Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský kraj trápí nedostatek lékařů na ambulancích

Jihočeský kraj trápí nedostatek lékařů, kteří jsou ochotni vykonávat služby na pohotovosti. Většinou se to týká všeobecných lékařů, pediatrů a zubařů a hrozí, že některé ambulance nemusí být o svátcích otevřeny. Na provozu lékařských pohotovostí se podle zástupců vedení kraje střídá jen zlomek doktorů, kteří mohou tuto činnost vykonávat. Jihočeský kraj proto vyzývá ostatní lékaře, aby se zapojili do služeb v ambulancích.

Například na Českobudějovicku může podle ně vykonávat pohotovost 92 ambulantních lékařů pro dospělé, na pohotovostních službách se jich však střídá 15. „Takže se nám stává, že v kraji jsou doktoři, kteří za rok odslouží 70 pohotovostí. Přitom pokud by se do toho systému zapojili všichni, vychází čtyři služby na jednoho za rok,“ upřesnil vedoucí odboru zdravotnictví jihočeského krajského úřadu Petr Studenovský.

Nejmenší zájem o služby na ambulancích je ve svátcích. „Ať jsou to Vánoce, Velikonoce nebo jiné volné dny,“ řekl Studenovský. V Jihočeském kraji je 18 míst lékařské pohotovostní služby, často jsou v nemocnicích, někde také na poliklinikách nebo v jiných prostorách. Loni lékaři na pohotovostech v regionu ošetřili 69 tisíc pacientů, 55 tisíc z nich na ambulancích v jihočeských nemocnicích.

Studenovský doplnil, že lékařská pohotovostní služba má ve zdravotnictví velký význam. „Jedná se o takzvanou odkladnou péči, kdy nemusí zasahovat záchranná služba nebo pacient nepotřebuje přímo do nemocnice. To znamená, že ambulance ošetřují lidi s chřipkou nebo lehčími úrazy. Pokud by pohotovost nefungovala, ještě víc tím zatížíme záchrannou službu a nemocnice,“ uvedl Studenovský.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, lékaři, zaměstnanost, Jihočeský kraj, lékař, nemocnice, Velikonoce, okres České Budějovice, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj trápí nedostatek lékařů na ambulancích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.