3. dubna 2019 • 14:50

TOP 7 supervýkonů v NBA! Westbrook psal historii 20-20-21, kdo dál?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Russel Westbrook či Kobe Bryant se v NBA postarali o nezapomenutelné momentyRussel Westbrook či Kobe Bryant se v NBA postarali o nezapomenutelné momentyFOTO: Koláž iSport.cz

    Basketbalovou NBA oslnil výkon Russella Westbrooka, který v noci nastřádal dvojciferné ukazatele ve třech kategoriích - a všechny začínaly na dvojku, což před ním dokázal jen legendární Wilt Chamberlain. Před více než 50 lety. Na jaké historické milníky se v nejlepší basketbalové lize světa nezapomene?

  • Scott Skiles: 30 asistencí

    Den před Silvestrem 1990 se v zápase dvou bídných týmů zrodil parádní rekord. Scott Skiles z Orlanda Magic dal při zápase s Denverem dohromady 30 přihrávek a překonal výkon Kevina Portera z roku 1978. Skiles už během prvního poločasu nahrál na šestnáct košů, na konci třetí čtvrtiny měl 25 asistencí a sedm minut před koncem vyrovnal Porterův výkon. „Oznámili, že jsem vyrovnal rekord a cítil jsem na sebe tlak. Povedlo se mi pár nahrávek, které by si asistenci zasloužily, ale čas ubíhal,“ líčil Skiles. Rekordní nahrávky se dočkal 19,6 sekundy před koncem. Nastřádal také 22 bodů a 6 doskoků.

    Scott Skiles měl při zápase s Denverem 30 rovných asistencíFoto Profimedia.cz

  • David Robinson: 71 bodů

    Hráči San Antonio Spurs 24. dubna 1994 kontroverzním způsobem dotlačili Davida Robinsona k titulu nejlepšího střelce základní části NBA. Robinson bojoval na dálku s Shaquillem O´Nealem z Orlanda a potřeboval ho výrazně přestřílet. Spoluhráči mu v zápase na hřišti Los Angeles Clippers nejen připravovali příležitosti, ale dokonce schválně faulovali, aby získali čas pro vlastní útoky. „Bylo to neuvěřitelné. Jako lídr chci vyhrávat zápasy, ale můj tým dneska chtěl, abych střílel,“ řekl Robinson po svých 71 bodech, které mu střelecký titul zajistily.

    Davida Robinsona dotlačili spoluhráči k trofeji pro nejlepšího střelce NBAFoto Reuters

  • David Thompson: 73 bodů

    Historicky těsný souboj o střelecký titul sezony 1977/1978 pomohl Davidu Thompsonovi z Denver Nuggets k 73 bodům v posledním zápase základní části proti Detroitu, který se loučil se svou Cobo Arenou. Thompson začal osmi přesnými trefami z pole, v jedné ze čtvrtin nasázel 32 bodů, čímž překonal rekord Wilta Chamberlaina. Nuggets nakonec zápas prohráli, ale Thompson napálil 73 bodů, které ho udrželi ve hře o titul nejlepšího střelce. „Cítil jsem se jako Superman na steroidech,“ smál se Thompson. Jeho soupeř George Gervin ze Sant Antonia potřeboval v posledním zápase 58 bodů a nastřílel o deset víc. V nejtěsnějším střeleckém souboji historie tak nakonec triumfoval průměrem 27,22 bodů na zápas proti Thompsonovým 27,15.

    David Thompson zaznamenal za jediný duel 73 bodů. Cítil se jako supermanFoto Profimedia.cz

  • Kobe Bryant: kóta 81

    Nejblíž rekordním sto bodům Wilta Chamberlaina se 22. ledna 2006 přiblížil Kobe Bryant, když v zápase Los Angeles Lakers proti Torontu nastřílel 81 bodů a pomohl k vítězství 122:104. Zatímco Chamberlain svou stovku nastřílel v jasném zápase, Lakers museli tvrdě bojovat o vítězství. A jestliže Chamberlain dával většinu bodů z pod koše, Bryant si musel pomoci sedmi trojkami. „O tom jsem ani nesnil. Je to jedna z věcí, která se těžko vysvětluje,“ usmíval se Bryant.

    Kobe Bryant v zápase Los Angeles Lakers proti Pelikánům z New OrleansFoto Reuters/Derick E. Hingle-USA TODAY Sports

  • Chamberlainova stovka

    Wilt Chamberlain je jediným hráčem historie NBA, který v jednom zápase nasázel 100 bodů. Stalo se 2. března 1962 v zápase jeho Philadelphie Warriors (dnešní Golden State) proti New York Knicks. Šlo o bezvýznamný zápas na konci základní sezony, na nějž dorazilo jen 4124 diváků. Chamberlain strávil předchozí noc pařbou v New Yorku, se svou partnerkou se rozloučil v šest ráno a o dvě hodiny později sedal s kocovinou do vlaku mířícího do Philadelphie. Zápas se hrál ve staré hale v Hershey v odéru místní továrny na čokoládu. Chamberlain dal za poločas 41 bodů, což tehdy nebyla žádná senzace. Hráči Warriors ale začali hrát všechny akce na něj a skóre rychle narůstalo. Stý bod vstřelil 46 sekund před koncem. Fanoušci vtrhli na hřiště, devět minut se nehrálo, ale pak se utkání dokončilo.

    Wilt Chamberlain stihl za jeden zápas nasázet 100 bodůFoto Wikipedia

  • Chamberlainův double triple bouble

    Dosud jediným hráčem, který nasbíral double triple double, byl legendární Wilt Chamberlain, který v únoru 1968 zapsal 22 bodů, 25 doskoků a 21 asistencí, Russellu Westbrookovi tak na jeho výkon v úterý v noci scházely dva body a pět doskoků. Chamberlain 2. února 1968 svým slavným počinem pomohl Philadelphii 76ers k vítězství 131:121 nad Detroit Pistons. „Dnes je velký výkon už triple double. Když zápas skončil, všem bylo jasné, co dokázal,“ vzpomínal statistik 76ers Harvey Polack na stránkách PhillyBurbs.com.

    Legendární basketbalista Wilt Chamberlain dokázal v roce 1968 něco neuvěřitelnéhoFoto Profimedia.cz

  • Westbrookův double triple double

    Aktuální senzace. Triple double s třemi číslicemi s dvojkou na začátku (tzv. double triple double) nebyl v NBA viděný přes půl století. Russel Westbrook ale v noci na dnešek při výhře 119:103 nad oslabenými Los Angeles Lakers nastřílel 20 bodů, doskočil 20 míčů a přidal 21 asistencí. Westbrook svůj unikátní výkon věnoval kamarádovi a hudebníkovi Nipseymu Hussleovi, který byl v neděli zastřelen před svým obchodem v Los Angeles. „Byl to někdo, ke komu jsem vzhlížel, hrozně to mnou otřáslo,“ řekl Westbrook. „Modlím se za jeho rodinu. 20+20+20, oni vědí, co to znamená,“ přidal v možné narážce na pouliční gang Rollin 60's Neighborhood Crips, jehož byl Hussle členem.

    Russell Westbrook opět řádil, předvedl úžasný výkonFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud