Hlavní obsah

Po podezřelém z vraždy v Chemnitzu se slehla zem, žadatel o azyl měl pestrý trestní rejstřík

Iráčan Farhad Ramazan Ahmad by měl stát před soudem v Drážďanech kvůli ubodání pětatřicetiletého Němce s kubánskými kořeny Daniela Hilliga v saském Chemnitzu loni v srpnu. Na dvaadvacetiletého migranta je vydán mezinárodní zatykač, ale po mladíkovi jako by se země slehla.

Foto: Policie Sasko

Hledaný Farhad Ramazan Ahmad. Fotografie je z roku 2016. Tehdy měl vlasy delší, upozorňuje policie.

Článek

Farhad Ahmad utekl z Iráku do Turecka, a přes Řecko, Makedonii a Srbsko se dostal 11. ledna 2016 do Německa. Za cestu měl pašerákovi údajně zaplatit 2500 dolarů (57 500 korun). V Německu požádal o azyl.

Už v listopadu v zemi spáchal první trestný čin a od té chvíle neuplynul v podstatě týden, aby se nedostal do křížku se zákonem, píše server týdeníku Focus. Na svém kontě má krádeže, přepadení, napadení, vyhrožování, obchod s drogami, ničení cizího majetku, omezování osobní svobody, urážky, ale také těžké ublížení na zdraví.

Proč úřady nekonaly a tento muž mohl setrvat v Německu, aniž byl deportován?

Focus vybral jen krátký výčet různých incidentů a porušení zákona. V této souvislosti se server ptá, proč úřady vzhledem k dostatku důkazů o jeho násilnictví muže více nekontrolovaly.

Lidé, kteří znali Farhada Ahmada, ho popisují jako nepředvídatelného, bezohledného, bezcitného člověka, který bez milosti likviduje vše, co mu stojí v cestě. „Bál se pouze o svůj vzhled,“ uvádí se v policejní zprávě.

„Proč úřady nekonaly a tento muž mohl setrvat v Německu, aniž byl deportován,“ ptá se Focus.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Demonstrace pravicových radikálů v Saské Kamenici (Chemnitz)

Server vybral jen namátkou některé jeho excesy. Za povšimnutí stojí i data, kdy se měl činů dopustit. Leckdy jsou mezi nimi jen několikadenní přestávky.

19. listopadu 2016: Z kanceláře vedení ubytovny pro mladistvé v Chemnitzu ukradl peníze a jízdenky.

20. listopadu 2016: Z pokoje dalšího běžence ukradl dva páry bot a vlasovou kosmetiku.

23. listopadu 2016: Kradl v supermarketu.

12. prosince 2016: Ve sportovním oddělení supermarketu ukradl boty značky Adidas.

28. ledna 2017: Krádež v supermarketu v hodnotě 40 euro.

2. března 2017: Napadl mladého Němce, později napadl mladou Němku, kterou zfackoval a další ženě naplival do obličeje.

26. dubna 2017: Zadržen revizorem, kdy jel v Chemnitzu bez jízdenky.

27. dubna 2017: Zadržen, když vykrádal pokoje svých spolubydlících v azylovém domě v Chemnitzu.

4. června 2017: Byl zadržen s marihuanou

2. srpna 2017: Vyhrožoval 16letému.

4. prosince 2017: V opilosti zmlátil jiného běžence, vedení ubytovny muselo volat policii.

Jeho násilnosti vyvrcholily na začátku února 2017, kdy napadl v bistru 22letého Syřana, který tam prodával kebab. Mladíkovi zasadil čtyři bodné rány.

„Proti Iráčanovi bylo vedeno trestní řízení kvůli vážnému ublížení na zdraví. Ačkoliv se případ vyšetřuje více než dva roky, dosud nebylo řízení ukončeno,“ napsal Focus s odkazem na policejní spisy.

Žádost o azyl byla mladíkovi zamítnuta v lednu 2017. Farhad Ahmad si podal odvolání, ale byrokratický zmatek způsobil, že se odvolání vyřídilo až v říjnu 2018. Tedy více než dva měsíc od chvíle, kdy Iráčanovi skončila platnost povolení pobytu pro Německo a zhruba šest týdnů poté, co byl v noci na 26. srpna 2018 jedním z aktérů útoku na Němce Daniela Hilliga v Chemnitzu.

Ahmad se přiznal známým

Z útoku se před soudem zodpovídá pouze Syřan Alá S. Výpovědi svědků a důkazy ale naznačují, že vrahem Němce je nejspíše Farhad Ahmad. Iráčan v podstatě nevycházel ven bez svého nože.

Před soudem vypovídala řada svědků. Jedním z nich byl i 21letý Syřan, který s Farhadem hovořil telefonem v 03:26 a ptal se ho, zda má něco s krveprolitím společného. Farhad se mu měl přiznat, že tu noc pobodal několik lidí.

Proti Farhadovi vypovídal také další svědek, Iráčan Yousif A. Ten byl původně zadržen a považován za dalšího pachatele, během vyšetřování byl nakonec obvinění zproštěn a v případu vystupuje pouze jako svědek. Také on řekl, že se mu Farhad k vraždě přiznal.

Násilná smrt vyvolala v Chemnitzu mohutné demonstrace, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté. Ve svém důsledku vedla i k výměně v čele německé civilní kontrarozvědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám