Čeští orientační běžci získali cenu Fair play

Čeští orientační běžci získali cenu Fair play

Český klub fair-play rozdával v pondělí ceny za rok 2018. Připomněl několik silných lidských příběhů, mezi nimi i české orientační běžce. Držitelem hlavní ceny se stal legendární fotbalista Antonín Panenka.

Kvarteto orientačních běžců Denisa Kosová, Miloš Nykodým, Vojtěch Král a Jana Knapová se připravovalo na závod sprintových štafet na Mistrovství Evropy ve Švýcarsku. Cestou na tento závod se stali svědky vážné dopravní nehody. Zastavili u hořícího auta a pokusili se zachránit život řidiči, který zůstal uvězněný uvnitř. „Auto se před námi otočilo ve vzduchu, zastavilo se mezi svodidly a okamžitě začalo hořet. Naše posádka nezůstala pouze přihlížet a několik členů se vydalo oheň hasit, však marně. Následoval menší výbuch a auto začalo celé hořet. Člověku uvnitř jsme nebyli schopni pomoci,“ popsala dramatické momenty členka štafety Denisa Kosová.  Jen několik desítek minut po tomto děsivém zážitku se postavili na start závodu s velmi zvláštními pocity. Závod se všem členům nakonec povedl a jen těsně českým reprezentantům unikla medaile. Česká smíšená štafeta si odvezla pomyslné brambory. „Velmi si ocenění vážíme! Naše jednání bylo pro nás samozřejmé, ale jsme rádi, že může motivovat další k pomoci lidem v ohrožení života,“ uvedla Jana Knapová, která ocenění za český tým přebírala. Český klub fair-play udělil orientačním běžcům děkovné dopisy.

Není to však první ocenění pro orientační běh. V roce 2009 získal Hlavní cenu za čin Českého klubu fair play zlínský orientační běžec Michal Smola, který přerušil svoji trať v průběhu závodu štafet, když pomohl vážně zraněnému švédskému závodníkovi a tím přišel o šanci na zisk zlaté medaile. O dva roky dříve bylo oceněno trio Zuzana Kubátová, Klára Petráčková a Tereza Doškářová z OK Jilemnice. Na mistrovství republiky ve štafetách na prvním úseku, kdy byly všechny na čele závodu, jedna ze soupeřek upadla a utrpěla tříštivou zlomeninu předloktí. Bez ohledu na další průběh závodu dvě zůstaly na místě a třetí běžela do cíle uvědomit pořadatele.

Orientační běh je obecně uznáván sportem podle Českého olympijského výboru, kde férových gest je během roku několik. Ne všechny jsou medializované, ale pro orientační běžce naprosto samozřejmé.

České kvarteto získalo děkovné dopisy za čin. Foto: ČOV.