Čaputová Zemana zvládne! A ještě jeden vzkaz Čechům, který přišel ze Slovenska

02.04.2019 7:35

Slovensko má poprvé v čele státu ženu – prezidentkou se stala právnička Zuzana Čaputová, když jasně porazila ve volbách místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Jakou bude prezidentkou a co od ní čekají slovenští politici a veřejnost? V pořadu Události, komentáře ČT24 diskutovali dva politici – místopředseda nejsilnější vládní strany SMER-SD Juraj Blanár a europoslanec za SMK-MKP Pál Csáky. Téma pak uzavřel šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Došlo i na srovnání s českou hlavou státu Milošem Zemanem.

Čaputová Zemana zvládne! A ještě jeden vzkaz Čechům, který přišel ze Slovenska
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

"Jasně jsme řekli, že vítězkou je paní Čaputová, pogratulovali jsme. Tím jsme i řekli, že náš kandidát Maroš Šefčovič nevyhrál. Respektujeme výsledky voleb a jsme překvapeni na komunikaci s novou prezidentkou," poznamenal Blanár. "Chci upozornit, že samotná politická situace na Slovensku je složitější. 25 procent dostaly nacionalistické strany, pravda se ukáže příští rok v parlamentních volbách," sdělil k výsledkům prezidentských voleb Csáky.

"Každý nový prezident přinese nový impuls. Ale impuls ze strany pana Andreje Kisky nebyl nijak velký, zejména v zahraniční politice. Proto jsme nabízeli Maroše Šefčovice. My jsme připraveni jako nejsilnější politická strana na Slovensku komunikovat o všech tématech," podotkl Blanár.

Video najdete ZDE.

"V prvním kole jsme čelili tomu, že mnoho antisysystémových stran mělo v prvním kole velkou podporu. Jsme rádi, že Maroš Šefčovič dokázal postoupit do druhého kola, čímž jsme dokázali orientaci na EU," dodal Blanár. "Způsob vyjadřování paní Čaputové je velmi pozoruhodný, můžeme jej hodnotit pozitivně," poznamenal Csáky.

Blanár pak krátce pohovořil také o migraci. "Budeme čelit velkým výzvám. V tématu migrace jsme se rozcházeli s prezidentem Kiskou, kde jsme měli jiný pohled. Nyní se ukázalo, že náš pohled byl správný," zmínil Blanár. 

Následovalo vystoupení Matúše Kostolného, který zkonstatoval, že zvolení prezidentky Čaputové je jasným vzkazem vládnoucím stranám, mimo jiné i Smeru, že politika, kterou dělají po vraždě Jána Kuciaka, nachází silnou nevůli občanů. A co mezinárodní politika Slovenska, jaká bude po této volbě? "Zdá se, že v zahraniční politice je možné hovořit o kontinuitě s politikou Andreje Kisky," míní Kostolný. 

"Zuzana Čaputová ukázala už v kampani, že je schopná čelit razantním útokům, věřil bych, že to zvládl i v konfrontaci s vaším prezidentem Milošem Zemanem," poznamenal. "Pro část české společnosti je volba Čaputové inspiraci a možná i pozitivní závisti. Pro druhou část společnosti je to potvrzení, že Slováci udělali nějakou chybu. Mluvit o tom, co to znamená pro občany České republiky, se mi zdá nepatřičné. Ale může to být inspirací i pro jiné země, že v případě, když máte silnou agendu a víte, co chcete, můžete vyhrát. I když jste outsidery," dodal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…