Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Marcela,
zítra Alexandra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Legionáøské muzeum na kolejích

Do Bohumína pøijí¾dí legionáøská kasárna, zjistìte, zda jste v rodinì mìli legionáøe

Legionáøské muzeum na kolejích zavítá tento týden do Bohumína. Do mìsta pøijede tzv. Legiovlak u¾ v úterý 2. dubna a na zdejším vlakovém nádra¾í se zdr¾í a¾ do nedìle 7. dubna. Jeho návštìvníci tak budou mít jedineènou mo¾nost zjistit detaily o vojenské historii naší zemì. Vlak nabídne pohled do ¾ivota legionáøù a pøipomene boje èeskoslovenských legií za samostatný stát. Bezplatné komentované prohlídky budou ve vlaku probíhat dennì. Pro veøejnost zaèínají od 14 hodin, pro školy u¾ dopoledne.

 
 
„Legiovlak se skládá ze tøinácti zrekonstruovaných vagonù, které vìrnì odpovídají dobovým reáliím. Návštìvníkùm odhalí podrobnosti z legionáøského ¾ivota a jejich boje. Legionáøské vlaky byly kasárnami na kolejích, kde se vojáci museli o vše postarat sami a navíc vše probíhalo za pohybu. Deseti tisíce èeskoslovenským legionáøù se díky nim pøepravovaly napøíè Ruskem po Transsibiøské magistrále v letech 1918 – 1920 a bojovaly za samostatný stát prakticky po celém svìtì a na všech bojištích první svìtové války,“ uvedl mluvèí Èeskoslovenské obce legionáøské Miloš Borovièka.
 
Legiovlak nabídne napøíklad improvizovaný obrnìný vùz s kulomety a novou replikou ruského polního kanonu rá¾e 76 mm. Nebude chybìt ani štábní vagón pro plánování operací nebo plošinové vozy s materiálem. Zájemci budou moci nahlédnout také do tzv.  tìplušky, co¾ byl pøíbytek a¾ pro 30 obyèejných legionáøù. S ní pak bude ostøe kontrastovat luxusní vùz pro dùstojníky a generály. K vidìní budou další servisní vagóny. Napøíklad „létající“ sanitní vùz, kováøská èi krejèovská dílna, polní kuchynì nebo vagón polní pošty, která patøila k nejspolehlivìjšímu komunikaènímu prostøedku na celé tehdejší Sibiøi.
 
Minulý rok byl nabitý pøipomínkami 100. výroèí vzniku republiky a konce jedné z nejstrašnìjších válek všech dob. Málokdo ale ví, ¾e i v roce 1919 museli naši vojáci bojovat o hranice nového státu s Poláky a Maïary a ¾e naši ruští legionáøi bránili Sibiø proti bolševikùm. Návštìva Legiovlaku je tak skvìlou pøíle¾itostí, jak si tyto události pøipomenout. Legiovlak má tu výhodu, ¾e za ním lidé nemusí nikam cestovat, ale ¾e pøijede pøímo za nimi,“ sdìlil tajemník projektu Legie 100 Jiøí Charfreitag.

Legionáøské vagónové soupravy mohou zájemci v Bohumínì navštívit ka¾dý den a¾ do nedìle 9. dubna. Expozice je pøístupná zcela zdarma. Zatímco pro školáky jsou urèeny dopolední prohlídky, dospìlí se do vlaku mohou zajít podívat odpoledne. Komentované prohlídky startují od 14 hodin, opakují se v¾dy v ka¾dou celou hodinu a konèí v 18 hodin. O víkendu 6. a 7. dubna budou vagóny Legiovlaku otevøeny od 9 do 19 hodin.

„Ka¾dý návštìvník Legiovlaku mù¾e na místì zjistit, jestli mìl mezi svými pøedky legionáøe. Posádka v Plukovní prodejnì doká¾e hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštìvníkùm daøí doplòovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné pøedmìty z pozùstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se nám podaøilo doplnit na 15 tisíc záznamù o legionáøích,“ doplnil Borovièka.

 
 
Souprava historických vagonù Èeskoslovenské obce legionáøské vznikla za podpory Ministerstva obrany ÈR a mnoha dalších institucí. V letošním roce navštíví dohromady 35 mìst. Z Bohumína bude pokraèovat do Kopøivnice, kde bude zájemcùm k dispozici od 9. do 14. dubna. Do roku 2020 hodlá Legiovlak projet celou Èeskou republiku a Slovensko. Další informace lze najít na webu www.legiovlak.cz.
 
Lucie Balcarová


Komentáøe
Poslední komentáø: 02.04.2019  09:39
 Datum
Jméno
Téma
 02.04.  09:39 Du¹an
 02.04.  01:04 Jarmila