Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Temelíně dokončili zkoušky nových kontejnerů. Budou v nich skladovat použité palivo

Zkoušky nových kontejnerů na použité palivo trvaly pět dní. Energetici si zkoušeli hlavní práce při zaplnění a odvozu kontejneru z reaktorového sálu do skladu použitého paliva. Místo reálného paliva použili maketu (imitátor). Naostro mají v plánu nový kontejner použít během odstávky druhého bloku, která začne v druhé polovině června.

Energetici tak navazují na předchozí testy, které prováděli ve skladu použitého paliva. „Kontejner jsme převzali v závěru roku. Nejprve jsme s prázdným kontejnerem zkoušeli transporty do skladu, odbavení v hlavním výrobním bloku a manipulace ve skladu,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Právě probíhající odstávka prvního bloku umožnila energetikům odzkoušet klíčové práce, které probíhají přímo na reaktorovém sále. Především šlo o zavezení paliva do kontejneru. Místo reálného paliva použili imitátor. Ten postupně umístili na každou z 19 pozic uvnitř kontejneru. „Zkoušky splnily svůj účel. Ověřili jsme si činnosti, které jindy než během odstávky ověřit nemůžeme. Vedle zavezení paliva, je to například odvodnění, vysoušení kontejneru nebo montáž vík,“ vysvětlil Kruml.

„Například jen vysoušení zabere téměř celý den. Provádí se vakuově pomocí speciální trubice. V kontejneru se snižuje tlak až na cca setinu atmosférického tlaku a tím se odvádí zbytková vlhkost,“ vysvětlil tiskový mluvčí Marek Sviták.

„Smlouvu s plzeňským výrobcem jsme uzavřeli v roce 2015 na základě výsledku standardního výběrového řízení. Škoda JS nám do roku 2035 postupně dodá 60 kontejnerů. Ročně to bude od dvou do šesti kusů, podle aktuálních potřeb Temelína,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Štítky Temelín, kontejner, zkouška, palivo, Jan Kruml, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Škoda JS

V Temelíně dokončili zkoušky nových kontejnerů. Budou v nich skladovat použité palivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.