FOK na Koncertě pro Anežku uvede premiéru kantáty Martina Kumžáka

Příznačně v klášteře sv. Anežky České zazní 4. dubna ve světové premiéře skladba Martina Kumžáka Svatá Anežka, věnovaná příběhu této světice. Jde o moderně pojatou kantátu, která bude provedena hráči na staré nástroje z Capelly da Camera Praga pod vedením Lukáše Vernera s pěveckými sólisty Michaelou Šrůmovou a Romanem Janálem v rámci cyklu Obrazy a hudba FOK.
Andrea del Sarto: Anežka Česká (zdroj FOK)

„Svatá Anežka byla příkladem pro své okolí a podařilo se jí zcela naplnit životní program, který si sama stanovila. Neřídila se tím, co po ní chtěl někdo jiný, šla za svým přesvědčením. V tom je pro mě přesah jejího příběhu. Abych mohl někde něco veřejně říkat, dělat, předávat jiným lidem, musím se nejdřív ponořit sám do sebe a něco prožít. Anežka toho spoustu udělala pro rod Přemyslovců, pro Řád svaté Kláry, ale především v tom klášteře došla k nějakým myšlenkám, které jsou cenné ještě 800 let po ní. A když se do toho kláštera jdete podívat, zjistíte, že tam jsou zhmotněné,“ uvedl Martin Kumžák.

Skladatel, aranžér a dirigent Martin Kumžák se věnuje muzikálové tvorbě, je spojen se skupinou Pajky Pajk nebo s Moondance Orchestra, který doprovází Star Dance. Příležitostně se však věnuje i komponování. V roce 2015 získal cenu OSA v kategorii Vážná skladba roku za oratorium Svatý Václav, provedené se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK s barokním ansámblem Collegium Marianum, sólisty, sborem a vypravěčem.

Hudební složka večera bude tematicky navazovat i na úvodní přednášku kurátorky Moniky Švec Sybolové. Ta totiž návštěvníkům představí obraz Antonína Slavíčka Pohled na Klášter sv. Anežky. A aby toho nebylo málo, připravily obě instituce na závěr celého večera ještě jedno překvapení. Po koncertě se uskuteční komentovaná prohlídka nádherných prostor Anežského kláštera! Prohlídka trvá cca 20 minut. Kapacita je 60 osob, v případě většího zájmu publika mohou následovat dvě či tři prohlídky po sobě.

Anežka Česká byla svatořečena 12. listopadu 1989. Stalo se tak ve vatikánské bazilice sv. Petra. Ovšem snad ještě podstatnější události se odehrávaly v tehdejším totalitním Československu. Ve vzpomínkách na to vše napsal Martin Kumžák kantátu věnovanou Svaté Anežce, která samozřejmě nemůže mít světovou premiéru jinde než v Jejím domě. Vedle předních českých pěvců se do provedení zapojí i elita hráčů na tzv. staré nástroje, aby připomněli, že Anežka má věčný rozměr. Jak tehdy pronesl papež Jan Pavel II.: „Blahoslavená Anežka Česká, přestože žila v době nám tak vzdálené, zůstala i dnes zářným vzorem křesťanské víry a hrdinné lásky.“

 

KONCERT PRO ANEŽKU
Klášter sv. Anežky České, 4. dubna 2019 od 19:30

MARTIN KUMŽÁK
Svatá Anežka (světová premiéra)

 

Michaela ŠRŮMOVÁ | soprán

Roman JANÁL | baryton

 

CAPPELLA DA CAMERA PRAGA

Lenka TORGERSEN | koncertní mistr

Petr WAGNER | viola da gamba

Igor FRANTIŠÁK | chalumeau

Inge MARG | hoboj

Přemysl VACEK | teorba

Tomáš REINDL | tabla

Lukáš VERNER | kontrabas a umělecký vedoucí

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat