Hlavní obsah

Potulný dudák už zahrál ve 100 zemích světa. Připsal si rekord

Novinky, mšv

Před několika lety si poloviční Skot Ross Jennings stanovil nevšední cíl: zahrát na dudy v každé zemi světa. Do cíle má sice ještě daleko, ale aktuálně pokořil významný milník a stanovil nový světový rekord, když na tradiční skotský nástroj zahrál ve stém státě. Bylo jím USA, napsal server Inside Edition.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„USA, jsi oficiálně zemí číslo 100,“ uvedl Jennings, který si pro hraní ve Spojených státech amerických vybral slavné newyorské náměstí Times Square. „Myslím, že to je jedno z nejvíce ikonických míst v zemi,“ odůvodnil své rozhodnutí. Do vytyčeného cíle mu však ještě množství destinací schází, OSN uznává svrchovanost 206 států, což by pro Jenningse znamenalo, že je těsně před polovinou. Rekord mu ale náleží už teď.

Brit se skotskými a irskými kořeny se na svoji cestu vypravil v roce 2014, přičemž jeho první zastávkou bylo Tunisko, kde jsou dudy zvané mizwad národním hudebním nástrojem. Jennings ale neminul ani další africké státy, jeho cesta ho zavedla samozřejmě po Evropě nebo i Asii, kde hrál například před Tádž Mahalem nebo na Velké čínské zdi.

Nedávno se zastavil také v České republice, která se stala jeho 98. navštívenou zemí. Nezahrál ovšem v Praze, nýbrž v Brně. Na Facebooku napsal, že ho pobavilo české slovo dudy, které se používá i jako slangový výraz pro prsa.

Své putování Jennigns poctivě dokumentuje třeba na Instagramu, kde ho lze najít pod jménem TheFirstPiper. Pod stejným názvem pak vede i webové stránky. Na fotografiích kromě dud nesmí chybět ani tradiční skotský kilt. „Miluju cestování a hraní na dudy, tak jsem si řekl, proč nezkusit něco, co ještě nikdo neudělal?“ vysvětluje důvod, proč se na pouť vydal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám