Zrušte vyhlášení Ústí za ghetto, žádá soud opoziční zastupitelka

  16:38
Krajský soud v Ústí nad Labem se bude zabývat bezdoplatkovou zónou, kterou vyhlásil ústecký magistrát ani ne před měsícem nad celým svým územím a v sousedních Trmicích. Podnět podala opoziční zastupitelka Karolina Žákovská (PRO! Ústí), která žádá zrušení opatření.

Sídliště Mojžíř. Tady a v několika dalších lokalitách byla bezdoplatková zóna zavedena už loni v březnu. Od pondělí platí na celém území města Ústí nad Labem i sousedních Trmic. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„K podání podnětu k soudu jsem se rozhodla proto, že vyhlášení bezdoplatkové zóny považuji za nezákonné a poškozující naše město a jeho obyvatele. Považuji opatření za věcně špatné a neschopné dosáhnout deklarovaného cíle, kterým má být boj proti obchodníkům s chudobou. Naopak postihuje především samotné chudé lidi,“ uvedla Karolina Žákovská.

Ústecký magistrát vyhlášení bezdoplatkové zóny hájí snahou omezit příchod a migraci sociálně nepřizpůsobivých obyvatel.

Zároveň chce eliminovat takzvaný obchod s chudobou, kdy majitelé bytů pronajímají své objekty za přemrštěné ceny a vydělávají na doplatcích od státu. Opatření má ale řadu kritiků, podle nichž víc postihne jiné lidi, než proti kterým je namířeno.

Vedení města o kroku opoziční zastupitelky vědělo již dopředu.

„Máme posouzení celé situace, vycházíme ze stanoviska policie a orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Mrzí mě, že s námi paní Žákovská o této problematice nemluvila, pouze o chystané žalobě, na kterou má plné právo. Její důvody musí vyhodnotit soud,“ řekl náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO).

Na krajský úřad poslali stížnost někteří majitelé bytů. I jim se nelíbí rozsah opatření. Podle mluvčí kraje Lucie Dosedělové ale úředníci nenašli žádné důvody k přezkoumání vyhlášky.

„Šlo o tři podněty majitelů objektů, kterých se opatření týká a je pro ně podle nich diskriminační. Povaha diskriminace měla spočívat ve vymezení oblasti, jak ji pojal správní orgán,“ vysvětlila Dosedělová.

K vyhlášení celého města za ghetto o něco dříve než Ústí sáhlo i Kladno. Tam opatření nedávno zrušil středočeský krajský úřad.

5. března 2019