Hlavní obsah

Mosambik hlásí první oběť epidemie cholery. Země bojuje s následky cyklonu Idai

Mosambik se po cyklonu Idai potýká s epidemií cholery.Video: Lukáš Fíl, AP, Reuters

 

Reklama

V Mosambiku dnes zemřel první člověk na nákazu cholerou. Celkový počet nakažených se podle agentury AP zvýšil na 517. Epidemie cholery vypukla v okolí města Beira, které bylo silně zasaženo povodněmi a cyklonem Idai. Přeživší tam teď žijí ve špinavých podmínkách s nedostatkem jídla a pitné vody.

Článek

Cholera se šíří kontaminovanými potravinami a vodou a způsobuje akutní průjem. Pokud nemá nakažený dostatek tekutin, může na nemoc zemřít během pár hodin.

Idai v polovině března zasáhl Mosambik, Zimbabwe a Malawi a byl jednou z nejhorších katastrof, které kdy zasáhly Afriku. Vítr dosahoval rychlosti až sto devadesát pět kilometrů za hodinu.

Počet obětí se denně zvyšuje, jak ustupující povodně odhalují další těla. Zpravodajský web Africanews ke včerejšku informoval o 746 mrtvých, 2 390 zraněných a téměř třech milionech zasažených následky povodní a ničivých větrů.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres minulý týden varoval před vzrůstajícím počtem a silou katastrof spojených s klimatickými změnami:

„Změna klimatu se děje teď a ovlivňuje nás všechny. Každý týden přináší nový příklad devastace spojené s klimatem. Žádná země nebo společnost jí neodolá. A jak už to bývá, chudí a zranitelní trpí jako první a pocítí nejhorší zásah. Moje srdce putuje ke stům tisíců, možná milionům lidí zasaženým nedávným cyklonem Idai v Mosambiku, Malawi a Zimbabwe. Taková neštěstí jsou stále častější, drsnější a rozšířenější – a budou ještě horší, pokud nebudeme jednat hned teď.“

Jen zprávy o katastrofách způsobených klimatickými změnami za poslední dva měsíce jeho slova potvrzují. Před ničivým cyklonem Idai nastaly historicky největší záplavy v Nebrasce, záplavy v Indonésii, požáry ve státě Viktoria v Austrálii, historicky největší lavinové nebezpečí v Coloradu, nejničivější tornádo v Alabamě od roku 2011 a požáry na Novém Zélandu. V únoru pak skončilo nejteplejší léto v historii Austrálie.

Reklama

Doporučované