Hlavní obsah

Mozart, Havlíčkův Neviditelný i Pánský klub na divadelní scéně

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mozart a ti druzí je název společné inscenace dvou oper, jež má českou premiéru ve Stavovském divadle v Praze 4. a 7. dubna. Obě opery prezentují osobnost W. A. Mozarta v nových souvislostech. První, nazvaná Dopisy, hádanky a rozkazy, napsal britský skladatel Michael Nyman.

Foto: Ivan Kahun

Milan Šteindler si poprvé zahraje v Divadle Na Jezerce.

Článek

Libreto půlhodinové opery je koláží, v níž Nyman vedle fragmentů z Mozartových dopisů otci zhudebňuje i téměř neznámé hádanky, jež Mozart sepsal pro vídeňský karneval v roce 1786 a do nichž zřejmě ukryl tajuplný klíč ke svému ne právě jednoduchému nitru.

Opera Klasika amerického skladatele Stevena Stuckyho je inspirována knihou muzikologa Charlese Rosena The Classical Style, pojednávající o hvězdné klasicistní trojici Mozartovi, Haydnovi a Beethovenovi. Stucky v ironické grotesce posílá trojici velikánů z hudebního nebe zpět na svět, aby se přesvědčili, jak to s jejich nehynoucí slávou dnes vypadá. Roli Mozarta obsadila režisérka Alice Nellis sopranistkou Alžbětou Poláčkovou, pod taktovkou Davida Švece účinkují i další sólisté opery Národního divadla v Praze.

Vnitřní svět pěti mužů a jediné ženy představí komedie Pánský klub autora Matěje Balcara, který je i režisérem inscenace své hry v pražském Divadle Na Jezerce. Světová premiéra se odehraje 4. dubna a vedle Kristýny Hrušínské se na Jezerce poprvé představí mimo jiné herci Zdeněk Žák a Milan Šteindler.

Pražské Divadlo v Řeznické uvádí v české premiéře 5. dubna hru amerického dramatika Matthewa Lombarda nazvanou Ve smyčce. Nela Boudová si v ní zahraje stárnoucí hereckou hvězdu, známou svou svobodomyslností, ale i destruktivními alkoholovými, drogovými a sexuálními eskapádami. V režii Jakuba Nvoty dále hrají Filip Cíl a Zdeněk Velen.

Dramatizace románu klasika české psychologické prózy Jaroslava Havlíčka Neviditelný bude mít v sobotu 6. dubna premiéru na scéně Divadla Rokoko v nastudování hereckého souboru Městských divadel pražských. Autorem jevištní verze je Martin Velíšek a v režii Martina Františáka se na scéně objeví herci Petr Konáš, Petra Tenorová a další.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám