Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po středním Peru

3. 04. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po středním Peru s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě přes nejvyšší peruánské pahorky Bílých Kordiller až k amazonské džungli u města Pucallpa, za peruánskou horolezkyní i šamanem z kmene shipibo (Premiéra)

Peru je jednou z mála zemí, ve které můžete najít téměř vše. V dnešním díle Na cestě po středním Peru začneme cestu na západním pobřeží ve městě Trujillo, které je vyhledávaným turistickým střediskem. Trujillo má nespočet pláží a je vyhledávaným místem i pro surfaře, kterých je v Peru nespočet. V okolí města ale zároveň naleznete i mnoho památek na dávno mrtvé iberoamerické civilizace. Jednou z největších je hliněné město Chan Chan, nejvýznamnější centrum předkolumbovské Ameriky.

Chan Chan je bývalá metropole království Chinu, která zanikla po příchodu Inků. Z pobřeží se přesuneme do nejvyšších peruánských hor – Bílých Kordiller. Cordillera znamená ve španělštině pohoří. Jsou součástí And – pásu velehor, který se táhne od severu k jihu přes celou Jižní Na cestě po středním PeruAmeriku. V Peru téměř celé pohoří spadá do Národního parku Huascarán, který byl pojmenovaný podle nejvyšší hory Peru. Ta je zároveň i čtvrtou nejvyšší horou Jižní Ameriky. Pohoří dosahuje délky až 180 kilometrů a jeho šířka se odhaduje až na 21 kilometrů. Až 33 hor dosahuje výšky nad 5500 metrů a naleznete zde spoustu jezer, kaňonů a přes 700 ledovců. První Peruánka, která horu slezla, je Tana, spolu s ní se vydáme i na ledovec Pastorurri, který je ve výšce 5200 m.n.m. Cestou k němu projedeme údolím, ve kterém rostou obří bromélie kvetoucí jen jednou za sto let. Závěr dílu bude patřit džungli.

Město Pucallpa je po Iquitosu druhým největším městem peruánské části amazonského pralesa ležícím na březích řeky Ucayali. Založili ho františkánští misionáři v 19. století a zpočátku bylo toto malé městečko naprosto izolováno od zbytku země. To se změnilo až v roce 1945, kdy sem byla dovedena první silnice. Což mělo za následek prudký rozvoj města a tím i následné kácení okolních pralesů. V dnešních dnech tak cesta do primární džungle zabere i několik dní. Okolní vesnice jsou domovem kmene Shipibó, ze kterého vzešlo mnoho významných šamanů, neboli místních léčitelů, provádějících rituály Ayahuascy, které se v kečuánštině, domorodém jazyku místních, překládá jako "liána duše" nebo "liána mrtvých".

Na cestě po středním Peru můžete sledovat 3. 4. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po středním Peru:

Na cestě po středním Peru
Na cestě po středním Peru
Na cestě po středním Peru
Na cestě po středním Peru
Na cestě po středním Peru
Na cestě po středním Peru
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !