Dokument o Vivienne Westwood ukazuje aktivistku, která se nevzdává ani v sedmasedmdesáti letech

3. duben 2019

Do českých kin vstupuje nový dokument o světově známé britské módní návrhářce, stylové ikoně a environmentální aktivistce Vivienne Westwood. Jmenuje se Westwood: Punk, Icon, Activist a natočila ho mladá režisérka Lorna Tucker. Proč Vivienne film odmítla posvětit, co je na něm zajímavého a jak se režisérka Lorna Tucker dostala do módního světa?

Vivienne stála společně s hudebním manažerem Malcolmem McLarenem u začátků punku v Londýně. Někteří tvrdí, že ho vymyslela, jiní, že ho prodala. Je fakt, že kapela Sex Pistols vznikla proto, aby propagovala oblečení z jejich obchodu, ve kterém nabízeli staré desky a módu. Na druhou stranu to ale byli přátelé a stálí zákazníci, kteří v té době punkovou attitude jednoduše žili. A Vivienne v módě dokázala vyjádřit postoje, estetiku a naladění lidí ve svém okolí.

Z dokumentu Westwood: Punk, Icon, Activist

Pokud se chcete dozvědět celý příběh života a tvorby Vivienne Westwood, otevřete knihu. Konkrétně její autorizovaný životopis, který z velké části sama napsala a v českém překladu vyšel v roce 2015. Pokud se s ní ale chcete setkat a nahlédnout do zákulisí globální módní značky, jděte se podívat na film.

Režisérka Lorna Tucker se totiž zaměřila na pohled zevnitř. Ukazuje Vivienne a jejího životního i kreativního partnera Andrease Kronthalera ve chvílích, kdy tvoří, pochybují, kdy se hádají s ostatními členy týmu a kritizují vlastní práci. Zachycuje, jak stále dokola bojují o kontrolu nad děním ve své vlastní značce a jak výbušná a lidsky náročná může spolupráce s nimi být.

Je možné, že i tohle je jeden z důvodů, proč Vivienne film hned po premiéře na Sundance odsoudila. Dalším ale je to, co otevřeně řekla ve veřejných vyjádřeních a co opakuje i ve filmu. Mluvit o svých začátcích, o punku a spolupráci s McLarenem je pro ni dnes strašně nudné. Považuje to za ztrátu času, protože už o tom existuje spousta materiálů a obšírně se o tom rozepsala v biografické knize.

Proč šla Vivienne Westwood do natáčení s Lornou Tucker? Jaký je kontext dalších prací Lorny Tucker a proč bude její nejnovější film o bezdomovectví? Čím je film Westwood: Punk, Icon, Activist výjimečný a poutavý pro široké publikum?

Spustit audio