Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Z Luďana nejznámějším českým podnikatelem: Martin Hofmann si zahraje Baťu

Z Luďana nejznámějším českým podnikatelem: Martin Hofmann si zahraje Baťu
Zdroj: Wikipedia, koláž extra.cz
+ Další fotografie
CO SE CHYSTÁ?
Martin Hofmann jede!

Jako buran Luďan si Čechy omotal okolo prstu, jako uhlazený podnikatel Tomáše Bati. si je za dva roky strčí do kapsy. Nedávno jste ho mohli vidět ve Skleněném pokoji, právě dnes jde do kin film Teroristka, kde si střihne arogantního debila.

Historický velkofilm Baťa s rozpočtem 85 milionů korun právě s Hofmannem v hlavní roli se chystá natočit producent Adam Dvořák. Premiéra je naplánována na rok 2021, kdy uplyne 125 let od narození Tomáše Bati Jeho jméno je pojmem, o jeho podnikání, včetně krušných začátků, ale málokdo ví víc.

Byznys zpočátku drhl, firma kolikrát bojovala o přežití s vyhlídkou bankrotu, ale postupně se všech dluhů zbavila a začala se rozrůstat. Kvůli stoupajícímu počtu zaměstnanců byla zahájena výstavba známých Baťových domků. Baťa nechtěl, aby se jeho zaměstnanci vyčerpávali dojížděním ještě předtím, než se vůbec pustí do práce, proto jim ubytování zajistil poblíž továrny. V několika zlínských částech tak postupně vyrostlo kolem dvou tisíc staveb, které dodnes dávají Zlínu jeho charakteristický ráz.

Během svého podnikání Baťa zavedl mnoho originálních manažerských metod. Inspiroval se při návštěvě USA. Klíčová pro něj byla motivace zaměstnanců. K sobě a svým blízkým byl ale mnohem přísnější, což přineslo své hořké ovoce. Opustil ho jeho společník i snoubenka. Z nejbližších přátel a spolupracovníků se stali nepřátelé a konkurenti. Na podnikatelském poli ale exceloval.

Od roku 1914 do roku 1918 se počet Baťových zaměstnanců zvýšil desetinásobně. Po válce přišla krize. S tou se ale Baťa vyrovnal snížením cen zboží a snížením mezd. Pracovníkům to kompenzoval tím, že jim poskytl slevy. Zásoby bot se výborně prodávaly a Baťa inkasoval deflací drahocenně zhodnocené peníze. Tímto opatřením prorazil krizové sevření a jeho levné boty začaly ovládat trh. Čtyři písmena BAŤA se stala všudypřítomným symbolem odvážného a úspěšného podnikání.

Scénář Petra Boka mapuje život Tomáše Bati v letech 1904-1924. Během těchto dvou dekád málem dvakrát přišel o život. Poprvé při vážné autonehodě, podruhé při těžkém zánětu žil na nohou. Z obojího se vykřesal a svoji firmu přivedl k světovému věhlasu. Osudnou se mu stala až letecká nehoda v roce 1932.

Film, který bude točit režisér Jan Pachl, je nyní ve stádiu příprav a hledání producentských partnerů. Plány mají tvůrci odvážné. Chtějí v něm oživit již neexistující Zlín i oprášit dobu rozmachu automobilismu a letectví. Pokud všechno klapne, máme se nejspíš na co těšit!

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy