Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islámský stát je poražen. Asad však nemá na rekonstrukci Sýrie peníze

  17:55
Islámský stát padl pod údery kurdsko-arabské aliance SDF. Pětiletý boj se stoupenci chalífátu je u konce, zanechal však Sýrii v troskách. V jejím čele i nadále stojí Bašár Asad, který je pro Západ válečným zločincem, pro Rusko a Írán blízkým spojencem. Otázkou nyní je, zda je poválečná obnova Sýrie pod jeho diktaturou možná.
Portrét syrského prezidenta Bašára Asada ve městě Dúmá v blízkosti Damašku (17....

Portrét syrského prezidenta Bašára Asada ve městě Dúmá v blízkosti Damašku (17. září 2018) | foto: Reuters

Na počátku března Brusel hostil mezinárodní konferenci, na které státy z celého světa přispěly na rekonstrukci poválečné Sýrie a pomoc uprchlíkům. Země vybraly 6,2 miliardy eur na rok 2019, další dvě miliardy byly přislíbeny pro následující léta. 

V odpovědi na otázku, komu a kam tyto peníze poputují, se však státy shodnout nedokázaly. Země Evropské Unie v čele s Německem, které do celkové částky přispěly nejvíce, pevně stojí za dlouhodobým požadavkem, že rekonstrukce země může začít pouze poté, co si Syřané ve volbách zvolí nového prezidenta. Tato podmínka však není na dosah. 

V čele Sýrie i po osmi letech válečného pekla zůstává stát Bašár Asád, diktátor obviněný z používání chemických zbraní proti civilistům, vražd, krutého mučení a pronásledování politických oponentů. Zároveň však neohrožený politický lídr podpořený Ruskem a Íránem, netečný k rezoluci Rady bezpečnosti OSN z roku 2015 žádající jeho odchod. 

Jenže Rusko ani Írán nedokážou dostatečně finančně podpořit rekonstrukci Sýrie. Základní potřebná částka se podle OSN může vyšplhat až na 250 miliard dolarů.

Válka v dříve prosperující Sýrii zničila průmyslová města a zabila či vyhnala pracovní sílu. Navzdory ukončení bojů tam téměř 70 procent lidí žije pod hranicí extrémní chudoby a situace se nelepší. V zimě Syřany sužovaly výpadky plynu a elektřiny, dostupnost základních potřeb je stále omezená, uvádí Financial Times

Uznat Asada a vrátit mu uprchlíky

Na Spojené státy, které podporovaly rebely usilující o Asadovo svržení, pro Sýrii nepřipadá v úvahu. Pozornost se proto upíná k Evropě, která sice proti Asadovu režimu uplatňuje tvrdé sankce, zároveň se tam však soustřeďuje pětina syrských uprchlíků. 

Rusko nyní vede diplomatickou ofenzívu, v níž prezentuje Asadův režim jako záruku stability v zemi, píše Financial Times. Stabilita by měla umožnit Syřanům návrat do vlasti, pro což by Evropa měla uvolnit zdroje rozvojové pomoci. 

Arabské státy tiše rehabilitují Asadův režim. Snaží se ze Sýrie vyhnat Írán

Navzdory snaze o „normalizaci Asadova režimu“ Německo, Francie či Velká Británie nepřestávají trvat na nekompromisním přístupu k syrskému diktátorovi, nestravitelným soustem je pro ně především užití sarinu. Podle zdrojů Foreign Policy však země jako Polsko, Rakousko či Maďarsko kvůli řešení migrační krize začínají být nakloněné finanční podpoře režimu.

Ovšem z 5,5 milionu Syřanů, jež jsou v současnosti rozptýleni po světě, určitá část prchla také před Asadovou diktaturou. Syrský režim, byť stabilní, představuje pro tyto lidi příliš velké nebezpečí, než aby se mohli vrátit, argumentují západní státy. Sám Asad ostatně dosud neprojevil zájem umožnit uprchlíkům návrat. Pomohl by tím znovu stabilizovat sunnitskou většinu, která byla tak nebezpečně blízko svržení jeho menšinového alávitského režimu.

S pozicí Asada v čele země se ovšem začaly smiřovat arabské státy. Země, které dříve hlasitě žádaly svržení jeho vlády, teď v Damašku otevírají svá dlouho opuštěná velvyslanectví. 

Sýrie v rukou ostatních

O podobě poválečné Sýrie ovšem Asad nebude mít dovoleno rozhodovat zcela samostatně. „Při pohledu na mapu rozložení sil v Sýrii může Asad působit jako vítěz konfliktu. Před válkou byl však politicky mnohem nezávislejší,“ upozorňuje odborník na blízkovýchodní politiku Marek Čejka.

„Syrská válka z Asada udělala v podstatě vazala ruských a íránských zájmů. Obzvláště Rusku bude zavázán až do své smrti, protože právě ono zajistilo nejen přežití jeho režimu, ale zřejmě i jeho přežití fyzické,“ říká Čejka. Rusko a Írán se spolu s Tureckem sešly k diskusi o budoucnosti Sýrie od roku 2017 již čtyřikrát.

Putin posvětil Asadovu ofenzivu. Má právo dostat Sýrii pod kontrolu, řekl

Na vývoji země zanechají svoji stopu také kurdské jednotky SDF, které dobily poslední baštu IS. Kurdové nyní kontrolují třicet procent severu Sýrie. Dalších deset procent ovládá turecko-sunnitská aliance. „Mezi kurdskými a tureckými silami na severu Sýrie existuje konflikt, který bude dlouhodobě zdrojem napětí podél syrsko-turecké hranice,“ upozorňuje Čejka.

Od ani jedné ze skupin podle odborníka nezvládne syrská vláda části území zcela získat zpět. Navzdory sbližování Asada s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem však podle Čejky pravděpodobně nedojde ke střetům mezi syrským režimem a SDF. 

„Podpora či tolerance Kurdů ze strany jeho režimu má hlubokou historii,“ říká odborník. Ačkoliv je na předpověď vývoje ještě příliš brzy, podle Čejky je možné, že na severu Sýrie dojde k posílení kurdské autonomie, nebo dokonce vytvoření nějaké formy federativního uspořádání.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...