CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Jan Traxler

02. 04. 2019

1 komentář

Fond-show: ČSOB Vyvážený

 

ČSOB Vyvážený je lehce konzervativní smíšený fond, aktivně spravovaný, měnově zajištěný, s relativně nízkými náklady na správu. Ovšem výsledky má neuspokojivé, za 19 let nedokázal ani porazit inflaci.

Loading



 

Celým názvem KBC Master Fund ČSOB Vyvážený je podfond akciové společnosti KBC Master Fund pod správou KBC Asset Management. ČSOB Vyvážený patří k největším a nejstarším fondům v ČR. Funguje již od roku 2000 a dnes spravuje necelých 8,7 miliard korun.

Tabulka 1: Základní údaje fondu ČSOB Vyvážený

Správce fondu KBC Asset Management
Manažer fondu Petr Kubec
ISIN BE0174401928
Vznik fondu 30. 6. 2000
Velikost fondu 8,7 mld. Kč
Rating Morningstar žádný
SRRI (1-7) 3

Investiční strategie fondu ČSOB Vyvážený

Fond ČSOB Vyvážený je označován jako smíšený fond, protože kombinuje investice do akcií, dluhopisů a nástrojů peněžního trhu. V neutrální pozici má akciová složka váhu 30 % v portfoliu, dluhopisová složka 45 %, nástroje peněžních trhů či bankovní depozita 20 % a 5 % připadá na alternativní investice navázané zejména na komoditní nebo realitní trh.

Fakticky se jedná spíše o fond fondů, protože neinvestuje do jednotlivých akcií či dluhopisů, ale portfolio staví z jiných fondů skupiny KBC. Tím dosahuje velmi široké diverzifikace a zároveň může flexibilněji reagovat na vývoj na trzích.

Strategií fondu tedy není stock picking, aneb snaha vytipovat ty správné akcie a dluhopisy. Úkolem portfolio manažera fondu, Petra Kubce, je primárně řídit poměr jednotlivých složek v portfoliu a zároveň aktivně pracovat s regionální a sektorovou diverzifikací. Aktuálně například fond v rámci akciové složky upřednostňuje americký trh před evropským a mírně převažuje defenzivní sektory. Podobně v rámci dluhopisové složky dává dnes přednost krátkodobějším dluhopisům před dlouhodobými.

Graf 1: Složení portfolia fondu ČSOB Vyvážený

ČSOB Vyvážený - Složení portfolia

Tabulka 2: Historické výnosy fondu ČSOB Vyvážený

1 rok -2,17 % ~ -2,17 % p.a.
3 roky 4,99 % ~ 1,64 % p.a.
5 let 5,61 % ~ 1,10 % p.a.
10 let 47,91 % ~ 3,99 % p.a.
od založení 21,14 % ~ 1,03 % p.a.

Historickými výnosy tento fond rozhodně neoslňuje. Za 19 let fungování zhodnotil vložený kapitál pouze o 1 % p.a., což je výrazně pod inflací. Jistě, začal fungovat ve špatnou dobu, když šly akciové trhy zrovna dolů. Ale to ho neomlouvá. Na tak dlouhé časové periodě šlo rozhodně dosáhnout mnohem lepších výsledků.

Graf 2: Historický vývoj hodnoty podílových listů fondu ČSOB Vyvážený

ČSOB Vyvážený - Vývoj hodnoty podílových listů

Rizika spojená s investicí do fondu

Fond ČSOB vyvážený, jak už název napovídá, můžeme označit za středně rizikovou investici vhodnou pro opatrnější investory. Volatilní akciová složka tvoří zhruba třetinu portfolia fondu. Zhruba dvě třetiny pak tvoří méně volatilní dluhopisová složka spolu s nástroji peněžních trhů a hotovostí. Díky tomu fond vykazuje střední výkyvy a je zařazen do třetího rizikového stupně ze sedmistupňové škály syntetického ukazatele rizikovosti SRRI.

Pro konkrétnější představu, největší pokles zatím fond zaznamenal v období let 2007 – 2009, kdy drawdown od vrcholu na dno dosáhl 25 %. Výprodeje na konci loňského roku ustál s poklesem o 8 %.

Fond je denominovaný v korunách a zajišťuje měnové riziko do korun.

Tabulka 3: Poplatky spojené s investicí do fondu ČSOB Vyvážený

Vstupní poplatek   1,50 %
Výstupní poplatek   není
Poplatek za správu   1,00 %
Výkonnostní odměna   není
TER (celková roční nákladovost)   1,65 %

Vstupní poplatek fondu je dle statutu max. 2,5 %, ale dle ceníku ČSOB si banka fakticky účtuje vstupní poplatek 1,5 %. Výstupní poplatek účtován není. Roční poplatek za správu je 1 % a celková roční nákladovost fondu (TER) za rok 2018 byla 1,65 %. To je v porovnání s konkurencí přiměřené číslo, mezi smíšenými fondy patří z pohledu roční nákladovosti k nejlevnějším.

Závěrečné hodnocení ČSOB Vyvážený

Strategie fondu není špatná. Nákladovost je přiměřená. Ale výsledky nejsou dobré. Co k tomu dodat. Nějak ta aktivní správa smíšeného portfolia správci fondu nenese kýžené ovoce. Zcela upřímně, já bych do takového fondu neinvestoval, když ani není schopný dlouhodobě porážet inflaci.

Pro srovnání, fond ČSOB Bohatství, další smíšený fond z dílny ČSOB, má dlouhodobě lepší výsledky. Je to dáno ale tím, že má trochu větší váhu akciové složky. A kam se oba dva hrabou třeba na First Eagle Amundi International Fund. Ale to už není úplně férové srovnání, protože fond First Eagle je sice také smíšený fond, ale výrazně agresivnější.

Autor je privátní investiční poradce a jednatel společnosti FINEZ Investment Management.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů ČSOB a KBC Asset Management a jsou platná k 28. 2. 2019.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Josef Náhlovský

    3 dubna, 2019

    Poplatek za správu by se měl platit dle zhodnocení prostředků. Vstupní poplatek by měl být vratný i s úrokem, pokud by fond nedokázal zhodnotit prostředky o předem stanovenou výši v předem stanoveném termínu. Ubylo by fondů, které nesou zisk jen svým zřizovatelům a správcům.

    Odpovědět