 hodin) v Besedním domě. Vystoupí zde Český filharmonický sbor Brno se svým uměleckým ředitelem a hlavním sbormistrem Petrem Fialou a Severočeská filharmonie Teplice pod dirigentským vedením Stanislava Vavřínka. Jako sólisté se představí sopranistka Nicola Proksch, tenorista Jaroslav Březina, basista Martin Gurbaľ a klavíristka Terezie Fialová. Program bude tvořit Ebenův Klavírní koncert a Beethovenův Kristus na hoře Olivetské op. 85.

Risto Joost (foto Jaroslav Hauer)

Ostrava
Koncert pod názvem Klavírní mág bude uveden ve čtvrtek 4. dubna 2019 (19:00 hodin) v Domě kultury města Ostravy. Vystoupí na něm klavírista Federico Colli, Janáčkova filharmonie Ostrava a za dirigentským pultem se představí Risto Joost. Program zahrnuje díla Ligetiho, Čajkovského, Bartóka či Liszta.

Teplice
Ve středu 3. dubna 2019 (19:00 hodin) vystoupí v Zahradním domě Teplice Halíř trio ve složení Eduardo Garcia Salas (housle), Jana Podolská (violoncello), Václav Mácha (klavír) a jako host se představí klarinetista Petr Kubík. Program je složen z Beethovenova Tria pro klarinet, violoncello a klavír B dur, op. 11 „Gassenhauer“, Juonova Klavírního tria a moll, op. 17 a Bartókových Kontrastů pro housle, klarinet a klavír.

Na čtvrtek 4. dubna 2019 (19:00 hodin) je v Koncertním sále Domu kultury Teplice připraven koncert, na němž vystoupí klavíristka Terezie Fialová, Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Severočeská filharmonie Teplice pod dirigentským vedením Stanislava Vavřínka. Program bude tvořit Brahmsova Schicksalslied, op. 54, Ebenův Koncert pro klavír a orchestr a Beethovenův Kristus na hoře Olivetské, op. 85.

Česká Lípa
Vystoupení harfistky Jany Bouškové v rámci Českolipského kruhu přátel hudby vás čeká 2. dubna 2019 (19:00 hodin) v kostele Mistra Jana Husa v České Lípě. V programu zazní Dvořákova Suita A dur „Americká“, op. 98 (původně pro klavír) a Smetanův/Trnečkův (arr. Jana Boušková) Vyšehrad, Fantazie Vltava a Šárka.

Pardubické hudební jaro
Festival pokračuje svými koncerty i v tomto týdnu. Večer s názvem Hommage à Vivaldi je připraven na úterý 2. dubna 2019 (19:00 hodin) v Sukově síni Domu hudby. Vystoupí na něm Český filharmonický sbor Brno, Barocco sempre giovane a za dirigentský pult se postaví Petr Fiala.

Ve středu 3. dubna 2019 (19:00 hodin) v Aule Univerzity Pardubice pak Lukáš Vondráček v rámci festivalu uvede svůj klavírní recitál. Na programu je připravena Beethovenova Sonáta č. 30 E Dur, op. 109, Chopinova Polonaise – Fantaisie As dur, op. 61 a Schubertova Sonáta B Dur, D. 960.

Musica Bohemica a jubilující Jaroslav Krček. Tak zní název koncertu v neděli 7. dubna 2019 (17:00 hodin) v Kostele Nejsvětější Trojice v Sezemicích. Představí se zde Musica Bohemica se svým uměleckým vedoucím Jaroslavem Krčkem a jako sólisté Anna Havelková (soprán) a Karel Jakubů (tenor). Na programu zazní už podle názvu koncertu díla Jaroslava Krčka.

Smetanovo trio (zdroj FB)

Rádio Classic Praha
Novinka týdne na Classic Praha tentokrát představuje zbrusu nové supraphonské album Smetanova tria. To hraje v současnosti v obsazení Radim Kresta – housle, Jan Páleníček – violoncello a Jitka Čechová – klavír. Tři skladby, které si Smetanovo trio vybralo pro svou další nahrávku, vznikly v rozpětí pouhých čtyř let, představují však tři různé hudební světy. Klavírní trio Antona Arenského připomíná atmosféru měšťanských hudebních salonů 19. století. Skladba pětadvacetiletého Alexandra Zemlinského představuje nástup hledání nového zvuku a harmonií. Jednověté trio devatenáctiletého Sergeje Rachmaninova, klavírního virtuosa a skladatele v jedné osobě, je naplněno ušlechtilou elegičností, která je tak charakteristická pro celé dílo příštího světoběžníka. Ukázka z tohoto CD zazní na Classic Praha v pondělí 1. dubna v 10:00 hodin.

V Americe, kde se usadil natrvalo v roce 1941, jej – při vší úctě k dalším českým mistrům kláves – brzy označili za „nejúžasnějšího klavíristu ze země Smetany, Dvořáka, Janáčka a Martinů“. Však se tam Rudolf Firkušný uvedl s plnou parádou. Památným koncertem v Chicagu, kde se spolehl výlučně na český repertoár. V hledišti vyslechly – a ocenily – jeho výkon takové kapacity klavíru jako Artur Rubinsten či Vladimir Horowitz. Tehdy sice nebylo Firkušnému ještě ani třicet let, ale přesto měl za sebou jedinečnou pouť. Od chudého dětství přes skvělou hudební výuku až po řadu prestižních vystoupení doma i ve světě. Jako chlapec hrál Janáčkovy skladby čtyřručně se samotným Mistrem. Ujal se jej mistr klavírní pedagogiky Vilém Kurz s manželkou Růženou. Později mohl díky štědrosti Tomáše Garrigua Masaryka studovat v Paříži u Alfreda Cortota a v Berlíně u Artura Schnabela. Vybaven výjimečným talentem i výtečným školením, vystoupal Rudolf Firkušný svižně ke globální slávě, z níž se mu ovšem nezatočila hlava. Navždy zůstal českým vlastencem a moravským patriotem. Coby uznávaný „básník klavíru“, jak mu pro jeho elegantně procítěnou hru přezdívali, procestoval nad klávesami celý svět. A právě osudům toho výjimečného klavíristy se bude věnovat Jiří Vejvoda na Classic Praha v dalším dílu pořadu Slavná auditoria. Premiéra pořadu je připravena na pondělí 1. dubna v 19:00 hodin.

Hostem Marka Šulce v dalším dílu pořadu Hudba v miléniu bude šéfdramaturg Opery Národního divadla v Praze Ondřej Hučín. Ondřej Hučín vystudoval divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1992-1994 pracoval jako lektor dramaturgie v Činohře pražského Národního divadla, 1995-1996 jako asistent ředitele akciové společnosti Supraphon a 1996-2003 jako divadelní historik v Kabinetu pro studium českého divadla v pražském Divadelním ústavu. V této době se také věnoval divadelní kritice a podílel se na několika knižních. V letech 2001-2007 působil jako dramaturg, režisér a asistent režie v opeře Divadla J. K. Tyla v Plzni. Spolu s tehdejším šéfem opery Petrem Kofroněm dramaturgicky a režijně formoval plzeňskou operu jako moderní operní scénu. Jako dramaturg spolupracoval například s režiséry Jiřím Heřmanem, Martinem Čičvákem, Jiřím Pokorným a Danielem Balatkou, jejichž inscenace získaly značný ohlas a některé z nich i významná ocenění odborné veřejnosti, například Prodaná nevěsta (režie Daniel Balatka) – Cena za nejlepší inscenaci festivalu Opera 2003; Bludný Holanďan (režie Jiří Heřman) – Cena Sazky a Divadelních novin za nejlepší režii. S plzeňskou operou absolvoval dvě turné v Japonsku (2003 a 2005), na prvním z nich také s úspěchem prezentoval vlastní inscenaci Verdiho La traviaty. Jeho spolupráce s režisérem Jiřím Heřmanem pokračovala i mimo plzeňskou operu, v roce 2004 se podílel na jeho inscenaci soudobé scénické skladby Michala Nejtka a Francesca Micieliho Lamenti, o rok později na inscenaci Brittenovy opery Curlew River a v roce 2013 s ním spolupracoval na scénické verzi Schubertovy Zimní cesty uvedené ve filmovém ateliéru na pražském Barrandově v rámci festivalu Struny podzimu. V letech 2007-2011 působil jako šéfdramaturg Opery Národního divadla. Od září 2013 je šéfdramaturgem Opery Národního divadla a Státní opery. Od roku 2013 je pravidelným členem odborné poroty Mezinárodní pěvecké soutěže AntonínaDvořáka v Karlových Varech. Premiéra pořadu zazní na Classic Praha v úterý 2. dubna v 19:00 hodin.

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je kytaristka, pedagožka a organizátorka interpretačních soutěží Taťána Klánská. Taťána Klánská pochází z pražské umělecké rodiny, její otec je hudební režisér a skladatel, matka filmová dokumentaristka. Taťána vystudovala hru na klasickou kytaru na Pražské konzervatoři ve třídách pedagogů Jiřího Jirmala a Arnošta Sádlíka. Na začátku osmdesátých let, také i díky svým znalostem francouzštiny, měla třikrát možnost se aktivně účastnit čtyřtýdenních letních kytarových kurzů ve francouzské Nice u významného a mezinárodně uznávaného profesora Alexandra Lagoyi. Na kytarovém festivalu v maďarském Esztergomu v roce 1983 získala další cenné zkušenosti pod vedením H. Käppela, K. Kotsiolise, R. Aussela a I. Suzukiho. Po absolutoriu se věnovala koncertní činnosti a začala pedagogicky působit na základních uměleckých školách. Mezi lety 1989 až 1999 se kromě výchovy svých dvou synů věnovala literární činnosti – její fejetony se objevovaly v Lidových novinách v rubrice Poslední slovo, spolupracovala se stanicí Vltava ČRo 3 na přípravě pořadů pro děti a mládež a jako kytaristka účinkovala v Divadle Viola, například v představení Smích a písně Montmartru. Poté se naplno vrátila k pedagogické i koncertní činnosti, od roku 2003 vyučuje hru na kytaru na Gymnáziu a Hudební škole hl. města Prahy a od září 2015 i v Základní umělecké škole Říčany. Na jaře 2014 byla jmenována krajskou metodičkou. V roce 2010 založila celostátní soutěž ve hře na klasickou kytaru PRAGuitarra Clássica. Pravidelně zasedá v porotách kytarových soutěží a od roku 2012 je také výkonnou ředitelkou hudebních kurzů Setkání s hudbou v Soběslavi. Více o sobě, i o hudbě, kterou ona sama ráda poslouchá, prozradí v pořadu, který má premiéru ve čtvrtek 4. dubna v 19:00 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]