Ve věznici Bytíz mají psí pomocníky, odměnou jim je utrpení stíhaného

  17:17
Specialisté na výcvik služebních psů předvedli své umění v Příbrami. Celkem se nyní starají o jedenáct zvířat. Kromě těch, která slouží k obraně, mají ve věznici známé také jako Bytíz specialisty na vyhledávání omamných látek.

„Co děláš, tys nerozuměl?“ tříští se o stěny domů křik směřující ke zmatkujícímu muži. Silné vodítko podobné spíše lanu se opakovaně prudce napíná. To jak s ním pes na konci netrpělivě trhne. V akci, i když jen nahrané, jsou právě služební psi z Věznice Příbram. A mají společnost, s nimi jsou tu děti, které navštěvují školu v ulici Pod Šachtami.

První vyučovací hodinu nového týdne zahájily neobvykle. Na travnatém plácku za budovou. A podívaná, která je za pár okamžiků čeká, dost možná předčí všechna akční dramata, která o víkendu zhlédly v televizi či vybojovaly na herní konzoli. Na scéně se postupně objeví belgický, holandský a německý ovčák. Akce je součástí projektu Ochrana obyvatel při mimořádné události.

Bez modřin se to neobejde

„Syčák, syčák,“ křikne psovod k zuřivě štěkajícímu zvířeti a oba vyrazí vpřed. Jakmile se pes dostane blíž, vrhá se na protivníka. Figurant, nyní v roli prchajícího či vzpurného vězně, mu nastavuje předloktí chráněné speciálním návlekem.

Pes se zakousne a nepovoluje stisk, visí ve vzduchu. Domnělý uprchlík ale náhle zahazuje ochrannou manžetu. Snaží se tak zmást psa a prchá ze svahu za budovu školy. Marně, čtyřnohý pronásledovatel je mu opět v patách.

„Pes by neměl mít zájem o věci, které figurant upustí, ale měl by se nadále věnovat člověku. Může se totiž stát, že třeba v zimě může mít pachatel na sobě spoustu bund, pes kus utrhne, uspokojí se a pachatel utíká,“ komentuje ukázku kynolog, který před chvílí pocítil na vlastním těle stisk i váhu služebního psa.

Zvíře musí mít při zásahu potřebnou motivaci, proto je třeba vyvolat v něm doslova „zlobu“. Alespoň tak to nazývají cvičitelé, ale nejde o nic negativního, psi přece mají za úkol zakročit ve vypjaté situaci. Ostré nasazení si ve skutečnosti užijí jen výjimečně.

Další ukázka začíná podobně, jen s jiným aktérem. V hlavní roli je nyní osmnáctiměsíční pes. „Stůj, tady vězeňská služba, jménem zákona stůj, nebo použiju služebního psa!“ Tentokrát se pes zakousne opravdu silně a na dlouho.

„Jak dlouho to vydrží?“ zajímá přihlížející školáky. „Záleží na fyzickém fondu zvířete. Takoví ti v blahobytné kondici jen chviličku, většinou v řádu vteřin, ale takoví ti atleti, jako jsou právě belgičtí a holandští ovčáci, mnohem déle,“ vysvětluje figurant s tím, že důležité je, aby se pes po zákroku ihned z pachatele nestáhl. Musí ho pořád hlídat.

Schyluje se k poslednímu dramatu. Tentokrát „pachatel“ bije o sebe prázdnými plastovými kanystry. Opět proto, aby byl pes připraven, že stíhaný něco zahodí. Zákrok je stejně jako v předchozích dvou případech velmi rychlý.

„Psa nemáme jako mazlíčka, ale jako donucovací prostředek. Je to podobné jako se zbraní. Musíme s ním proto pracovat tak, aby se ta ‚zbraň‘ nevymkla kontrole,“ zdůrazňují psovodi.

Podle nich je pro jejich psí svěřence odměnou utrpení stíhaného. Právě proto figurant předstíral muka, jakmile se do něj pes zahryzl. Přestože ho chránil takzvaný ringo oblek, sténal naschvál bolestí.

Úplně bez následků to ale není. „Přestože na sobě máte oblek, i tak to docela bolí. Pes ringo neprokousne, ale způsobí vám modřiny, otlaky,“ upozorňuje Jiří Beneš.

Pár šrámů má jistě i jeho kolega, kterému právě skončilo jedno z dnešních tří „představení“. Přesto má zjevně ještě dost elánu a nezadal by si s profesionálními baviči. Rozhodne se totiž dětské publikum trochu zapojit do dění.

„Komu se to líbilo, ať zvedne ruku. Všichni? Tak kdo měl ruku nad hlavou, bude zpívat se mnou,“ obrací se na přihlížející školáky a skupinku záhy rozezpívá. O volbě songu nemůže být pochyb. „Skákal pes...“ zní pod Březovými horami.

Předvádění je součástí tréninku

Vězeňští kynologové vyrážejí předvádět své umění poměrně často. Kromě velké přehlídky složek integrovaného záchranného systému na Dni bezpečí také na letní tábory, zájem prý mají i jednotlivé obce.

„Bereme to jako součást výcviku. Při běžném tréninku jsou sice psi v kontaktu s figurantem, ale v okolí není nikdo další. Takže podobné akce jsou dobré proto, že jsou zvířata v jiném prostředí a jsou tam přítomni i další lidé. Snažíme se ale vyjíždět i jindy, využíváme rovněž třeba kynologické cvičiště v Podlesí u Příbrami,“ říká vedoucí vězeňských psovodů.

S kolegy od policie či armády se jeho lidé potkávají spíše ve výcvikových střediscích a na kynologických přeborech.

„Sami některé pořádáme. Soutěže mají mezinárodní účast, jezdí na ně psovodi ze Slovenska, Maďarska, Německa. Česko je v tomto ohledu dominantní. A nejde o nějakou tradici, myslím, že je to hlavně o lidech,“ podotýká Jiří Beneš. V kategorii výcviku německých ovčáků mají Češi dokonce dvojnásobného mistra světa Václava Oušku, který slouží u Policie České republiky.

  • Nejčtenější

Na důstojný život je potřeba 45 tisíc, v Praze ještě víc, vypočetla platforma

16. dubna 2024  16:33

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdražit zóny a část peněz rozdělit lidem bez aut. Praha 7 chce parkovací revoluci

10. dubna 2024  12:13

Praha 7 dlouhodobě řeší nedostatek parkovacích míst a naopak neustále se zvyšující počet aut....

Po srážce s pracovním strojem zemřel ve Všestudech na Mělnicku cyklista

10. dubna 2024  20:07

Ve Všestudech na Mělnicku ve středu vpodvečer po srážce s pracovním strojem zemřel cyklista....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Jarůšek vyměnil hokejky a řádil na startu baráže: Snad mi je zase Jágr nevezme

17. dubna 2024  22:12

Za celou letošní extraligu pouhé čtyři góly, teď dva za šest minut a navrch asistence. Za probuzení...

Na Kladno máme! cítí střelec Vsetína. A blahořečí fanoušky: I venku jsme doma

17. dubna 2024  21:20

Kladno výrazně přestříleli 44:26, gól ovšem hokejisté Vsetína slavili až 152 sekund před koncem za...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...