Shodit dívku z vyhlídky mladík neplánoval, byl to zkrat, tvrdí psycholožka

  12:28
Znalci zhodnotili u Krajského soudu v Hradci Králové uvažování a chování Lukáše Tučka obžalovaného z pokusu o vraždu bývalé přítelkyně. Podle spisu ji shodil z opěrné zdi vyhlídky Milohlídka v Jičíně. Psycholožka řekla, že shodit dívku zřejmě neplánoval a jednal impulzivně.

Podle psychiatrického posudku netrpí dvacetiletý obžalovaný duševní nemocí.

„Jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti byly v době skutku zachovány,“ řekla nejdříve soudní znalkyně z oboru psychiatrie Michaela Málková. Zároveň uvedla, že nezjistila, že by obžalovaný trpěl po incidentu ztrátou paměti.

V září 2017 tehdy osmnáctiletý mladík podle spisu pozval po rozchodu stejně starou dívku na procházku do lesoparku Čeřovka v Jičíně nedaleko centra města.

„Po příchodu dvojice přelezla zábradlí ochozu a stoupla si za něj. V ten moment obžalovaný přistoupil k dívce a strčil ji do osmimetrové rokle. Poškozená se při pádu stihla zachytit zábradlí. Obžalovaný jí však nahoru nepomohl, ale násilím ji dostrkal na okraj otevřené rokle, až spadla. Ihned potom chtěl spáchat sebevraždu a skočil za ní,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Obžalovaný v přípravném řízení vinu přiznal. Na začátku hlavního líčení před týdnem však otočil, zpochybnil výpověď poškozené a řekl, že si z dané chvíle nic nepamatuje (více čtěte v článku Scéna z Titaniku a pád páru do rokle).

Podle soudní znalkyně z oboru psychologie Lenky Čermákové je obžalovaný nadprůměrně inteligentní. Znalkyně u něj neobjevila žádné vývojové poruchy. Kvůli své nevyzrálosti však mladík vykazuje narcistické rysy, jedná pasivně-agresivně a ješitně a má zranitelné ego.

Emoční vypětí u obžalovaného může podle ní vést k neuváženému činu. Potlačuje frustrace, ale pak ztrácí sebeovládání, což vede ke zkratkovitému jednání. 

Psycholožka tvrdí, že právě tyto faktory sehrály v osudný den hlavní roli. 

„Citově krizovou situaci řešil zkratkovitě a impulzivně, nebylo to zřejmě nic plánovaného. Nezvládl rozchod s partnerkou,“ uvedla Čermáková a doplnila, že resocializaci obžalovaného vidí jako zásadně příznivou.

Poškozená je dodnes v lékařské péči. „Utrpěla kompresní zlomeninu dvanáctého hrudního obratle, nitrodřeňové zlomeniny prvního a druhého bederního obratle, nestabilní zlomeninu třetího bederního obratle a podvrtnutí pravého hlezenního kloubu - natažení předního vazu mezi kostí holení a lýtkovou s otokem měkkých tkání v okolí,“ stojí ve spisu.

Na začátku celé kauzy stála teorie, že pár spadl nešťastnou náhodou. Vyšetřování však ukázalo, že o nehodu nešlo. Policie získala důkazy, že mladík dívku shodil úmyslně. Policie ho obvinila z pokusu o vraždu loni v prosinci. Hrozí mu až 18 let vězení.

Co se odehrálo na Milohlídce, policie ověřovala při rekonstrukci:

Autoři: ,