Rumun sliboval krajanům práci v Česku. Pak je vykořisťoval a napadal

  10:34
Kriminalisté českobudějovické expozitury Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili sedmadvacetiletého Rumuna z obchodování s lidmi. Podle policistů využil 31 krajanů, kterým sliboval, že jim v Česku zajistí dobrou práci. Pak je ale vykořisťoval.

Kriminalisté zjistili, že Rumun během roku 2017 sliboval ve své rodné zemi svým krajanům zajištění práce v České republice za měsíční mzdu 40 tisíc korun. Moc dobře ale věděl, že není schopen dostát svým závazkům.

„Podle našich závěrů využil tíživé sociální situace nejméně 31 svých spoluobčanů, které následně nechal dopravit do jižních Čech. Zde jim odebral doklady a pod pohrůžkou fyzické újmy se domáhal úhrady ‚dluhu‘ za dopravu do ČR a zajištění zaměstnání,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Dále kriminalisté Rumuna viní, že svým krajanům po odpracování prvního měsíce ve strojírenském podniku zadržoval mzdu a vyplácel jim jen 500 korun týdně.

Když jeho spoluobčané chtěli, aby jim vydal všechny jejich peníze či chtěli odcestovat zpět do Rumunska, fyzicky je napadal a vyhrožoval jim likvidací.

„Tímto způsobem podle našich závěrů získal pro sebe více než půl milionu korun,“ dodal Ibehej.

Obviněného letos v březnu podmíněně propustili z vězení, kde byl za jinou trestnou činnost. Záhy ho ale zadrželi kriminalisté NCOZ a po obvinění z obchodování s lidmi ho soud poslal do vazby. Nyní mu hrozí až 12 let vězení.

Autor: