Výstava Akce Kulak v přerovské výstavní síni Pasáž připomíná perzekuce soukromých zemědělců z regionu

Přerovská výstavní síň Pasáž od dneška hostí výstavu s názvem Akce Kulak. Dobovými dokumenty, zápisy ze soudních líčení nebo dopisy z vězení přibližuje perzekuce rolníků z přerovského regionu v 50. letech minulého století. Expozici připravil okresní archiv. Připomenout má mimo jiné 70. výročí přijetí zákona o Jednotných zemědělských družstvech, který perzekuce soukromých zemědělců odstartoval.

Výstava Akce Kulak v Přerově

„Zasáhlo nás to velice, já jsem sama šla, abych se toho zúčastnila. Tatínek dostal 12 roků, bratr dostal 12 roků a švagr dostal taky 12 roků. Ostatní sedláci dostali méně,“ vzpomíná paní Božena Šimanská.

Soudní tribunál je tehdy odsoudil za sabotáž. Podle Boženy Šimanské to ale měla být pomsta za to, že chtěli vystoupit ze zemědělského družstva v Kozlovicích. Její tatínek ve vězení zemřel.  „Přišli jsme o všechno. Všechno nám sebrali, lány polí, ovocnou zahradu, dobytek, ale hlavně nám sebrali tatínka a to je a bude ztráta největší." říká paní Božena. 

Paní Božena Šimanská

Podobných případů se v regionu stalo hned několik. Zápisy ze soudních procesů, dopisy odsouzených z vězení a vzpomínky jejich rodin teď zaplnily výstavní síň přerovské pasáže. Sestavil je Jiří Lapáček. „Těch případů je velmi mnoho. Chtěli jsme vybrat ty charakteristické, nebo něčím zajímaví, nebo případy, ve kterých dostali rolníci velmi vysoké tresty,“ přibližuje Lapáček.

Výstava Akce Kulak v Přerově

Z vystavených materiálů centrálního seznamu Státní bezpečnosti vyplývá, že rolníci a sedláci na začátku padesátých let tvořili téměř 40 procent z celkového počtu trestaných občanů. V letech 1951 až 53 pak bylo na území celého státu v rámci akce Kulak ze svých domovů vystěhováno celkem 1 632 rodin. Konkrétně v Olomouckém kraji jich bylo 24.

autor: kra
Spustit audio