Za „zloděje a hajzla“ musí bývalý zastupitel a právník zaplatit

  8:10
Někdejší ústecký zastupitel Jaroslav Kubín (dříve KSČM) dosáhl svého. Další bývalý zastupitel a známý právník František Nesvadba (dříve ODS) se mu musí veřejně omluvit za komentáře z Facebooku, ve kterých ho označil za zloděje elektřiny či hajzla. Zaplatí mu také 50 tisíc korun.

Jaroslav Kubín. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Na kompenzaci v této podobě se muži dohodli u Okresního soudu v Ústí nad Labem při civilním sporu, který tak skončil smírem.

„Jsem samozřejmě rád, že jsem se dočkal svým způsobem očištění jména. Musel jsem si na to počkat téměř čtyři roky,“ okomentoval záležitost Jaroslav Kubín.

Nesvadba mu vedle zmíněné finanční částky musí také zaslat dopis s přesně daným textem omluvy. Tu má zveřejnit i na svém facebookovém profilu, kde musí „viset“ půl roku. Omluvit se musí i formou inzerce v deníku MF DNES, který o případu několikrát informoval.

„Jsem nadále přesvědčen, že pan Kubín odebíral elektřinu neoprávněně. Jak vyplývá i z novinových článků, elektroměr měl zamčený a nikdo k němu nemohl. Nicméně nebyl stíhán ani odsouzen, proto se mu omlouvám za termín zloděj,“ řekl Nesvadba.

Vše začalo v srpnu 2015. Bývalý zastupitel Ústí nad Labem Radim Bzura (dříve TOP 09) tehdy na Facebooku kritizoval způsob financování provozních nákladů města.

Pod jeho statusem se rozjela diskuse, do níž se zapojil i Nesvadba. Vedl v jejím rámci konverzaci s tehdejším i současným zastupitelem Martinem Hausenblasem (PRO! Ústí), při níž se „rozvášnil“ a několikrát se vyjádřil na Kubínovu adresu.

„Zlodějem elektriky se ohánějte. Vrána k vráně, hajzl k hajzlovi,“ reagoval Nesvadba na jeden z Hausenblasových příspěvků, v němž Hausenblas Kubína zmínil. „Kubín je z nějakých důvodů váš favorit, tak mu dovolíte i krást. Bravo. On jediný může,“ napsal také advokát.

Mířil tak k několik let staré kauze, kdy Kubín čelil podezření z černého odběru elektřiny. Vždy však černý odběr popíral a nic mu nebylo ani prokázáno. Policie případ odložila.

Stížnost k České advokátní komoře podal Kubín dvakrát

„To, co o mně tenkrát napsal, mě hodně vzalo,“ komentoval Nesvadbovy výroky už dříve Kubín. A začal se proti nim bránit. Hned dvakrát podal stížnost k České advokátní komoře (ČAK).

Ta ji pokaždé označila za nedůvodnou. „Jednalo se o politickou diskusi, o vyjádření politického názoru advokáta, a ne o výkon advokacie. V příspěvcích advokáta navíc nefigurovalo křestní jméno ani příjmení stěžovatele,“ uvedla tehdy mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Kubín zároveň na Nesvadbu podal trestní oznámení. Ten kvůli tomu čelil stíhání pro pomluvu. Ústecký okresní soud následně konstatoval, že k pomluvě skutečně došlo, ale že se nejedná o trestný čin. Záležitost proto postoupil ČAK ke kárnému projednání.

Komora nejenže podnět označila opět za nedůvodný, ale navíc také za promlčený. Jaroslav Kubín se nakonec tedy rozhodl podat žalobu k civilnímu soudu.