Americký zvláštní zmocněnec pro Venezuelu Elliot Abrams v pátek pohrozil Moskvě novými sankcemi kvůli ruské vojenské spolupráci s Venezuelou. Podle něj Kreml zaplatí cenu za svou politiku. V sobotu se vůči těmto slovům vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí. (Foto: Wikimedia)

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová obvinila Washington z toho, že se snaží zastrašit Moskvu kvůli vojenské spolupráci s Venezuelou. Podle ní jsou tyto pokusy směšné.

„Přílet do Venezuely ruských odborníků, kteří se specializují na vojensko-technickou spolupráci, nadále vyvolává nervózní reakci ve Washingtonu. (pozn. Američtí funkcionáři) dokonce začali tvrdit, že USA budou považovat zástupce ozbrojených sil pocházející ze zemí mimo západní polokouli jako provokaci, která představuje hrozbu pro regionální mír a bezpečnost,“ uvedla Zacharovová v prohlášení, které bylo v sobotu zveřejněno ruským ministerstvem zahraničí.

Kromě toho si neodpustila jízlivou poznámku a doporučila, aby si ve Washingtonu prostudovali mapu světu. „Část ruského území, poloostrov Čukotka, se nachází na západní polokouli. Takže pro Rusko je americký kontinent blízký soused,“ poznamenala.

Zacharovová dále odmítla tvrzení, že ruští vojenští specialisté dorazili do Venezuely, aby se účastnili vojenských operací. Podle ní Rusko zcela otevřeně stanovilo cíle, se kterými přijeli do Caracasu.

„Nemůže jít řeč o tzv. vojenském kontingentu. Proto spekulace o tom, že Rusko ve Venezuele provádí nějaké vojenské operace, jsou zcela nepodložené,“ řekla.

Nakonec se dotkla i hrozeb Washingtonu, které zazněly tento týden. Podle ní tato americká reakce je spojena s tím, že „plánovaný puč v Caracasu nebyl úspěšný“.

Moskva údajně již ztratila přehled o tom, kolikrát Washington uvalil na Rusko sankce, a proto na ně už nebere žádný ohled.

„Z naší strany můžeme pouze doporučit, aby USA přestaly vyhrožovat Venezuele, dusit její ekonomiku a tlačit ji do občanské války v rozporu s mezinárodním právem. Vyzýváme všechny politické síly ve Venezuele, které přikládají větší význam zájmům jejich země než vlastním ambicím, aby se zapojily do dialogu a byly připraveny tento dialog podpořit.

Venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López dříve uvedl, že vojensko-technická spolupráce Venezuely a Ruska, která trvá o roku 2001, není žádné tajemství. Hlavní pozornost by se proto měla soustředit na zvyšující se americkou vojenskou aktivitu kolem venezuelských hranic.

Americký zvláštní zmocněnec pro Venezuelu Elliot Abrams varoval Rusko, že zaplatí za pomoc Venezuele. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton varoval země mimo západní polokouli, aby nerozmísťovaly vojenské síly ve Venezuele nebo kdekoli jinde na polokouli. Prezident Donald Trump požadoval, aby Rusko z Venezuely „vypadlo“ a dodal, že na stole jsou všechny možnosti, jak toho docílit.

Washington znepokojili ruští vojenští specialisté, kteří 23. března dorazili do Venezuely na konzultace se svými venezuelskými protějšky o dvoustranné spolupráci v oblasti obranného průmyslu.

Zdroj: snews.com