OBRAZEM: Češi spustili vodní elektrárnu v Gruzii, stavbu dalších připravují

Technologie Jonouli 1 sestává z dvojice identických turbín, které jsou pro projekt vyrobené na míru.

Technologie Jonouli 1 sestává z dvojice identických turbín, které jsou pro projekt vyrobené na míru. Zdroj: Michal Tomeš, E15

Elektrárna Jonouli 1
Elektrárna Jonouli 1
Technologie Jonouli 1 sestává z dvojice identických turbín.
Aby byla podoba technologie co nejefektivnější, sledují se data průtoku za uplynulých 70 let. Podle nich se pak elektrárna zkonstruuje.
Výstavba elektrárny Jonouli 1 vyšla asi na čtyři miliony dolarů (90 milionů korun)
20
Fotogalerie

Novou vodní elektrárnu spustila letos v gruzínské Svanetii brněnská společnost Geen. Projekt s názvem Jonouli 1 vyšel asi na 90 milionů korun, jeho stavba trvala rok a je první z řady elektráren, které chce v zemi firma podnikatele Aleše Mokrého vybudovat. 

Gruzie se dlouhodobě potýká s nedostatkem elektrické energie, kterou musí často dovážet ze zahraničí. Díky hornatému území a pravidelným srážkám drtivá většina tamní produkce elektřiny pochází z vodních zdrojů, které chce země i nadále podporovat. Typicky se jedná například o garantované výkupní ceny energie, které mají přilákat zahraniční investory. Těch se přitom do energetiky v zemi pouští velké množství. 

Dalším projektem brněnské firmy má být větší elektrárna Jonouli 2, která se bude nacházet několik kilometrů pod Jonouli 1. Investice do její výstavby má přitom přesáhnout miliardu korun, výkon celé soustavy pak dosáhne asi 40 megawattů. 

Geen však není jedinou českou firmou, která v zemi působí. Patnáct vodních elektráren má v Gruzii společnost Energo-Pro, která je zároveň jedním z hlavních distributorů energie v Gruzii.

Od našeho zpravodaje