V pěti obcích vybrali nové zastupitele. Také ve Skršíně na Mostecku
V sobotu se ve Skršíně konaly nové volby. Foto: Oldřich Hájek
Most

Skršín - V sobotu voliči rozhodli o složení nových obecních zastupitelstev v pěti obcích na území čtyřech krajů. Voliči vybírali nové zastupitele ve Skršíně na Mostecku, ale také v obcích Přeštěnice (Jihočeský kraj), Otradov (Pardubický kraj), Petrovice a Slezské Pavlovice (Moravskoslezský kraj). Volební účast dosáhla 69,43 %.

Mandát získalo dohromady 18 mužů a 13 žen. Průměrný věk zvolených zastupitelů je přes 43 let. Nejstaršímu z nich je 65 let, nejmladšímu 25 let. Nejvyšší zájem voličů zaznamenali v obci Skršín na Mostecku. Zde se jich k volbám dostavilo 80,37 %. Naopak v obci Otradov na Chrudimsku o složení zastupitelstva rozhodlo 54,59 % voličů, což je nejméně v těchto volbách.

„Volby se uskutečnily v obcích, kde po řádných komunálních volbách na podzim loňského roku klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. Takovéto volby zpracovává Český statistický úřad i několikrát ročně,“ vysvětluje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Do sedmičlenného zastupitelstva ve Skršíně lidé zvolili pět zastupitelů ze Společně a na rovinu (Suchánek David, Turčáni Radek, Finger František, Boudová Hana, Zbubna Lukáš) a dva nezávislé kandidáty (Eiblová Renáta, Suchá Kateřina).

O 31 mandátů v pěti zastupitelstvech se v nových volbách ucházelo celkem 100 platných kandidátů, jejichž průměrný věk byl 45,4 let. Dvěma nejmladším kandidujícím bylo 20 let, dvěma nejstarším kandidátům bylo v době voleb 80 let. Kandidovalo 47 žen, 47 % z celkového počtu kandidátů. Pro volby bylo zaregistrováno celkem 13 kandidátních listin.

Další nové obecní volby byly vyhlášeny na 15. června 2019 a uskuteční se v jedné obci.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru