OBZOR: Příběh úspěšného družstva

ZLÍN - Dnes jde o respektovanou výrobní firmu se špičkovým strojním vybavením, počátky družstva však byly trochu kuriózní. Vše začalo před 55 lety asi třicítkou lidí, kteří se věnovali loupání cibule pro velké závodní kuchyně. Družstvo vzniklo transformací Svazu čs. invalidů, odtud tedy pramenilo poslání zabezpečovat pracovní příležitosti pro lidi s tzv. změněnou pracovní schopností. A s tím se podnik ztotožňuje dodnes, byť zaměstnávání velkého podílu zdravotně postižených je obrovskou výzvou pro udržení konkurenceschopnosti a generování přiměřeného zisku.

Před revolucí disponoval OBZOR sedmi výrobními závody s odloučenými provozovnami. Hlavní závod sídlil ve Zlíně-Loukách, ostatní závody a provozovny byly rozmístěny po celé Moravě. Po roce 1990 se část závodů více či méně úspěšně osamostatnila a v současné době má družstvo kromě hlavního sídla ve Zlíně odloučené závody v Uh. Hradišti a Olomouci. Není bez zajímavosti, že Kovoplast Hluk, který byl dříve jedním z odloučených závodů patřících družstvu OBZOR, figuruje spolu s OBZORem na seznamu Českých 100 nejlepších v kategorii Zaměstnanost & družstevnictví za loňský rok.

Záměru zaměstnat zdravotně postižené je nezbytné přizpůsobit pracovní podmínky,ale brát na to ohled i ve skladbě výrobních programů. Ty se v pionýrských letech mnohokrát obměňovaly, většinou šlo o drobnou manuální výrobu. Za důležitý mezník v historii se považuje zavedení vlastní výroby vačkových spínačů na počátku sedmdesátých let. Díky strategickému nákupu nových technologií a vybudováním vlastní vstřikolisovny OBZOR krom zvyšování produkce vačkových spínačů úspěšně vstoupil do segmentu automotive, kde v současnosti dodává plastové díly pro přední evropské automobilky, dodává komponenty pro výrobce signalizační techniky a mezeru na trhu našel i v produkci dávkovačů léků a dóz pro zdravotnictví. Záběr je ale díky technologiím pro kovolisování a kovoobrábění ještě širší. Na přelomu tisíciletí Obzor využil stávající distribuční sítě a odstartoval výrobu domovních vypínačů a zásuvek.

Vyšší náklady na pracovní místo

Kromě nutnosti  přizpůsobovat výrobní program možnostem lidí se zdravotním omezením existuje v případě firem zaměstnávajících zdravotně postižené ještě jedno úskalí. „Zdravotní omezení zaměstnanců většinou neumožňuje plný pracovní výkon, vykazují častější nepřítomnost v práci a navíc je nutné zřídit více režijních pracovních míst, která se věnují podpoře zaměstnanců se zdravotním omezením. Náklady na jedno pracovní místo jsou tak mnohem vyšší. Tento hendikep tak částečně kompenzuje stát  prostřednictvím dotací. I tak na dnešním trhu není jednoduché zaměstnanost postižených dlouhodobě udržet a současně si zachovat konkurenceschopnost. Nám se to naštěstí stále daří, a to i díky vysoké kvalitě a životnosti našich výrobků a mnohdy osobnímu a vstřícnému přístupu k zákazníkům,“ uvedl Radek Číž, obchodně-výrobní náměstek družstva OBZOR.

Promyšleným vedením se OBZORu podařilo zajistit pro celou řadu svých produktů kompletní výrobní řetězec v rámci družstva. Mají vlastní vývojové centrum, kde vzniká a rozvíjí se nová myšlenka, vlastní konstrukční oddělení, kde navrhnou formy, ty si ve své nástrojárně sami vyrobí a použijí je pro výrobu komponent, které následně v dílnách pracovníci smontují. Takový model uplatňují např. v případě produkce čtyř atraktivních řad domovních vypínačů, které nabízí jak klasický, tak velmi luxusní a originální designy a znají je zákazníci doma i v zahraničí. „Naší TOP řadou je RETRO kolekce vypínačů, která odkazuje na doby první republiky, ale zároveň se hodí i do velmi moderních až strohých interiérů. Perličkou je, že nám jako jediným na trhu retro vypínač skutečně ´cvaká´… tak jako kdysi. Odpovědí na poptávku po originalitě v bytovém designu jsou také ´betonové ´ vypínače v našich modelových řadách DECENTE a RETRO. Oblibě se dlouhodobě těší základní modelová řada ELEGANT,“ shrnul nedávné úspěchy Číž.

Strategický zaměstnavatel V roce 1990 pracovalo pro závody Obzoru 1 700 zaměstnanců, dnes je toto číslo o poznání nižší – v závodech ve Zlíně, Uherském Hradišti a Olomouci pracuje celkem 270 lidí. I tak se družstvo řadí ve Zlínském kraji ke strategickým zaměstnavatelům osob se zdravotním  omezením. OBZOR zaměstnává téměř 70 % osob se zdravotním omezením. Hlavními zdroji příjmů je výroba produktů pro domovní a průmyslovou elektroinstalaci, kovových a plastových dílů, dílů pro automobilový průmysl. „Největší tržby přináší spolupráce s rakouskou firmou AUER Signal, pro niž dodává OBZOR plastové komponenty pro signalizační techniku. Důležitou částí programu jsou výrobky pro automotive a hýčkáme si samozřejmě i vlastní hotové výrobky, vypínače a vačkové spínače,“ prozradil náměstek. 

OCENĚNÍ PRO OBZOR

  • Českých 100 nejlepších 2013 a 2018 (Kategorie Zaměstnanost & družstevnictví)
  • Výrobní družstvo roku 2017, 2012, 2011
  • Ocenění Hospodářské komory ČR za dlouhodobou podporu podnikání 2018
  • Ocenění Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů za přínos k rozvoji podnikání 2018

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x