Vsetín bojuje s krádežemi. Kola dostávají DNA, cyklisté zámky zdarma

  15:20
Vsetínští strážníci chtějí letos pokračovat v bezplatném rozdávání bezpečnostních zámků pro bicykly, obyvatelům města by rádi opět nabídli možnost označit si jízdní kolo syntetickou DNA. Ta odrazuje zloděje, protože výrazně ztěžuje další prodej, a naopak usnadňuje pátrání po ukradeném kole.

(ilustrační snímek) | foto: Martin Švec, MAFRA

Pokud vsetínští strážníci dostanou ministerskou dotaci, nakoupí letos dalších 500 zámků a 100 sad pro označení bicyklů.

„Značení kol DNA a poskytování bezpečnostních zámků zdarma má za cíl podporovat cyklodopravu ve městě a zlepšovat podmínky pro majitele jízdních kol,“ uvedl starosta Jiří Růžička.

Cyklisté se zámky mohou využít dvanáct bezpečnostních stojanů na kola, které jsou na sedmi stanovištích ve Vsetíně a mají celkovou kapacitu 61 míst.

Stejným směrem se vydala i další města. Třeba ve Valašském Meziříčí takto zabezpečili necelých 200 kol. Došlo dokonce i na kompenzační pomůcky, jako jsou elektrické tříkolky nebo vozíky.

„Velký je zájem o značení elektrokol pro seniory, což nejsou levné dopravní prostředky. Majitelům to dává pocit jistoty a bezpečí,“ vyzdvihl šéf tamější městské policie Jan Camfrla.

Značení syntetickou DNA není na jízdním kole na první pohled poznat. Proto se kvůli prevenci využívají varovné nálepky informující o této ochraně.

Kolo dostane unikátní identifikační kód a samotný roztok obsahuje i specifický syntetický DNA kód. Poté je kolo zaneseno do mezinárodní databáze, do níž má přístup i policie. Jednoduše si tak ověří, zda je třeba kradené, či nikoliv.

„Pro majitele je to částečně i psychologický efekt, který ale opravdu působí,“ dodal Camfrla.

Zájemcům stačí vyplnit tiskopis na webu města a domluvit se na městské policii, kdy tam mohou dorazit. „My pak kolo nafotíme, zaneseme do databáze a za půl hodiny je hotovo,“ řekl ředitel valašskomeziříčských strážníků.

Podobně to funguje také v Uherském Hradišti nebo Kroměříži.

V krajském Zlíně postupují trochu jinak. Spolupracují se soukromým Centrálním registrem jízdních kol.

„Lidem doporučujeme tady své kolo zaregistrovat. Na webu je k dispozici podrobný návod včetně údajů o výrobním čísle. Při pátrání po odcizeném kole máme možnost do této databáze vstoupit a zkontrolovat jeho původ,“ podotkla Kamila Nováková z prevence kriminality Městské policie Zlín.

Autor: