Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman dal prezidentovi Rakouska „čupr“ pohorky a potykali si. Ivana obhlédla palác

Autor: Jakub Kopřiva - 
3. dubna 2019
13:00

Červený koberec, nastoupení vojáci, burácející kapela. Velkolepé přivítání čekalo na prezidenta Miloše Zemana (74) ve vídeňském Hofburgu, kde se setkal se svým rakouským protějškem Alexanderem Van der Bellenem (75). A zatímco státníci jednali, stačili si potykat a hlava státu našich sousedů dostala pohorky, jejich manželky vyrazily na prohlídku paláce.

Zeman dorazil k prezidentskému paláci v 10 hodin dopoledne, kde na něj už nedočkavě čekal dobře naladěný Van der Bellen. Byl v doprovodu první dámy Rakouska Doris Schmidauerové (55), která se ujala manželky české hlavy státu Ivany Zemanové (53). Po přijetí a menším rovnání na červeném tepichu si prezidentské páry vyslechly hymny a vydaly se do útrob paláce.

Zatímco hlavy státu vedly státnické dialogy, první dámy vyrazily na prohlídku salonků v Hofburgu. Aby byl výklad co nejpřesnější, dělal jim společnost průvodce i překladatel. Několik minut strávila skupinka například v rudých a zlatých interiérech salonku Marie Terezie s dominantou portrétu rakouské císařovny. Odpoledne se pak Zemanová vydala na prohlídku vídeňského podzemí.

Video  Manévry na červeném koberci: Pro Ivanu Zemanovou museli udělat místo  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

„Milý Sašo, jsme stejně staří, pardon, stejně mladí“

Rakouský prezident ocenil přátelské vztahy obou zemí, na což žoviálně navázal i Zeman. „Milý Sašo, potykali jsme si. Jsme stejně staří, pardon, stejně mladí,“ prohlásil. Při jednáních přišla řeč na oblíbené téma české hlavy státu – plavební kanál Dunaj–Odra–Labe. „Plynule jsem hovořil a nepustil pana prezidenta ke slovu, abych ho přesvědčil,“ komentoval jednání Zeman s tím, že jeho protějšek se k tomu postavil neutrálně.

Velkou radost měla rakouská hlava státu z dárku. A ten byl dost netradiční. „Velkou radost jsem měl, říkal jsem manželce, že potřebuji boty na túry do vídeňského lesa. A teď jsem je dostal,“ vykládal s úsměvem prezident. Pohorky jsou o to speciálnější, že mají na sobě motivy z komiksů, které má Van der Bellen ve velké oblibě už od dětství.

Benešovy dekrety jako vyhaslé téma

Trochu ostřejší jazyk použil Zeman, když odpovídal na dotaz novináře z rakouského Kurieru. Ten se ptal na společnou česko-rakouskou učebnici dějepisu a to, jak se v ní bude interpretovat odsun sudetských Němců z poválečného Československa. A jestli není na čase zrušit Benešovy dekrety. „Touto inteligentní a třeskutou otázkou se prezidenti nezabývali,“ pronesl český prezident s tím, že dekrety mají řešit historici a on sám je považuje za vyčpělé.

Prezidenti – oba vášniví kuřáci – spolu řešili problematiku dopravy, kdy stále chybí dálnice spojující Brno s rakouskou metropolí nebo Prahu a Linz. Už v minulosti se z Vídně ozývaly hlasy, že Rakušané svoji část postavili, a teď je řada na nás. A přišla řeč i na jadernou energetiku. „Existují rozdílné názory mezi přáteli, třeba v oblasti jaderné energetiky. Sledujeme dostavbu jaderných reaktorů s jistými obavami,“ nechal se slyšet rakouský státník.

Na Zemana čeká i rakouský Sobotka

Odpoledne má Zeman na programu setkání s exprezidentem našich jižních sousedů Heinzem Fischerem, se kterým má přátelský vztah, i šéfem Národní rady Rakouska Wolfgangem Sobotkou. Druhý ze tří dnů státní návštěvy zakončí hlava státu na ekonomickém fóru opět v doprovodu Van der Bellena.

Ve čtvrtek by se měl český prezident setkat s rakouským ministrem dopravy Norbertem Hoferem, kterého podpořil během jeho kandidatury na prezidenta. Svoji třídenní návštěvu pak plánuje zakončit u zárodků kanálu Dunaj–Odra, který se začal stavět za vlády nacistického vůdce Adolfa Hitlera a nikdy nebyl dokončen.

mbmb ( 5. dubna 2019 04:49 )

treba Mynar

mbmb ( 5. dubna 2019 04:42 )

Mozna rozgavarili s van Bell je ze severu byv.Ruska, take krizenecek , jeho soucasna zena hazela pred lety rajcata na hosty plesu v Opere A socan Misa ex starosta to je take neco. Zajimave na cele te veci je jak noviny-Babise vychvaluji a najednou Jim vadi jak se chova Milos s Ivanou-porad stejne blbe, ale celou dobu psali ody na cisarovi nove saty. Je to valka gangu o kreslo na Hrade. Podivejte se po svete Junke, Angela, Trump,to jsou od bank koupene loutky , nic velikeho nehledejte !Babis chce byt prezidentem tak "topi v presse" a s tou jeho budou v te "vyssi spolecnosti" jako doma

murQ ( 3. dubna 2019 16:40 )

Škoda že někdo nedohlíží na ohoz Ivany.

murQ ( 3. dubna 2019 16:29 )

Trapný bylo jak si na tiskovce řekl o pochvalu, obdarovaný to vydržel.

prasatkopepicek ( 3. dubna 2019 16:08 )

Mel ty boty nazout a s rozbehrm ho kopnout do prd3l3. Kam Zeman vleze, tam je jen ostuda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa