Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Výtěžek z výstavy uměleckých panenek podpořil novorozenecké oddělení

02. dubna 2019 - 09:35

Zpět na seznam článků

O výstavu byl mimořádný zájem

Od 20. ledna do 9. února letošního roku probíhala v obci Dobromilice na jihu Olomouckého kraje Výstava uměleckých panenek.

Sběretalka Eva Cigánková ze Štěpánova na ní představila kolekci panenek od světových návrhářů, které jsou na první pohled k nerozeznání od živých kojenců. Nejen proto se organizátoři v čele se starostou obce Stanislavem Mrňkou rozhodli, že výtěžek z dobrovolného vstupného věnují Novorozeneckému oddělení FN Olomouc, tedy těm nejmenším dětem.

pozvánka na výstavu zdroj: obec

Rozhodnutí podpořit právě Novorozenecké oddělení s radostí přijal jeho primář a předseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu Parlamentu ČR primář Lumír Kantor, jenž se v neděli 20. ledna osobně zúčastnil také vernisáže výstavy.

Jednotka intenzivní a resuscitační péče Novorozenecké oddělení, která pečuje o předčasně narozené děti, využije předanou částku téměř dvacet tisíc korun výhradně pro maminky a jejich děti. „Přes naší JIP projde zhruba tři sta dětí z celého kraje za rok. Svážejí se k nám ze všech regionálních nemocnic, kde těmto dětem aktuálně nemohou poskytnout dostačující péči. V rámci České republiky máme v rámci této péče o nejkomplikovanější případy jednu z nejnižších úmrtností novorozenců,“ konstatuje primář Kantor. „V současné době se intenzivně zabýváme zlepšováním kontaktu rodičů s dětmi a předaný dar, za nějž moc děkujeme, poputuje právě na tyto účely,“ dodává.

FN Olomouc - předání výtěžku zdroj foto: FNOL

Olomouc - Eva Cigánková, starosta Stanislav Mrňka zdroj foto: FNOL

Starosta Dobromilic Stanislav Mrňka hodnotí výstavu a stejně tak i její finanční výtěžek jako zcela mimořádné. „Za tři roky proběhla v Dobromilicích řada výstav, ale žádná nebyla tak hojně navštívená a neměla ani takový finanční efekt. Téma a snaha pomoci zaujaly nejen místní, ale také obyvatele z okolních obcí,“ zdůrazňuje Mrňka.

Autor: red., A. Fritscher, zdroj foto: FN OL

Fotogalerie

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.