Sociální sítě
Nahoru

Pražská́ zastavení ANNY KARAN

Zastavte se společně a vychutnejte krásnou zákoutí stověžaté Prahy. Velmi často používaná toto označení a právem. Skutečně, podíváme-li se z některého vyhlídkového bodu, vidíme doslova les věží a věžiček. Podívejte na Prahu pohledem malířky Anny Karan.

Kdo je Anna Karan?

Anna je běloruská malířka s celoevropským přesahem. Svá díla vystavovala ve Francii, Německu, Portugalsku, Polsku, Lotyšsko, Italii, Rusku, na Slovensku a také v Čechách. Pro její tvorbu je příznačná pestrobarevná škála, exprese a optimismus. Ráda experimentuje a používá nesourodé materiály. Kombinuje různé výtvarné techniky, které se jí daří spojovat do ideálních celků. Její vnímání a vidění světa je ovlivněno jejím rodištěm (.. narodila se v Minsku v Bělorusku), kde vystudovala malířskou Akademii. Další cesta jí pak zavedla do Prahy na Akademii Výtvarných Uměni na katedru moderní malby u profesora M. Rittstejna.

Pár slov o výstavě

Čechy a Prahu si Anna oblíbila natolik, že zde nalezla druhý domov. O jejím okouzlení městem vypovídá i připravovaná výstava, kterou pod názvem “Moje překrásná Praha“ za výrazného přispění Pasáže Českého Designu, představila sama autorka v galerii Písecká brána. Tato výstava, která bude zpřístupněna až do 18.4., nabízí nové a neotřelé pohledy na notoricky známá místa, jež jsou viděna optikou cizinky s vnímavou duši.

Pár dotazů na Annu: Jak vidíte samu sebe?

Sama sebe vidím hlavně zvědavou a z toho plyne můj zájem o nové postupy, materiály a netradiční řešení. Mám ráda přírodu a často se jí nechávám inspirovat.

Proč právě Praha a co má výstava lidem ukázat a přiblížit?

Jistě to souvisí s faktem, že v Praze žiji již 13 let, což je v podstatě třetina mého života. První část jsem prožila na Kubě, druhou část v Minsku a třetí právě v Praze.  V současné době pro mě Praha místo kde mám zázemí, přátele, domov a práci. Je nedílnou součástí mého života a proto se zákonitě promítá i do mé práce. Myslím si, že její zvláštní atmosféra musí inspirovat každého umělce.

Svými obrazy na této výstavě chci lidem ukázat místa v Praze, která pro mě jsou důležitá a mám je spojená s různými zážitky.

Nejoblíbenější místo v Praze a proč?

Moje nejoblíbenější místo v Praze je Letná. Mám tu atelier a užívám si skoro každý den překrásný výhled na Prahu. Pro mne je Letná místo práce, klidu i odpočinku. Mám ráda ten starý kolotoč a pivo na zahrádce u Letenského zámečku.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.