Hádky na soudu o miliardy OKD. Na jednání nově dohlíží justiční stráž

  17:56
Na právního zástupce insolvenčního správce OKD zavolala soudkyně justiční stráž, ten byl následně vyveden ze soudní síně. Stráž nyní na soud, který řeší miliardy korun, dohlíží trvale.

Právní zástupce insolvenčního správce Dušan Dvořák se pod dohledem justiční stráže připravuje na další projednávání odpůrčí žaloby vůči společnostem Citibank a NWR. (1. dubna 2019) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Málokdy vídaný incident zažili minulý pátek účastníci soudní pře mezi insolvenčním správcem někdejší OKD a společností Správa pohledávek OKD na jedné straně a Citibank a NWR na straně druhé.

Právník insolvenčního správce společnosti OKD Dušan Dvořák se začal se soudkyní Simonou Pittermannovou tak vehementně dohadovat o listiny, které měla na stole, až na něj soudkyně musela zavolat justiční stráž.

„V průběhu pátečního jednání právní zástupce insolvenčního správce zjistil, že soudkyně v ruce drží rozsudek v právě projednávané věci, i když stále probíhá dokazování,“ stojí ve společném prohlášení insolvenčního správce Leea Loudy a Správy pohledávek OKD.

„Přítomný státní zástupce požádal soudkyni, aby mohl do materiálu nahlédnout, což mu soudkyně nedovolila. Právní poradce insolvenčního správce požádal o zajištění materiálu v přítomnosti vedení Krajského soudu v Ostravě a Policie České republiky. K zajištění materiálu nedošlo a právního poradce insolvenčního správce justiční stráž na pokyn soudkyně vyvedla z jednací místnosti. Jednání bylo odročeno,“ píše se dále v prohlášení.

Podle informací MF DNES ale nemuselo jít ze strany Dušana Dvořáka o pouhé požádání o listiny ze stolu soudkyně, ale o přímou snahu tyto listiny vzít ze stolu proti vůli Simony Pittermannové.

„To jsem ještě nezažil, něco takového u insolvenčního soudu nepamatuji,“ řekl MF DNES jeden ze svědků incidentu.

Verzi o předem napsaném rozsudku zástupci Krajského soudu v Ostravě odmítají.

„Takové jednání je nepřístupné“

„Důrazně odmítáme jakékoli nařčení, že by bylo v dané věci postupováno nezákonně a že by snad měl být rozsudek předem připravený. Je naopak zcela v souladu se zákonem, že soudkyně řešící danou věc, která je mimořádně skutkově i právně složitá, má podrobnou přípravu na jednání, v rámci které má v jednací síni i některé své interní materiály, například různé poznámky a judikáty, jež nejsou přístupné účastníkům,“ řekla Karin Kantorová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě.

A ústy své mluvčí se krajský soud ohradil rovněž proti chování Dušana Dvořáka. „Co se týče dožadování se těchto materiálů účastníky, takovéto jednání je naprosto nepřípustné, přičemž soudkyně nakonec musela minulý pátek vykázat právního zástupce insolvenčního správce z jednací síně, jelikož svými agresivními slovními výpady hrubě narušoval pořádek v jednací síni a tohoto jednání nezanechal ani přes její opakované výzvy,“ sdělila Kantorová.

Na stranu soudkyně se v tomto postavil i státní zástupce. „Osmdesát procent důkazů v této věci vychází z listin. V postupu soudu nespatřuji žádné podezření z trestného činu,“ reagoval na páteční incident státní zástupce Robert Hradišťan.

Soudkyně námitky odmítla

Na druhou stranu se ale postavil za jiné tvrzení právního zástupce insolvenčního správce, který v pondělí podal další námitku z podjatosti soudkyně. Stejně jako minulý týden i nyní tato námitka mířila proti přátelskému vztahu soudkyně s někdejší právní zástupkyní společnosti NWR.

„Jde o velice sledovaný případ, stěžejní řízení v České republice. Neměly by jej proto provázet pochybnosti,“ řekl státní zástupce k projednávanému sporu Správy pohledávek OKD a Citibank o deset miliard korun. „Není zde žádný důkaz, ale pro rozhodnutí o námitce podjatosti stačí podezření. Proto vznáším námitku podjatosti také,“ řekl u pondělního soudu.

Obě námitky ale soudkyně Pittermannová odmítla. „Námitka podjatosti není důvodná, námitka je založena na stále stejném důvodu, právní zástupkyně ale nemá žádný poměr k řešené věci zamítnuté pohledávky,“ řekla.